Νέα δυναμική για τους 180 μετά το μπούμερανγκ για χρηματισμό και το άνοιγμα Σαμαρά - "Κλειδί" η στάση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ!
Η νέα δυναμική που επεχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθεια για επίτευξη της προεδρικής πλειοψηφίας, δοκιμάζεται στην αυριανή δεύτερη ψηφοφορία στην οποία θα είναι και πάλι υποψήφιος ο Σταύρος Δήμας.
Το διπλό «άνοιγμα» του πρωθυπουργού για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και χρονοδιάγραμμα εκλογών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την πρωτοβουλία των οκτώ βουλευτών από τις τάξεις των ανεξαρτήτων (Σπ. Λυκούδης, Χ. Αηδόνης, Γρ. Ψαριανός, Π. Τατσόπουλος και Β. Οικονόμου) και τη ΔΗΜΑΡ (Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και ΝΙΚΗ Φούντα) που είχε εκδηλωθεί εδώ και καιρό και στο διάστημα που μεσολάβησε υιοθετήθηκε και από πλειάδα συναδέλφων τους, αρκετοί από τους οποίους μετέχουν και στη συγκυβέρνηση.
Του Γρηγόρη Τζιοβάρα, newmoney.gr
Η συναινετική κίνηση του κ. Σαμαρά δημιούργησε νέα δεδομένα, καθώς διαπιστώνεται μετακίνηση από το αρχικό άκαμπτο δίλημμα «Πρόεδρος στις 29 Δεκεμβρίου ή εκλογές στις 25 Ιανουαρίου» στο οποίο επέμεναν τις προηγούμενες ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι οποίοι, με τον τρόπο αυτό, δεν άφηναν περιθώρια ελιγμών σε βουλευτές που δεν ανήκουν στη συγκυβέρνηση και έχουν την άποψη ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε άμεσες εκλογές.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι το νοσηρό κλίμα πολιτικής κατάπτωσης των τελευταίων ημερών που πυροδοτήθηκε από την «υπόθεση Χαϊκάλη» μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά και να εκδηλωθούν τα ανακλαστικά των βουλευτών, οι οποίοι, υπό την πίεση και της κοινής γνώμης, δεν θέλουν εκλογές.
Αμέσως μετά τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις παρατηρήθηκε κινητικότητα μεταξύ των βουλευτών και, παρά την αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης –του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. που ούτως ή άλλως δεν ήταν στους κυβερνητικούς υπολογισμούς, αλλά και της ΔΗΜΑΡ-, στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να λυθεί ο γρίφος της προεδρικής εκλογής μέχρι την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου.
Την πρόθεσή τους να προστεθούν στους 160 που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα στην πρώτη ψηφοφορία εξέφρασαν ήδη ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Κουράκος και ο Παναγιώτης Μελάς που είχαν προτιμήσει το «παρών». Πολύ πιθανό είναι να τους ακολουθήσουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, που ήταν απόντες από την πρώτη ψηφοφορία, και ίσως η Μίκα Ιατρίδη, που είχε προτιμήσει το «παρών».
Αρνητικά δήλωσε ότι θα ψηφίσει και πάλι αύριο ο Βασίλης Καπερνάρος, ενώ, τουλάχιστον στη δεύτερη ψηφοφορία, μάλλον δύσκολα θα μεταστραφούν οι Βύρων Πολύδωρας, Μίμης Ανδρουλάκης και Πάρις Μουτσινάς.
Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. και κυρίως οι τρεις που είχαν πρωταγωνιστήσει στην πρωτοβουλία των «οκτώ» (Τσούκαλης, Ψύρρας και Φούντα), οι οποίοι διευκρινίζουν ότι συνυπέγραψαν την πρόταση απευθυνόμενοι και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του οποίου δηλώνει ότι θα ακολουθήσει και ο Π. Τατσόπουλος.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν συνάδελφοί τους, «αν ήταν να συμφωνήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θα ήταν περιττή η δική μας παρέμβαση, αφού αρκούσε η συμφωνία των δύο πλευρών για να εκλεγεί Πρόεδρος...».
Ο Βασίλης Οικονόμου, που συμμετείχε στις συζητήσεις των «οκτώ», μάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ αυτονόητο ότι ο καθένας καταλαβαίνει το πνεύμα και το γράμμα της επιστολής μας. Οι “οκτώ” δεν επιδιώξαμε να αναλάβουμε τον ρόλο του πολιτικού μεσάζοντα, αλλά καταθέσαμε πλαίσιο για έξοδο από την κρίση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν ο πρωθυπουργός και άλλοι βουλευτές έρχονται προς εμάς και υιοθετούν το πλαίσιό μας θα θεωρήσω αδιανόητο να απαρνηθούν, για χάρη τρίτων, την υπογραφή τους και το πολιτικό τους πλαίσιο που αυτοί εισήγανε».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr