ΤΩΡΑ - Υπουργείο Οικονομικών: 10 δις ευρώ για επαναγορά ομολόγων

Λίγο πριν τις 10 το πρωί ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η δημόσια πρόταση του ελληνικού δημοσίου, η οποία ορίζει το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών για να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα που εξέδωσε στο παρελθόν και θα έχουν στα χέρια τους τράπεζες και funds από όλο τoν κόσμο.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η δημόσια πρόταση του ελληνικού δημοσίου, η οποία ορίζει το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών για να επαναγοράσει ελληνικά ομόλογα που εξέδωσε στο παρελθόν και θα έχουν στα χέρια τους τράπεζες και funds από όλο τoν κόσμο. Δείτε εδώ την ανακοίνωση. 
Η πρόταση - διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 17:00 Λονδίνου (τοπική ώρα), 19:00 ώρα Ελλάδας. 
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής βρίσκονταν σε εξέλιξη πολύωρες τηλεσυσκέψεις των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών με τους δύο βασικούς διαπραγματευτές στις οποίες ανέθεσε το εγχείρημα, την  Deutsche Bank και την Morgan Stanley.

Η πρόταση για την επαναγορά θα γίνει αυστηρά σε εθελοντική βάση και χωρίς να ασκηθούν πιέσεις στους έλληνες κατόχους ομολόγων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, θα μετάσχουν τελικώς όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες ενώ, όπως προκύπτει και από την δήλωση Σαμαρά στο "Πρώτο Θέμα", δεν θα ζητηθεί να μετάσχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών επισήμως τηρούν «σιγή ασυρμάτου» για το εγχείρημα, εκφράζονται συγκρατημένα κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις.

Εκτιμάται πως η ανταπόκριση στην ελληνική πρόταση θα είναι μάλλον υψηλή και ενδέχεται να προσφερθούν προς επαναγορά ομόλογα πάνω και από 30 δισ. ευρώ συνολικά, τα μισά εκ των οποίων αφορούν ομόλογα που κατέχουν ελληνικές τράπεζες (περίπου 15 δισ. ευρώ) και άλλα τόσα ή περισσότερα από ξένες τράπεζες και funds (συνολικά 30 στον αριθμό) που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και θα σπεύσουν να αξιοποιήσουν την ρευστότητα που τους προσφέρει το ελληνικό κράτος, για να κλείσουν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και να κατοχυρώσουν άμεσα κέρδη που θα τα βοηθήσουν να «γράψουν» υψηλές ετήσιες αποδόσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Στο οικονομικό επιτελείο «ποντάρουν πολλά» στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων «παικτών», που κατέχουν θέσεις πάνω και από 1 δισ. ευρώ στα ελληνικά ομόλογα ο καθένας.

Εκτιμάται επίσης πως η ελληνική πλευρά θα έχει και την «πολυτέλεια» να μπορεί να επιλέξει εκείνη ποιων τα ομόλογα θα δεχτεί προς ανταλλαγή, με βάση τα κεφάλαια που προσφέρει, δίνοντας ενδεχομένως προτεραιότητα στους έλληνες «παίκτες» και στα ομόλογα λήξεως έως το 2023 και νωρίτερα. Υψηλότερο τίμημα αναμένεται να προσφέρει για ομόλογα πενταετίας και ειδικά δεκαετίας, όπου η τιμή θα φτάνει ίσως και στα 35 σεντ (35%) ενώ θα είναι μικρότερη για άλλης διάρκειας ομόλογα (πχ 30ετίας ή 40ετίας), καθώς ο γενικός μέσος όρος πρέπει να μην υπερβαίνει την μέση τιμή στην οποία τα ομόλογα διαπραγματεύονταν την 23η Νοεμβρίου, δηλαδή τα 28,3 σεντ (δηλαδή στο 28,3% της ονομαστικής αξίας τους που πρέπει να πληρώσει στη λήξη τους το δημόσιο).

Πως θα γίνει η διαδικασία ανταλλαγής

Σύμφωνα με το σχέδιο η διαδικασία προσέλκυσης ενδιαφέροντος που ξεκινά σήμερα, θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου 5-7 ημέρες. Το Δημόσιο θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ για να ξαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ και να «διαγράψει» χρέος περίπου 20 δισ.  Τα 10 δισ. θα προέλθουν από νέο δάνειο από το EFSF το οποίο θα μπορεί να εξοφληθεί και από έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων και που, σύμφωνα με τον κ. Στουρναρα, θα είναι πέραν των 43,7 δισ. ευρώ της δόσης.

Ο υπουργός Οικονομικών πάντως έχει παραδεχτεί πως υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους, αν δεν πετύχει η επαναγορά των ομολόγων.   Το Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, αλλά και το ΔΝΤ, θα εξετάσουν την έκθεση του ΟΔΔΗΧ για τα αποτελέσματα της επαναγοράς ομολόγων και θα κρίνουν αναλόγως τι θα πράξουν στη συνέχεια, καθώς η επιτυχία του εγχειρήματος αποτελεί μέρος της συμφωνίας για την επόμενη δόση και προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ