Α. Σαμαράς: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάξει στάση στην εκλογή του ΠτΔ, η συνεννοήση μπορεί να γίνει και αύριο!»
Αποφασισμένη να κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα το συντομότερο δυνατόν ώστε εντός του Δεκεμβρίου να υπάρξει και η συμφωνία για την επόμενη ημέρα είναι η κυβέρνηση παρά τα προσκόμματα που βάζουν οι απαιτήσεις των δανειστών.
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να φέρει στην Βουλή τα μέτρα που συνεπάγεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα σε συνάφεια με την συμφωνία για την επόμενη ημέρα μετά την λήση του τρέχοντος προγράμματος αν είναι δυνατόν μέσα στον Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο. Σε κάθε περίτπωση διευκρινίζει ότι η πολιτική συμφωνία με τους δανειστές θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και αποκλείει παράταση του μνημονίου πέρα από μερικές ημέρες για διαδικαστικά ζητήματα.
Λίγο πριν τον επώδυνο συμβιβασμό με την Τρόικα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με άρθρο του στην εφημερίδα “Έθνος” στέλνει διπλό μήνυμα εντός και εκτός χώρας. Προς τους δανειστές ότι η Ελλάδα έχει πετύχει ρεκόρ μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών παρεμβάσεων και ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν κάναμε αρκετά ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους της. Παράλληλα όμως κάνει έκληση για συναίνεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να επικρατήσουν συνθήκες πολτικής σταθερότητας καθώς αυτό έχει αντίκτυπο στον σχεδιασμό για την πορεία της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός βάζει καθαρά το δίλημμα ή μένουμε στον δρόμο της εξυγίανσης και τηρούμε τους στόχους ή ανατρέπουμε τις μεταρρυθμίσεις και επιστρέφουμε στα ελλείμματα. Πρέπει να τελειώνουμε με την πολιτική αστάθεια αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει ότι αν δεν βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό σημαίνει αστάθεια και παρατεταμένη ακυβερνησία και τελικά αναγκαστική επιστροφή στα μνημόνια από πού χειρότερες θέσεις. Ο κ. Σαμαράς κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να σείρει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπογραμμίζει ότι αν συνεχίσει έτσι δεν υπάρχει περιθώριο προσέγγισης ενώ αντίθετα “αν αλλάξουν στάση σε ένα μόνο στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- η συνεννόηση μαζί τους μπορεί να γίνει και αύριο”.
Πάντως ο πρωθυπουργός δεν ξεκαθαρίζει αν τυχόν συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεπαγόταν αλλαγή της διαπραγματευτικής γραμμής ή ζητά απλώς λευκή εντολή από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που θα επικρατήσουν να είναι ένα ακόμη επιχείρημα έναντι των δανειστών να δώσουν πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων που ζητούν επιτακτικά. Δείχνει περισσότερο με μία πολιτική κίνηση που απευθύνεται κατ αρχήν στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης -μεταξύ των οποίων αρκετοί ζητούσαν συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση- και ακολούθως προς την κοινή γνώμη της χώρας επιρρίπτοντας την ευθύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση για την πολιτική όξυνση που επικρατεί και θα κλιμακωθεί στο προσεχές διάστημα.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει τις απαντήσεις της μετά την άκαρπη συνάντηση του Παρισιού προκειμένου να διευκολύνει την πολιτική απόφαση για το ξεμπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων. Έλληνες διαπραγματευές και εκπρόσωποι των δανειστών στο Παρίσι κατέληξαν ότι έχουν καταγράψει τις διαφορές τους και την απόσταση που τους χωρίζει και ότι πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Την πρωτοβουλία πήρε από εκεί και μετά ο κ. Σαμαράς ο οποίος κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με την κα Αγκέλα Μέρκελ. την κα Κριστίν ΛΑγκάρντ τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και με ομολόγους του πρωθυπουργούς χωρών μελών της ΕΕ. Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τα επιχειρήματά του ότι μία λύση που να αφήνει περιθώριο κινήσεων στην ελληνική κυβέρνηση είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΔΝΤ αφού όλοι θα μπορούν να επικαλούνται την επιτυχία του προγράμματος που λήγει τον Δεκέμβριο.
Στις απάντησεις της ελληνικής κυβέρνηση περιλαμβάνονται δημοσιονομικά μέτρα για να μειθωθεί περαιτέρω η απόσταση, αύξηση του κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% σε 8%-10% σε προιόντα και υπηρεσίες -όχι όμως στα νησιά- και αλλαγές στο ασφαλιστικό με ενοποίηση των ταμείων που θα οδηγήσουν σε σταδιακή περικοπή συντάξεων αλλά όχι άμεση μείωσή τους. Πάντως η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές που σημαίνει ότι θα κάνει τις υποχωρήσεις που ζητούν προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Η δυσκολία θα είναι μετά να φέρει στην Βουλή τα επώδυνα μέτρα. Ενώ όμως έστω κι έτσι η ψήφος των βουλευτών της είναι δεδομένη για την συμφωνία με τους δανειστές είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πετύχει την προεδρική πλειοψηφία των 180.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr