«Eξερευνητές», κατασκευαστές,"διευθυντές" ή "διαπραγματευτές" σαν άνθρωποι; Μια ανθρωπολόγος σας κατατάσσει & βρίσκει με ποιους έχετε "χημεία"
Οταν νιώθουμε έντονη ενδογενή έλξη προς κάποιο άτομο, λέμε ότι ταιριάζει η «χημεία» μας. Ποια είναι, όμως, αυτή «χημεία» και ποιες «χημείες» έλκονται μεταξύ τους;
Η ανθρωπολόγος και ερευνήτρια Helen Fisher υποστηρίζει πως οι άνθρωποι μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις τύπους προσωπικότητας, καθένας εκ των οποίων συσχετίζεται με την παραγωγή συγκεκριμένων βιοχημικών ουσιών και ορμονών. Οι τύποι αυτοί είναι:
* Οι «εξερευνητές». Είναι άνθρωποι που αγαπούν το ρίσκο και την καινοτομία, είναι παρορμητικοί, αισιόδοξοι, δημιουργικοί και ενεργητικοί. Συσχετίζονται με την ουσία ντοπαμίνη του εγκεφάλου.
* Οι «κατασκευαστές». Είναι άνθρωποι προσεκτικοί, προνοητικοί, ήρεμοι, κοινωνικοί, επίμονοι και πιστοί. Συσχετίζονται με την ουσία σεροτονίνη του εγκεφάλου.
* Οι «διευθυντές». Χαρακτηρίζονται από ευθύτητα, αποφασιστικότητα, ανταγωνιστικότητα, λογική σκέψη, αδιαλλαξία και φιλοδοξία. Συσχετίζονται με το σύστημα της τεστοστερόνης.
* Οι «διαπραγματευτές». Είναι άνθρωποι που συμπονούν τους άλλους, είναι αλτρουιστές και έχουν αναλυτική σκέψη. Συσχετίζονται με το σύστημα των οιστρογόνων.
Στους περισσότερους ανθρώπους συνυπάρχουν χαρακτηριστικά και από τους τέσσερις τύπους, αλλά ο ένας είναι ο πρωτεύων, οι υπόλοιποι είναι δευτερεύοντες.
Ας σημειωθεί εδώ ότι παρότι η τεστοστερόνη θεωρείται ορμόνη του ανδρικού φύλου και τα οιστρογόνα του γυναικείου, οι ορμόνες αυτές παράγονται και από άνδρες και από γυναίκες αλλά σε διαφορετικά επίπεδα.
Ομως ποιοι έλκονται από ποιους; Σύμφωνα με δεδομένα από 40.000 άτομα, ο «εξερευνητής» έλκεται από τους «εξερευνητές» και ο «κατασκευαστής» από τους «κατασκευαστές», δηλαδή αυτοί οι δύο τύποι προσωπικότητας έλκονται από όμοια άτομα. Αντιθέτως, οι «διευθυντές» έλκονται από τους «διαπραγματευτές» και το αντίστροφο, δηλαδή αυτοί οι τύποι προσωπικότητας έλκονται από τα αντίθετά τους.
Τα δεδομένα αυτά σημαίνουν ότι η βιολογική προδιάθεση μάς ωθεί προς ορισμένους τύπους προσωπικότητας. Ωστόσο, το αν θα επιλέξουμε τελικά να μείνουμε, σχετίζεται με πολλούς άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, ένας «εξερευνητής» μπορεί να νιώθει έλξη για τύπο προσωπικότητας σαν τη δική του, αλλά να προτιμήσει τελικά να κάνει παιδιά με κάποιον που είναι πιστός και επικεντρωμένος στην οικογένεια όπως λ.χ. είναι ένας «κατασκευαστής».
Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στη Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ
Πηγή: ταΝΕΑ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr