«Παίζεται» το ενδεχόμενο επιστροφής της Τρόικας ως την Τετάρτη - Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο επιστροφής της Τρόικας μέχρι την Τετάρτη μετά τις απαντήσεις του έστειλε η ελληνική κυβέρνηση τα ξημερώματα της Κυριακής.
Πηγές των Βρυξελλών έκαναν τη σχετική διαρροή που μετέδωσε η ΝΕΡΙΤ, αν και η κυβέρνηση λέει ότι επισήμως δεν έχει τέτοια ειδοποίηση. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως σημειώνει το Πρώτο Θέμα, συγκλίνουν και οι δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε ότι το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο Eurogroup στην αρχή της επόμενης εβδομάδας και εφόσον κλείσει η αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μέσα στον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να δήλωσε πως αν επιστρέψουμε στην Ελλάδα θα είναι για να κλείσουμε τη συμφωνία, εννοώντας πως το Ταμείο δεν προτίθεται να έρθει απλώς για ένα κύκλο συζητήσεων και διαπραγματεύσεων που δεν θα οδηγήσουν σε οριστική συμφωνία.
Αν και τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να προσδιορίσουν ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας, εμφανίζουν αισιοδοξία και εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα και θα κλείσει η αξιολόγηση. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Γκίκα Χαρδούβελη από το συνέδριο του Ελληνοαμερικακού Επιμελητηρίου: «Εχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα, εργαζόμαστε σκληρά για να κλείσουν και τα υπόλοιπα και για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος, η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα».
Η απόφαση ανήκει στην Τρόικα και αν θα ικανοποιηθεί από τις υποχωρήσεις που έκανε η ελληνική πλευρά. Από την περασμένη εβδομάδα όμως από τη συνεδρίαση του Γιουρογουόρκινγκ γκρουπ είχε αρχίσει και φαινόταν η προοπτική συμβιβασμού. Κατόπιν της επιμονής των δανειστών η κυβέρνηση έχει δεχθεί αυξήσεις στον κατώτερο ΦΠΑ σε προϊόντα αλλά και στα ξενοδοχεία από το 6,5% σε 11% ή 13%, καθώς επίσης και αλλαγές στο ασφαλιστικό με αύξηση των κατώτατων ορίων συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια, κατάργηση των συντάξεων πριν από τα 62 χρόνια, περικοπές στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, πάγωμα των συντάξεων για την επόμενη διετία και μείωση των εισαγωγικών μισθών στο δημόσιο. Στα σημεία τριβής παραμένει μεταξύ άλλων και η ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη.
Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει και προετοιμάζει το κλίμα για τον επώδυνο συμβιβασμό. Είναι ενδεικτό ότι ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του την Κυριακή ανέφερε ότι οι δύσκολες ώρες σύντομα τελειώνουν για την ελληνική κοινωνία.
Η επόμενη δυσκολία είναι να έλθει η όποια συμφωνία στην Βουλή, αν και οι μνημονιακοί βουλευτές ήδη επαναλαμβάνουν το γνωστό δίλημμα «συμβιβασμός ή καταστροφή» υπάρχουν αρκετοί και μέσα στις ομάδες της συμπολίτευσης που λένε ότι θέλουν πρώτα να δουν τη συμφωνία στο σύνολό της.
Πάντως, είναι εμφανές ότι επιβαρύνεται συνολικά το πολιτικό περιβάλλον και γίνεται πιο δύσκολη η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρότι ο κ. Χαρδούβελης επανέλαβε το παλιό επιχείρημα ότι εάν ξεπεραστεί το εμπόδιο η οικονομία θα απογειωθεί.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr