Μικραίνει η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ - Τι απαντά ο κόσμος για νέο κόμμα του ΓΑΠ!

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πέρα από τις πολιτικές ζυμώσεις που προκαλεί, δημιουργεί και τεράστια ερωτήματα για το τι θα συμβεί εάν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας ή πιο σημαντικά εάν δεν εκλεγεί και οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. 

Στη μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό της εκπομπής Ανατροπή στην τηλεόραση του Mega, δείχνει τι έχει προκαλέσει αυτή η επίσπευση των διαδικασιών τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στους πολίτες. 

ΚΟΜΜΑ    ΠΟΣΟΣΤΟ
Ν.Δ    23,1%
ΣΥΡΙΖΑ    28%
ΠΑΣΟΚ    5,1%
ΑΝ.ΕΛ    2,7%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ    5%
ΚΚΕ    5,5%
ΠΟΤΑΜΙ    5,1%
ΛΑΟΣ    1,3%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ    1,3%
ΑΛΛΟ    5,9%
ΛΕΥΚΟ/ΑΚΥΡΟ    1,7%
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ    15,3%

Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία, εξακολουθεί να προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 44,8%, ενώ ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 35,4%.

Στην ερώτηση πως αντιμετωπίζουν οι πολίτες την απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 64,4% την κρίνει θετικά, ενώ το 30,9% το κρίνει αρνητικά. 

Παρά το γεγονός ότι η εκλογή θεωρείται δύσκολη, φαίνεται πως οι πολίτες με οριακή πλειοψηφία έχουν θετική γνώμη για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σταύρο Δήμα σε ποσοστό 51,3%. Αρνητική γνώμη έχει το 34,3%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ένα ποσοστό από 30% έως 38% κρίνουν και εκείνοι θετικά τον Σταύρο Δήμα. 

Στο σημαντικό ερώτημα για το τί πρέπει να γίνει στις 29 Δεκεμβρίου, η πλειοψηφία, όχι συντριπτική σε ποσοστό 55% δηλώνει πως πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ το 41,6% επιλέγει την απάντηση να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Για την αδυναμία να υπάρξει τελικά συμφωνία με την τρόικα, οι πολίτες απαντούν σε μεγαλύτερο ποσοστό πως ευθύνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, που συγκεντρώνει ποσοστό 38,7%. Το 35,5% των πολιτών θεωρούν πως ευθύνεται η κυβέρνηση, ενώ ευθύνες στην τρόικα “ρίχνει” το 21,6%. 

Οι πολίτες στην ερώτηση για το ποιός πρέπει να κάνει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, απάντησαν 37,6% η κυβέρνηση, το 41% μία κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές και το 14,3% μία άλλη κυβέρνηση από την παρούσα όμως Βουλή. 

Πάντως, οι πολίτες σε ποσοστό 41,2% θεωρούν πως ο καταλληλότερος για να διαπραγματευτεί με την τρόικα είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι το 34,2%. Αυθόρμητα οι πολίτες σε ποσοστό 22,1% απάντησαν “Κανένας”. 

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό ερώτημα ήταν για το εάν οι πολίτες συμφωνούν στο πως η χώρα πρέπει να μείνει στη ζώνη του ευρώ πάση θυσία, που σημαίνει με κάθε κόστος. Η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 72,4% απαντά ναι και μάλλον ναι, ενώ το 26% απαντά όχι και μάλλον όχι. 

Οι πολίτες πάντως, από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως ανησυχούν, καθώς το 58,6% θεωρούν πως ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη δεν έχει περάσει οριστικά, ενώ το 36,4% θεωρούν πως αυτός ο κίνδυνος έχει περάσει. Η ανησυχία φαίνεται επίσης καθώς το 61,2% θεωρούν πως μία προεκλογική περίοδος αν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές, εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία, ενώ το αντίθετο ποσοστό είναι 37,6%. 

Στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών οι πολίτες φαίνεται πως έχουν αφήσει πίσω τους, τις ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Η πλειοψηφία σε ποσοστό 59,3% επιθυμεί μία κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ποσοστό 38,5% επιθυμούν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πάντως, στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει, το 60,9% απαντούν αρνητικά, ενώ το 36,7% θεωρούν πως είναι έτοιμος. 
Η άποψη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς

ΠΡΟΣΩΠΟ    ΘΕΤΙΚΗ    ΑΡΝΗΤΙΚΗ
ΤΣΙΠΡΑΣ    42,7%    55,5%
ΣΑΜΑΡΑΣ    41,3%    58,2%
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ    35,2%    57,7%
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ    31,2%    55%
ΚΟΥΒΕΛΗΣ    30,1%    67,1%
ΚΑΜΜΕΝΟΣ    25,9%    71,5%
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ    22,6%    77,1%
ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ    11,2%    87,2%

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για το εάν τελικά θα κάνει κόμμα ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, οι πολίτες φαίνεται πως συμφωνούν στη συντριπτική του πλειοψηφία. Το 7,6% θεωρούν πως πρέπει να είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, ενώ μόλις το 4,2% θεωρούν πως πρέπει να κάνει δικό του κόμμα, ποσοστό απογοητευτικό. 

Ένα όμως τεράστιο ποσοστό 84,8% θεωρούν πως ο κ. Παπανδρέου δεν πρέπει να είναι καν υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αλλά και να αποσυρθεί από την πολιτική.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr