Η ''καθαρή'' λίστα Λαγκάρντ φτάνει ως χριστουγεννιάτικος μποναμάς μέσα στις επόμενες μέρες

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, καθώς η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη να ικανοποιήσει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και να στείλει εκ νέου στην Αθήνα τα πρωτότυπα στοιχεία με τους μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, καθώς η Γαλλία εμφανίζεται έτοιμη να ικανοποιήσει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και να στείλει εκ νέου στην Αθήνα τα πρωτότυπα στοιχεία με τους μεγαλοκαταθέτες στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.

Οπως δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, η λίστtα θα παραδοθεί στις ελληνικές αρχές εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλλικές αρχές έχουν απαντήσει θετικά στο ελληνικό αίτημα και δεν αποκλείεται η αυθεντική λίστα να παραδοθεί στα χέρια των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών εντός της προσεχούς εβδομάδας. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς οι οικονομικοί εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ έχουν βασίσει τις μέχρι τώρα έρευνές τους στο αντίγραφο που τους παραδόθηκε με ένα στικάκι, αφού το πρωτότυπο CD που είχε παραδώσει στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, έχει χαθεί, όπως δήλωσε ο ίδιος στη Βουλή. Εξ αυτού, όσοι είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των προσώπων και των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε σχέση με το αν έχουν αφαιρεθεί ή όχι κάποια στοιχεία.

Η παραλαβή της αυθεντικής λίστας αποτελεί δικαίωση του επίμονου ρεπορτάζ και των συνεχών αποκαλύψεων του «ΘΕΜΑτος», που κατά το τελευταίο δίμηνο με επανειλημμένα δημοσιεύματα έφερε στο φως σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης και στηλίτευσε τις σκοπιμότητες συγκάλυψης που υπέκρυπτε η εξαφάνισή της.

Ολο αυτό το διάστημα, αίσθηση προκάλεσε η ενοχική αντίδραση των πρωταγωνιστών της εξαφάνισης, οι οποίοι αντί να απολογούνται για τη στάση τους και να ζητούν, έστω, εκ των υστέρων τη διερεύνηση των στοιχείων ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι από τους αναφερόμενους στη λίστα είναι ένοχοι για φοροδιαφυγή και ποιοι είχαν νόμιμες συναλλαγές, επιχείρησαν να σταματήσουν τη δημοσιογραφική έρευνα με απειλές για ένδικα μέσα, που όμως δεν τόλμησαν να ασκήσουν.

Την ίδια στάση, δυστυχώς, τήρησε και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή την αποκάλυψη -από το «ΘΕΜΑ» την περασμένη Κυριακή- των ένορκων καταθέσεων στελεχών του ΣΔΟΕ που ενέπλεκαν στην υπόθεση τη μητέρα του κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, η οποία με δήλωσή της διέψευσε οποιαδήποτε σχέση. Η καθυστερημένη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ακόμη δεν έχει εξηγήσει γιατί ο ίδιος και οι άμεσοι συνεργάτες του δεν ήλεγξαν τη λίστα που ζήτησαν και παρέλαβαν από τη Γαλλία, ενισχύει τις εντυπώσεις που δημιουργεί η εξαφάνισή της. Από τότε άλλωστε που ο κ. Παπακωνσταντίνου «έχασε» τη λίστα, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν τα στοιχεία που έφτασαν στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια είναι τα ίδια με εκείνα που παραδόθηκαν στις ελεγκτικές αρχές μετά τις αποκαλύψεις του «ΘΕΜΑτος». Οι βάσιμες αμφιβολίες που δημιουργούνται θα επιλυθούν μόλις οι Αρχές παραλάβουν την πρωτότυπη λίστα και τη συγκρίνουν με το αντίγραφο που έχουν στα χέρια τους. Πρόθεση του κ. Στουρνάρα είναι μόλις την παραλάβει να τη διαβιβάσει στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη και στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στέλιο Στασινόπουλο. Οι δύο συγκεκριμένες Αρχές διεξάγουν έλεγχο για τα πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα έχοντας διαχωρίσει τους στόχους της έρευνας. Οι υπηρεσίες της Οικονομικής Εισαγγελίας ερευνούν για τα πολιτικά πρόσωπα και αυτές του ΣΔΟΕ εξετάζουν τα φορολογικά αδικήματα.

Ο κ. Πεπόνης έστειλε πρόσφατα στην Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής τα στοιχεία για την κυρία Σταυρούλα Κουράκου, σύζυγο του πρώην υπουργού κ. Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς και για την κυρία Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγο του επίσης πρώην υπουργού κ. Γιώργου Βουλγαράκη. Η επιτροπή έχει ζητήσει τώρα από τους ορκωτούς ελεγκτές να γίνει ο σχετικός έλεγχος και να διασταυρωθεί με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που κατέθεσαν τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, στη συνολική δικογραφία που έστειλε ο κ. Πεπόνης στη Βουλή περιλαμβάνεται και η κατάθεση του κ. Στασινόπουλου που εμπλέκει την κυρία Παπανδρέου.

Πλήρες τραπεζικό αρχείο περιέχει η λίστα

Κατά πληροφορίες, η λίστα Λαγκάρντ δεν είναι ένας απλός κατάλογος με ονόματα και ποσά. Πρόκειται για ένα πλήρες τραπεζικό αρχείο που περιλαμβάνει στοιχεία για τους καταθέτες, κινήσεις λογαριασμών κ.λπ.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι καλύπτει μια «ανέφελη» περίοδο, δηλαδή περιέχει στοιχεία που αφορούν κινήσεις χρημάτων μέχρι το 2007 - προτού δηλαδή εκδηλωθεί η διεθνής οικονομική κρίση που ανέτρεψε σειρά δεδομένων. Πρόκειται για κινήσεις χρημάτων που οι κάτοχοί τους -ορισμένοι τουλάχιστον εξ αυτών- είχαν την εσφαλμένη εντύπωση ότι εφόσον γίνονται στην Ελβετία είναι στο απυρόβλητο, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Καθώς πρόκειται για τραπεζικό αρχείο και όχι για έναν απλό κατάλογο, είναι προφανές ότι αναφέρονται και διάφοροι άλλοι λογαριασμοί που μετέφεραν ποσά στους πελάτες που περιλαμβάνει η λίστα, γεγονός που θα καταστήσει αβάσιμους τους ισχυρισμούς ορισμένων περί πιθανής συνωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλοεβραίος Εβρέ Φαλτσιάνι, που εργαζόταν στην HSBC Γενεύης, υπέκλεψε τη λίστα με στόχο να πουλήσει το πελατολόγιο σε άλλη τράπεζα. Ο Φαλτσιάνι συνελήφθη από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στον Λίβανο πιστεύοντας ότι είχε συναντήσει εκπροσώπους τραπεζών με τους οποίους διαπραγματευόταν έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού το πελατολόγιο της HSBC Γενεύης.

Στο περίφημο αρχείο που παρέδωσε η κυρία Λαγκάρντ στον κ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνονται όλοι οι Ελληνες πελάτες της HSBC και σειρά στοιχείων γι’ αυτούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» εκτός από τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών περιλαμβάνονται και επωνυμίες εταιρειών -υπεράκτιων ως επί το πλείστον- που δεν είναι στην ελληνική γλώσσα. Οι γαλλικές αρχές, όμως, τις ενέταξαν στην ελληνική λίστα επειδή τα ονόματα των διαχειριστών, υπευθύνων κ.λπ. είναι ελληνικά. Οι ελληνικές υπηρεσίες που ερευνούν το περιεχόμενο της λίστας έχουν ζητήσει για τις υποθέσεις που κρίνονται ύποπτες να ανοίξουν καταγεγραμμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων φαίνεται να κατατίθενται ή να αποσύρονται χρήματα. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα, αλλά καθώς οι απαντήσεις θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται στην Αθήνα δεν αποκλείεται να προκαλέσουν μεγάλες εκπλήξεις.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ