Τα παίρνει πίσω ο Μπερίσα μετά το διπλωματικό επεισόδιο Αθήνας - Τιράνων

Θερμό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Τιράνων που οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης για χθες επίσκεψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αλβανία, προκάλεσαν εθνικιστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα. Μάλιστα το επεισόδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα ελληνοαλβανική κρίση εάν δεν υπήρχε - μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας - επιχείρηση ανασκευής από την αλβανική πλευρά.

Θερμό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Τιράνων που οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης για χθες επίσκεψης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αλβανία, προκάλεσαν εθνικιστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα. Μάλιστα το επεισόδιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα ελληνοαλβανική κρίση εάν δεν υπήρχε - μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας - επιχείρηση ανασκευής από την αλβανική πλευρά.
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων ανεξαρτησίας της γειτονικής χώρας, μίλησε για Αλβανία «όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα»... «Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα...», ήταν οι επίμαχες δηλώσεις που έκανε ο Μπερίσα σε εκδήλωση στην Αυλώνα.
Οι δηλώσεις που διατυπώθηκαν λίγες ώρες πριν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μπει στο αεροπλάνο για να μεταβεί στα Τίρανα, όπου θα συναντούσε τόσο τον αλβανό Πρωθυπουργό όσο και τον ομόλογό του Εντμοντ Παναρίτι, προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας. Κύριος στόχος της επίσκεψης του έλληνα ΥΠΕΞ ήταν να συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία, εν μέσω μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, επιδίδονται καθημερινά σε πλειοδοσία εθνικισμού και ανθελληνισμού.
Πιο πρόσφατη αφορμή για ανθελληνική υστερία, η οποία εκφράζεται ανοικτά από τη μεγαλύτερη μερίδα του αλβανικού Τύπου, στάθηκε η ανακοίνωση ότι αρχίζουν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Αλβανικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν και σε θαλάσσια οικόπεδα που ανήκουν στην Αλβανία! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας ΥΠΕΞ επικοινώνησε χθες το μεσημέρι με τον αλβανό ομόλογό του για να τον ενημερώσει ότι αν δεν ανασκευάζονταν οι δηλώσεις, θα ματαίωνε τη χθεσινή επίσκεψή του στα Τίρανα. Η διόρθωση δεν ήρθε ώς το μεσημέρι και το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη ματαίωση του ταξιδιού.
Τελικά ο αλβανός Πρωθυπουργός ανασκεύασε χθες το βράδυ. Η εκπρόσωπός του, αναφερόμενη στην Πρέβεζα, ισχυρίστηκε ότι ο Μπερίσα «αναφέρεται στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση εις βάρος των γειτόνων μας του Νότου, του Βορρά ή της Ανατολής». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για την άνοδο των κρουσμάτων εθνικισμού και των ανθελληνικών φωνών στην Αλβανία - αποδίδοντάς τις ωστόσο στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται η χώρα και η οποία ενδέχεται να διαρκέσει μέχρι και το καλοκαίρι του 2013. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα είναι ότι ακόμη και ο μέχρι πρότινος πιο προσεκτικός δημοσίως Μπερίσα (Δημοκρατικό Κόμμα) έφτασε να προκαλεί με δηλώσεις του όλους τους γείτονές του: η Μεγάλη Αλβανία που περιέγραψε ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνει μόνο εδάφη της Ελλάδας, αλλά και της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ!
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ. Οι δηλώσεις Μπερίσα προκάλεσαν την αντίδραση των ελληνικών κομμάτων. Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ Κώστας Ησυχος χαρακτήρισε ανιστόρητη και επικίνδυνη την «εθνικιστική υστερία φωνών που δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη συνεργασία». Η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε επικίνδυνες και απολύτως καταδικαστέες τις «εμπρηστικές» δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα περί «Μεγάλης Αλβανίας». Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ».

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ