Βόμβα μεγατόνων από τις Βρυξέλλες: «Μνημόνιο για έναν ακόμα χρόνο!» - Ποια τα νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα;

Νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, φέρνει μια πρόταση από Ευρωπαίοιαξιωματούχο για παράταση του τρέχοντος προγράμματος προς την Ελλάδα για 12 ακόμη μήνες. Δηλαδή συνέχιση του Μνημονίου και το 2015.

Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδος θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες. Αυτό θα ήταν αναγκαίο, όπως είπε, και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών. Και βεβαίως η σύνδεση του μνημονίου με τις τράπεζες δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, ειδικά μετά τα επιτυχημένα stress tests που έδειξαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι ελάχιστες.

Το σενάριο αυτό ωστόσο δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση αφού το ισχυρό της χαρτί είναι η οριστική έξοδος από το μνημόνιο έστω και με το ενδιάμεσο στάδιο της προληπτικής γραμμής πίστωσης. Και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να πάει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την ελληνική οικονομία να παραμένει στο Μνημόνιο.

Ενδεχομένως η πρόταση αυτή να αποτελεί μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση ενόψει και της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης. Να συμφωνήσει δηλαδή στα αιτήματα των τροικανών με αντάλλαγμα να μην υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ίδιος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι: «Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου. Και αυτό γιατί η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια (όχι μόνο από το Γερμανικό).

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σημείωσε ο αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr