Σταύρος Θεοδωράκης: Όχι στο αυτομαστίγωμα αλλά όχι και στις αυταπάτες
"Από το Παρίσι οι Ευρωπαίοι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στη σημερινή αλλά και στην επόμενη κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν υποχωρήσεις. Αυτό είναι ένα άσχημο σκηνικό- όχι για το Βενιζέλο και το Σαμαρά – αλλά για τους Έλληνες.Γιατί αν πιστεύει κανείς ότι αν ήταν άλλα τα πρόσωπα στο Παρίσι οι δανειστές μας θα ήταν ενδοτικοί, είναι πολύ γελασμένος”, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον Νίκο Ευαγγελάτο στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε με σαφήνεια στο ερώτημα που του τέθηκε για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα από εδώ και πέρα
“Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία στη χώρα για τα μεγάλα ζητήματα. Και είναι ντροπή που δεν μπορούν τα δύο κόμματα εξουσίας να έχουν την ελάχιστη συμφωνία ενώ το πρόβλημα είναι ένα. Το Ποτάμι προτείνει να κάνουν όλοι ένα βήμα υποχώρησης. Να γίνει μια πολιτική συμφωνία για την επίλυση των δύο βασικών ζητημάτων και να πάει η χώρα σε εκλογές νωρίτερα από το ’16. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία για κάποια ζητήματα- ένα είναι το χρέος- που θα δείχνει στους ευρωπαίους ότι υπάρχει μια πολιτική ηγεσία, η οποία σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού. Να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω γιατί ξέρουν ότι τα ερείπια της επόμενης μέρας, αυτοί θα τα πληρώσουν. Αν πιστεύει κανείς είτε απ’ αυτή την κυβέρνηση είτε από αυτούς που ετοιμάζονται να φορέσουν τα προεδρικά κοστούμια ότι θα δρέψουν δάφνες, δεν παίζει το σενάριο αυτό”.
Στην ερώτηση γιατί πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι τηρούν αυτή τη σκληρή στάση έδωσε τη δική του εκτίμηση.
” Υπάρχει και μία ακραία εκδοχή, ότι η Ευρώπη αναζητά μία Ιφιγένεια. Ειδικά όταν βλέπει ότι τα πράγματα με την Ιταλία δεν βγαίνουν και ο Ματέο πιέζει για λύσεις, που είναι παραπλήσιες με αυτές που θα μπορούσαν να πιέσουν και οι Έλληνες. Όταν υπάρχει κίνδυνος για έναν μεγαλύτερο αποσυντονισμό της Ευρώπης,μήπως οι Ευρωπαίοι σκέφτονται λίγο πιο σκληρά για την χώρα μας; Μήπως σκέφτονται ότι είναι μια αφορμή να δείξουν ότι είναι πολύ σκληροί με τους κακούς μαθητές; Αν θελετε την άποψη μου οι Έλληνες δεν είναι κακοί μαθητές- πρέπει να σταματήσει το αυτομαστίγωμα -αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρξει πολιτική ενότητα στη χώρα.”
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για την πατριωτική ευθύνη που έχει η κυβέρνηση και για την αναγκαιότητα να συνομιλήσει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση.
“Στα 3-4 θεμελιώδη σημεία θα έπρεπε να υπάρχει μια συμπόρευση της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή η υπόθεση του χρέους, που είναι πολύ μεγάλη για το μπόι της σημερινής κυβέρνηση, θα είναι πολύ μεγάλη και για το μπόι της επόμενης. Πιστεύει κανείς ότι αν αλλάξουμε το 30% δεξιά που έχουμε τώρα με ένα 30% αριστερά και πάει και κάνει τα γλυκά μάτια στη Μέρκελ ή στους τροϊκανούς ή στο ΔΝΤ θα που ότι θα σας χαρίσουμε μέρος του χρέους; Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν τακτική σε σχέση με το χρέος. Το λένε όλοι οι σοβαροί και οι σοβαροί του ΣΥΡΙΖΑ”
Στο ερώτημα αν οι πρόωρες εκλογές θα έδιναν ίσως λύση στα προβλήματα μας ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:
“Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση αυτή έχει εύκολο δρόμο, όπως δεν έχει και η χώρα εύκολο δρόμο, όπως δεν έχει κι ο ΣΥΡΙΖΑ εύκολο δρόμο. Εδώ όμως πρέπει να υπάρξει λίγο θάρρος και γνώση. Δηλαδή τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αν κάνουμε τον Δεκέμβρη εκλογές και έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν αυτό, πέρα από αυτούς που έχουν γοητευτεί από τη λογική ότι θα μας χαρίσουν το δάνειο; Κι αυτό είναι ψέμα και δε θα συμβεί. Πέρα από αυτούς τους ανθρώπους που έχουν γοητευτεί από αυτό, υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει ότι θα αλλάξει η στάση των Ευρωπαίων αύριο; Αυτό που μπορούμε να κάνουμε- εμείς δεν είμαστε στη Βουλή, ως Ποτάμι, δεν έχουμε τη δύναμη, δεν έχουμε βουλευτές, δεν έχουμε κοινοβουλευτική ομάδα και βέβαια δεν έχουμε ευθύνη αυτή τη στιγμή να συγκαλέσουμε μια συνάντηση-αλλά η αίσθησή μου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ελάχιστη συνεννόηση καταρχήν του Σαμαρά με τον Τσίπρα. Και θεωρώ ότι είναι προσβλητικό για τον πολιτικό πολιτισμό αυτής της χώρας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να συνομιλήσει με τον Σαμαρά και ο Σαμαράς αρνείται να συνομιλήσει με τον Τσίπρα. Αλλά μπορεί να υπάρξει άλλη λύση αυτή τη στιγμή πέρα από την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξει ο ένας στον άλλον; Για το έλασσον μιλώ, δε μιλώ για το μείζον.”
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr