''Με τοπίο στην ομίχλη'' του Αγγελόπουλου η συνάντηση Σαμαρά Βενιζέλου - Πλήρες αδιέξοδο με Τρόικα, ορίζοντας ραγδαίων εξελίξεων!
Σε εξέλιξη είναι η σύσκεψη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά το αδιέξοδο που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι.
Σε πλήρες αδιέξοδο κινδυνεύουν να εισέλθουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς ζητούνται μέτρα τα οποία όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, «δεν περνάνε από τη Βουλή». Εξηγούν ότι οι δανειστές παραμένουν στη θέση με την οποία … προσήλθαν στο Παρίσι, δηλαδή με δημοσιονομικό κενό έως 2,5 δισ. ευρώ για το 2015.
Το μόνο που δέχονται είναι την μερική απόδοση του «πακέτου» που παρουσίασε η ελληνική αποστολή, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές. Και εξηγούν ότι για να άρουν τις επιφυλάξεις τους για την μερική απόδοση αυτή, ζητούν ένα πολύ επώδυνο «αντάλλαγμα» κοινωνικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά.
Το αντάλλαγμα σύμφωνα με μέλη της αποστολής είναι νέα «καθαρά» μέτρα σίγουρης απόδοσης, άνω του 1 δισ. ευρώ. Για να μαζευτεί το ποσό απαιτείται, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μαχαίρι σε συντάξεις, αλλά και αύξηση φόρων, με την κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (πχ σε νησιά) να είναι ένα από τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες (όπως άλλωστε επιμένει από τον Απρίλιο το ΔΝΤ)…
Της Δήμητρας Καδδά - capital.gr
«Αν δεν καμφθεί η θέση των δανειστών, τότε ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θα πρέπει τα μέτρα να περάσουν μέσα στον Δεκέμβριο από τη Βουλή με εφαρμοστικό νόμο» εξηγεί κυβερνητική πηγή. Και προσθέτει ότι αυτό σχεδόν μετά βεβαιότητας οδηγεί σε νέο αδιέξοδο, αυτή τη φορά και πολιτικό….
«Οι δανειστές ζήτησαν ζωντανό χρήμα» λέει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή επισημαίνοντας ότι «τραβάνε το σχοινί» και δεν κάμφθηκαν παρά τις εκτενείς αναφορές της ελληνικής αποστολής για τις επιπλοκές στην ανάπτυξη από νέο πακέτο μέτρων.
Στελέχη με μακρά πείρα εξηγούν ότι στην ίδια θέση είχαν βρεθεί και τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν ζητούσαν 2,9 δισ. ευρώ μέτρα για φέτος. Τότε όμως «υπήρχε χρόνος και πήρε έως τον Απρίλιο του 2014 για να συμφωνήσουμε» επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι μόνο μία θεαματική στροφή των δανειστών, μη ορατή αυτή τη στιγμή, μπορεί να δώσει λύση...
Στην διαπραγμάτευση υπήρχαν –αναφέρουν αρμόδιες πηγές– σημεία σύγκλισης στο δημόσιο, στον συνδικαλιστικό νόμο (αλλά όχι στο δικαίωμα απεργίας με το 50% συν 1 των εργαζομένων).
Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε μεταξύ άλλων για να κλείσει τη «ψαλίδα»:
• Έσοδα από νομιμοποίηση αυθαιρέτων
• Έσοδα από τη δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων από όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης
• Αλλαγές στο ΕΚΑΣ
• Περικοπές σε Δήμους και ΔΕΚΟ
Επίσης, η ελληνική πλευρά, επιχειρηματολόγησε υπέρ:
• Μεγαλύτερης αύξησης εσόδων λόγω επιστροφής της χώρας σε ανάπτυξη.
• Μεγαλύτερης απόδοσης του ΕΝΦΙΑ (σημ: πάνω από 75%- 80%)
• Ανάγκης για μικρότερο αποθεματικό, με την τρόικα να θέλει «μαξιλάρι» περί το 1,2 δις ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες το 2015 για να καλύψει νέα αποκλίσεις.
Πάντως, χθες, μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει και πρόοδος μαζί με τα σημεία που δεν έχουν διευθετηθεί επισημαίνοντας την διάθεσή τους για εύρεση λύσης. Αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλλο δήλωσε ότι η συζήτηση "ήταν έντονη και εποικοδομητική και συνεχίζεται".
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες από το Παρίσι ότι δεν έχει κλείσει τίποτα αρνητικά και ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Κατέγραφαν σημεία σύγκλισης χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία σε κάποια πεδία. Ανέφεραν και ότι οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για το δημοσιονομικό κενό αμφισβητώντας μεταξύ άλλων την απόδοση πολλών από τα μέτρα που προτάθηκαν από ελληνικής πλευράς.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr