Είναι πολλά τα λεφτά... αλλά πόσα; Δείτε πόσα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα και φοβάται η Τρόικα ότι δεν θα τα πάρει!
Η τακτική της τρόικας στη διαπραγμάτευση, πέρα από τα τεράστια λάθη που έχει διαπράξει η κυβέρνηση και έχει δώσει αφορμές, φαίνεται πως αποσκοπεί σε ένα στόχο.
Να μην εκταμιεύσουν έγκαιρα το συνολικό ποσό των 7,1 δισ. ευρώ, που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Δηλαδή, να μην εκταμιευτούν τώρα τα κεφάλαια και κατόπιν, με αφορμή και την εκλογή Προέδρου της
Δημοκρατίας, να πραγματοποιηθούν εκλογές και να προκύψει άλλη κυβέρνηση, με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα διαπραγματεύεται εκ του ασφαλούς, έχοντας τα 7,1 δισ. ευρώ στα ταμεία.
Του Πάνου Φ. Κακουρή - Ναυτεμπορική
Κατ’ αρχήν η δόση των 7,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνει 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 1,8 δισ. ευρώ που είναι η τελευταία δόση από τον EFSF και 1,8 δισ. ευρώ που είναι οι επιστροφές των ANFAs και SMPs.
Μια άλλη, σημαντικότερη παράμετρος που φοβίζει τους δανειστές είναι οι αποδέκτες των χρεολυσίων, αλλά και η διασπορά τους στους μήνες του 2015. Οπως έχει αποκαλύψει η «Ν», το σύνολο των χρεολυσίων που θα αποπληρώσει η Ελλάδα το επόμενο έτος, ύψους 15,1 δισ. ευρώ, έχει αποδέκτες το ΔΝΤ, το οποίο αναμένει 8,4 δισ. ευρώ από τα πρώτα δάνεια που λήγουν, και την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες περιμένουν να λάβουν περίπου 6,7 δισ. ευρώ.
Το πρώτο μεγάλο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα είναι τον Μάρτιο και αφορά τις λήξεις δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,45 δισ. ευρώ.
Ακολουθεί ο Ιούνιος με ίδιο ποσό υποχρεώσεων, αλλά έρχεται μετά το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, όταν οι λήξεις ομολόγων και δανείων εκτοξεύονται σε 3,9 και 3,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Για το πρώτο δίμηνο του έτους οι πληρωμές χρεολυσίων είναι συνολικά 1,1 δισ. ευρώ, ποσό που καλύπτεται ήδη από τα διαθέσιμα.
Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειακές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες μέχρι και τον Μάρτιο, αλλά εάν εξελιχθούν καλά τα έσοδα και οι αποκρατικοποιήσεις, μπορεί να βγει και ο Μάιος, χωρίς τα 7,1 δισ. ευρώ.
Οι δανειστές σκέφτονται πως σε ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή, η νέα ελληνική κυβέρνηση, έχοντας ήδη ταμειακό απόθεμα, όχι μόνο θα αρνείται νέα μέτρα, αλλά θα «ξηλώνει» και εκείνα που έχουν επιβληθεί, με βάση τις υποσχέσεις που δίνει.
Ακόμη πιο επικίνδυνη θεωρούν μια άρνηση ή απειλή άρνησης της αποπληρωμής χρεολυσίων προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, που θα δημιουργήσει προβλήματα, ασφαλώς στην Ελλάδα, αλλά και στους ίδιους τους οργανισμούς. Γι’ αυτό και επιζητούν από τώρα να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις της χώρας που θα καλύπτουν και μια ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr