Καιρός ήταν: φάρμακα σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας

Κοινό μέτωπο σχηματίζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών. Στόχος είναι να μην μείνει κανένας χρόνιος ασθενής χωρίς αγωγή, επειδή δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει τα φάρμακα του.

Κοινό μέτωπο σχηματίζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) για την φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Στόχος είναι να μην μείνει κανένας χρόνιος ασθενής χωρίς αγωγή, επειδή δεν έχει την δυνατότητα να αγοράσει τα φάρμακα του.

Το πρόγραμμα, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα ξεκινήσει από το νέο έτος και σε πρώτη φάση θα καλύψει 1.500 ανασφάλιστους πολίτες και ανέργους μηνιαία, στην Αττική και στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.

«Έχουμε δυνάμεις να βοηθήσουμε και θα το κάνουμε. Οι δείκτες υγείας των πολιτών χειροτερεύουν, συνεπώς κρίνεται αναγκαία η κοινωνική μέριμνα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. ΓιάννηςΤούντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% (33% στον ιδιωτικό τομέα), ενώ εκτιμάται ότι οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο τους (ΟΑΕΕ) με αποτέλεσμα να στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης.

Μοιραία όμως μένουν ανασφάλιστα και τα παιδιά τους. Το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την δημόσια υγεία καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες – μεταξύ των οποίων και χιλιάδες παιδιά – δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ κανένα εμβόλιο δεν έχει διατεθεί στους δήμους και στα Κέντρα Υγείας για τους ανασφάλιστους.

Στο πλαίσιο αυτό και όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής «είναι αναγκαίο να προσφέρουμε υπηρεσίες, όσες μπορούμε, στους χρόνια ανέργους και τις οικογένειες τους».

Και πρόσθεσε: «επιδίωξη μας είναι η συλλογή των μεγαλύτερων δυνατόν ποσοτήτων των απαιτούμενων φαρμάκων και η χορήγηση τους προς τον ανασφάλιστο ασθενή που τα έχει ανάγκη, εντελώς δωρεάν και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια κέρδους ή οποιασδήποτε άλλης διακίνησης».

Το πρόγραμμα

Από τον δήμαρχο, την κοινωνική υπηρεσία ή τον εφημέριο θα πιστοποιείται η οικονομική αδυναμία και η έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης των δικαιούχων της βοήθειας. Η πιστοποίηση θα συνοδεύεται από την ιατρική συνταγή της χρόνιας αγωγής κάθε ασθενούς.

Στη συνέχεια, βάσει της συνταγής του θεράποντα ιατρού που έχει εξετάσει τον ασθενή, θα ετοιμάζονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποτελούν την αγωγή (κατά μέσο όρο υπολογίζονται τρία σκευάσματα ανά άτομο σε μηνιαία βάση) και θα αποστέλλονται στις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες και τα κοινωνικά ιατρεία των δήμων από τον ΙΣΑ.

Ο «χάρτης» του προγράμματος

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη 30 δήμων της Αττικής, των 10 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των 20 νησιωτικών και ηπειρωτικών παραμεθόριων περιοχών, τις οποίες έχει επισκεφθεί επιτελείο του ΙΣΑ στα επτά οδοιπορικά Υγείας.

Για την κάλυψη των αναγκών εκτιμάται ότι απαιτούνται 4.000 με 4.500 σκευάσματα σε μηνιαία βάση, τα οποία αναλογούν σε 1.000 με 1.500 ασθενείς.

Σημειώνεται, ότι όπως ανακοίνωσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ανάλογα με την πορεία του προγράμματος θα υπάρξει επέκταση και σε άλλες περιοχές.
Πηγή:tanea.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ