Mεγαλοαπάτη από τις λίγες: «Φέσια» άνω των 15 εκατ. ευρώ με επιταγές που «μοίραζε» διευθυντής τράπεζας
Χιλιάδες επιταγές στα χέρια απατεώνων φέρεται να διέθεσε διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος της Αττικής από το 2010 ως το 2013, εκ των οποίων δεν πληρώθηκαν ποτέ 845, συνολικής αξίας 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδόν 1.400 ακόμη... «αγνοούνται».
Η Εθνική Τράπεζα, σε υποκατάστημα της οποίας εντοπίστηκαν οι παρατυπίες, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του από την περασμένη Ανοιξη, κάνοντας λόγο για «πόλο έλξης απατεώνων» που «είναι αναμφίβολο» ότι «έτυχαν ιδιαίτερης μεταχείρισης από τον τέως Διευθυντή». Παράλληλα τον έχει απαλλάξει από τα καθήκοντά του από τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ όπως τονίζεται, υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι συμμετείχε σε κακουργηματική απάτη κατ' εξακολούθηση.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εμπλεκόμενοι στις συναλλαγές αυτές «ίδρυαν νέες επιχειρήσεις, στη συνέχεια άνοιγαν λογαριασμούς όψεως και εξασφάλιζαν μεγάλο αριθμό επιταγών. Ακολούθως, συναλλάσσονταν με ανυποψίαστους επαγγελματίες εμπόρους, αλλά και ιδιώτες, αγοράζοντας εμπορεύματα ή λοιπά κινητά πράγματα και πληρώνοντας με μεταχρονολογημένες επιταγές τις οποίες άφηναν ακάλυπτες».
Ο διευθυντής του υποκαταστήματος ήταν αυτός που εξέδιδε τα μπλοκ των επιταγών, παραβιάζοντας εσωτερικούς κανονισμούς και οδηγίες, όπως και τα επιβαλλόμενα από τον Τειρεσία.
Τα μεγέθη είναι αποκαλυπτικά, για το διάστημα από τον Απρίλιο του 2010 ως τις αρχές του 2013: Εκδόθηκαν 3.870 φύλλα επιταγών. Από αυτές, 845 επιταγές «έσκασαν» καθώς δεν υπήρχαν χρήματα στους συνδεδεμένους λογαριασμούς. Το συνολικό ποσό από τα «φέσια» ξεπέρασε τα 15,6 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι «αγνοούνται» ακόμη 1373 επιταγές που είναι πιθανόν να βρίσκονται ακόμη σε κυκλοφορία.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης φέρονται να είναι δύο πρόσωπα, για τα οποία ανοίχτηκαν 15 διαφορετικοί λογαριασμοί, ενώ τους δόθηκαν πάνω από 2.600 επιταγές, στους ίδιους ή σε συνεργάτες τους. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα φέρεται να πήρε ο ίδιος 110 επιταγές χωρίς να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ άλλη εξέδωσε μπλοκ ενώ υπήρχε σχετική απαγόρευση. Το κύκλωμα φέρεται να εμπόδιζε και την αποκάλυψη της απάτης, καθώς δεν κοινοποιήθηκε στον Τειρεσία το σφράγισμα 250 περίπου επιταγών.
Πολλά θύματα της υπόθεσης, συνεργάτες των επιχειρήσεων-μαϊμού που είδαν τις επιταγές με τις οποίες πληρώθηκαν να «σκάνε», έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά του συγκεκριμένου διευθυντή, καθώς όταν επικοινωνούσαν μαζί τους αυτός τους διαβεβαίωνε ότι τα οικονομικά μεγέθη των πελατών του ήταν εξαιρετικά και η φερεγγυότητά τους δεδομένη.
Ο διευθυντής πάντως φέρεται να αρνείται όλες τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν προέτρεψε ή παραπλάνησε κάποιον για να προβεί σε συναλλαγές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr