Ήρθε στο φως κύκλωμα 60 πρατηρίων βενζίνης που έκλεβαν την αντλία

Ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου

Ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου

Πολύ ευρύτερο απ’ ό,τι καταρχήν φαινόταν είναι το κύκλωμα στην Αττική που «έκλεβε» στις αντλίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ». Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης και της Αστυνομίας, υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 60 πρατήρια πρέπει να συμμετείχαν στην κλοπή στο «πιστόλι», που άρχισε σε μεγάλη κλίμακα μετά τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους και τη δραστική πτώση της κατανάλωσης.

Οι εταιρείες εμπορίας, το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και ανεξάρτητοι πρατηριούχοι έχουν συλλέξει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κλοπή δεν γίνεται όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά με ιδιαίτερη ένταση τις απογευματινές ώρες, όταν οι υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών «πάνε σπίτι» τους.

Η τεχνολογική «εξέλιξη» της κλοπής στις αντλίες παίρνει όλο και πιο «ψηφιακές» μορφές, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι δυνατή η κλοπή με data clowding, από ένα μακρινό σημείο και όχι πια με remote control. Το υπουργείο Ανάπτυξης διαθέτει πληροφορίες για τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή. Στο κύκλωμα που εξαρθρώθηκε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνη της διεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αποτελούνταν από ένα καταρχήν κέντρο, το οποίο «ρύθμιζε» την κλοπή στις αντλίες με κονσόλα. Είχε τη δυνατότητα ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης του σχετικού ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ απαιτούνταν η συμμετοχή στο πρατήριο εκπαιδευμένου υπαλλήλου στη χρήση του συστήματος με τη συμβολή του λογισμικού team viewer. Προϋπόθεση για την επιτυχημένη εφαρμογή του «κόλπου» ήταν η ύπαρξη αντλιών συγκεκριμένης μάρκας που λειτουργούσαν με παραποιημένες πλακέτες.

Οι πληρωμές

Ο εγκαταστάτης των αντλιών και συγγενικό του πρόσωπο πληρώνονταν με ποσό που «αντιστοιχούσε» επί της διαφοράς που προέκυπτε από την κλοπή του καταναλωτή στο «πιστόλι» της αντλίας. Ο ενδιάμεσος για την τοποθέτηση του «συστήματος» πειραγμένων αντλιών έπαιρνε σύμφωνα με το διαβιβαστικό ένα ποσοστό της τάξης 17%, ενώ ένα ποσοστό κατά το 1/3 υψηλότερο φαίνεται ότι ελάμβανε ένας συνδετικός κρίκος με τον αντιπρόσωπο των αντλιών. Σε ένα εξάμηνο του 2011, μόνο σε ένα από τα 17 πρατήρια που καταρχήν φαίνεται ότι εμπλέκονται, όλοι οι παραπάνω εισέπραξαν 80.000 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι στα πρατήρια αυτά αφαιρέθηκαν από τον καταναλωτή 500.000 ευρώ.

Πάντως σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της αποκάλυψης του δικτύου, που σχετίζεται κυρίως με φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις (λαθρεμπόριο) παίζει το γεγονός ότι οι εταιρείες που πωλούσαν καύσιμα στα πρατήρια ή τις εταιρείες εμπορίας που εμπλέκονται εδέχοντο να τους τροφοδοτήσουν με καύσιμα έναντι πληρωμών από μη εταιρικό λογαριασμό. Συγκεκριμένος έμπορος μάλιστα, του οποίου οι λογαριασμοί έχουν «μπλοκαριστεί» από εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών, στο πλαίσιο αστικής διαφοράς πολλών εκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να έχει καταβάλει 4 εκατ. ευρώ σε εταιρείες εμπορίας και μάλιστα σε μία όχι μέσω του επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού. Ο εν λόγω, που είχε προσελκύσει την προσοχή των αρχών επειδή διακινούσε μεγάλα ποσά μέσω τουρκικής τράπεζας, χρησιμοποιεί άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς που είναι στο όνομά του, εκδίδει επιταγές, έχει πιστωτική κάρτα, αλλά δεν διακινεί το ποσό μέσω του εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού.

Δεύτερες ταμειακές

Από την πλευρά τους οι εταιρείες εμπορίας σημειώνουν «ότι σχεδόν σε κανέναν κλάδο της οικονομίας δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα η νομοθεσία για τον εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό και ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται ούτε στην αγορά καυσίμων». Ευθύνη σε αυτή την πρακτική έχουν και πέντε τράπεζες (1 τουρκική και 4 ελληνικές) που διακινούσαν επιταγές, αλλά και ποσά συγκεκριμένου επιχειρηματία αν και γνώριζαν ότι υπήρχαν σοβαρές εκκρεμότητες τόσο στον Τειρεσία όσο και στις φορολογικές αρχές. Το υλικό πάντως της οικονομικής αστυνομίας δείχνει ότι ορισμένα από τα μέλη του δικτύου δεν ορρωδούσαν προ ουδενός, χρησιμοποιώντας δεύτερες ταμειακές μηχανές, σκηνοθετώντας κλοπές βιβλίων και μηχανών.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ