Αυτές είναι οι 10 πιο αρχαίες & ιστορικές πόλεις σε όλον τον κόσμο! Δεν θα μπορούσε να λείπει το «λίκνο της Δημοκρατίας», η Αθήνα! (φωτό)

Ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει ήδη διαγράψει μια πορεία χιλιάδων ετών, με πάρα πολλές πόλεις να έχουν υπάρξει σημεία αναφοράς για την εξέλιξη του ανθρώπου.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές πόλεις οι οποίες στέκονται αγέρωχες στο πέρασμα του χρόνου, έχουν υπάρξει ο καθρέπτης διαφορετικών πολιτισμών και περικλύουν ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρώπινης ιστορίας.

Οι αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, όπως τις παρουσιάζει η Telegraph, είναι ενεργές εδώ και χιλιάδες χρόνια και σχεδόν όλες βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Βηρυτός (Λίβανος)

Η πρωτεύουσα του Λιβάνου στέκει στην περιοχή εδώ και 5.000 χρόνια, καθώς, σύμφωνα με τους ιστορικούς ξεκίνησε το 3.000 π.Χ. και αποτελούσε ανέκαθεν εμπορικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Με επιρροές από διάφορους πολιτισμούς όπως τον Φοινικικό, τον Ελληνικό, τον Ρωμαϊκό, τον Αραβικό και Οθωμανικό, είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις του κόσμου.

Αθήνα (Ελλάδα)

Η ιστορία της πόλης ξεκινά περίπου από το 3.200 π.Χ. και η ελληνική πρωτεύουσα έμελλε να είναι η «καρδιά» του δυτικού πολιτισμού. Η πόλη επηρεάστηκε από πολλούς πολιτισμού όπως ο ελληνικός, ο Ρωμαϊκός και ο Βυζαντινός. Μπορεί να βρέθηκε κατά καιρούς υπό την κυριαρχία άλλων ακμάζουσων αυτοκρατοριών, αλλά διατήρησε πάντα την μοναδική ταυτότητά της.

Γκαζιαντέπ (Τουρκία)

Η πόλη που βρίσκεται στη νότια Τουρκία εμφανίστηκε το 3.650 π. Χ., ενώ η ιστορία της φθάνει μέχρι τους Χεταίους, ωστόσο, υπολογίζεται ότι η πόλη καταστράφηκε κατά τη διάρκεια πολέμων και χτίστηκε ξανά κατά τη Βυζαντινή περίοδο.

Φιλιππούπολη (Βουλγαρία)

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές η πόλη έγινε ξακουστή περίπου στο 4.000 π.Χ., όταν αποτελούσε την πρωτεύουσα της Θράκης, ενώ, στη συνέχεια έγινε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη, που παντρεύει διαφορετικούς πολιτισμούς, συνέχισε να έχει καθοριστική σημασία τόσο για τη Βυζαντινή όσο και για την Οθωμανική αυτοκρατορία.

Σιδώνα (Λίβανος)

Το κέντρο οικονομικής εξάπλωσης των Φοινίκων φέρεται να ξεκίνησε το 4.000 π.Χ. . Βρίσκεται κοντά στη Βηρυτό και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Κατακτήθηκε το 333 π. Χ. και από τον Μέγα Αλέξανδρο

Σούσα (Ιράν)

Η πόλη έχει τις ρίζες της περίπου στο 4.200 π.Χ. και αποτέλεσε μια από τις τέσσερις πρωτεύουσες της αρχαίας Περσικής Αυτοκρατορίας. Κυριεύτηκε το 538 π.Χ. από τη Δυναστεία των Αχαιμενιδών υπό τον Κύρο το Μέγα και αναφέρεται και στην τραγωδία του Αισχύλου " Πέρσες".

Δαμασκός (Συρία)

Η Δαμασκός, σύμφωνα με τους ιστορικούς, εμφανίστηκε το 4.300 π. Χ. και αποτέλεσε την πρώτη πόλη στην οποία εγκαταστάθηκαν αρμένικοι πληθυσμοί. Αργότερα κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και εν συνεχεία από Ρωμαίους, Αραβες και Οθωμανούς.

Χαλέπι (Συρία)

Η πόλη έρχεται στο ιστορικό προσκήνιο το 4.300 π.Χ, αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Συρίας, αφού ο πληθυσμός φτάνει τα 4.4 εκατομμύρια ανθρώπους. Η πόλη φαίνεται αν χτίστηκε από τους Χεταίους, ενώ το 800 π.Χ, πέρασε στην κυριαρχία των Ασσυρίων, αργότερα των Ελλήνων, των Περσών, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Αράβων και των Οθωμανών. Η πόλη δεν έχει υποστεί αρχαιολογικές έρευνες καθώς πάνω από αυτή έχει χτιστεί η σύγχρονη πόλη.

Βύβλος (Λίβανος)

Η ιστορία της πόλης υπολογίζεται να ξεκίνησε το 5.000 π.Χ από τους Φοίνικες, ενώ πήρε τη σημερινή της ονομασία όταν βρισκόταν υπό Ελληνική κυριαρχία. Η πόλη δέχτηκε την επιρροή πολλών πολιτισμών και χαρακτηριστικό της είναι οι αρχαίοι φοινικικοί ναοί.

Ιεριχώ (Παλαιστίνη)

Η βιβλική πόλη ξεκίνησε στο 9.000 π.Χ. και σύμφωνα με ιστορικές πηγές αποτελεί την πρώτη πόλη που κατοικήθηκε, καθώς, οι πρώτοι της κάτοικοι φέρεται να έφθασαν στην περιοχή το 11.000 π.Χ. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr