Οι αριθμοί και τα σενάρια της 29ης Δεκεμβρίου - 12 επιπλέον «ναι» ζητάει η κυβέρνηση!
Τα δεδομένα μετά τις 168 θετικές ψήφους στον Στ. Δήμα. Σε ποιες δεξαμενές καλείται να αλιεύσει 12 επιπλέον «ναι» η κυβέρνηση. Ποιες είναι οι επιλογές που επεξεργάζεται το Μαξίμου. Η «νευρική κρίση» στο ΠΑΣΟΚ, οι διεργασίες στο Ποτάμι και οι... εκσυγχρονιστές που επιστρέφουν.
«Ρεαλιστικά δύσκολη» χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου την εξασφάλιση των 180 βουλευτών που απαιτούνται στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα λάβει χώρα το μεσημέρι (12 μ.μ.) της προσεχούς Δευτέρας. Μολονότι υπάρχει ικανοποίηση για τη χθεσινή μεταστροφή οκτώ βουλευτών σε σχέση με την πρώτη ψηφοφορία, τα νούμερα εξακολουθούν να μην ευνοούν. Τα περιθώρια, άλλωστε, στενεύουν επικίνδυνα, όχι μόνο χρονικά, αλλά και διότι οι δεξαμενές από τις οποίες θα μπορούσε να περιμένει μετατοπίσεις, αρχίζουν να εξαντλούνται.
Του Φίλιππου Πανταζή - Capital.gr
Η κυβερνητική πρόταση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα με βάση τους 168 που ψήφισαν τον κ. Δήμα χθες. Πρόκειται για τους 127 βουλευτές της ΝΔ, τους 28 του ΠΑΣΟΚ, τους 5 ανεξάρτητους που ήταν θετικοί από την πρώτη ψηφοφορία (Αηδόνης, Ψαριανός, Μάρκου, Νταβρής και Λυκούδης) και τους 8 συναδέλφους τους που προστέθηκαν στα «ναι» χθες (Μελάς, Ιατρίδη, Οικονόμου, Κασαπίδης, Κουράκος, Γιοβανόπουλος, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος).
Υπολείπονται 12 ακόμα βουλευτές για να τους 180, οι οποίοι, θεωρητικά, θα μπορούσαν να εξευρεθούν είτε από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, είτε διεμβολίζοντας τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ ή των ΑΝΕΛ ή μέρους και των δύο.
* Από τους 12 εναπομείναντες ανεξάρτητους βουλευτές οι οποίοι χθες ψήφισαν «παρόν», η κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει κυρίως σε 2-3 εξ αυτών: τον Βασίλη Καπερνάρο, τη Νίκη Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε χθες από τη ΔΗΜΑΡ και τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, επιμένει στην αρνητική στάση του.
Από εκεί και πέρα, πιο δύσκολη φαίνεται -τουλάχιστον σύμφωνα με δηλώσεις τους- η αλλαγή θέσης των Πέτρου Τατσόπουλου, Μίμη Ανδρουλάκη, Οδυσσέα Βουδούρη, Χρυσούλας Γιαταγάνα, Θόδωρου Παραστατίδη, Ραχήλ Μακρή, Πάρι Μουτσινά, Θεοδώρας Τζάκρη και Μάρκου Μπόλαρη.
Το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι, έστω την ύστατη ώρα, ο κάθε βουλευτής «θα σκεφτεί και θα συμπεριφερθεί ώριμα, όχι βάσει μικροκομματικών συμφερόντων, αλλά του εθνικού συμφέροντος και της βούλησης των πολιτών». Αν όμως επαληθευθούν τα παραπάνω νούμερα, η κυβερνητική πρόταση θα έχει 170-171, κάτι που και πάλι δείχνει ανέφικτο το στόχο των 180.
Οι γρίφοι ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ
Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση καλείται να βρει τις απαραίτητες ψήφους στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ (9 βουλευτές) ή των ΑΝΕΛ (12 βουλευτές) ή να πετύχει ένα συνδυασμό των δυο.
* Στη ΔΗΜΑΡ που οδεύουν προς εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία βλέπουν ως τη μόνη λύση για την πολιτική τους επιβίωση, εκτός της Νίκης Φούντα, είδαν χθες τους εναπομείναντες 9 βουλευτές να ψηφίζουν βάσει της κομματικής γραμμής. Δύο από αυτούς πάντως, είχαν συνυπογράψει με την βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας την πρόταση των "οκτώ", για την εξεύρεση συναινετικής λύσης για την εκλογή Προέδρου: ο Θωμάς Ψύρρας (για τον οποίο φημολογήθηκε έντονα χθες πιθανή ανεξαρτητοποίησή του) και ο Νίκος Τσούκαλης. Αγνωστο είναι τι θα πράξουν τη Δευτέρα, όπως και ο Θόδωρος Μαργαρίτης που φέρεται να αντιδρά στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τους υπόλοιπους έξι να θεωρείται δύσκολο να αλλάξουν στάση.
* Εξίσου δύσκολη δείχνει και η διάσπαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, που σύσσωμη ψήφισε «παρόν», πλην της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά η οποία απουσίαζε για λόγους υγείας. Υστερα και από την υπόθεση Χαϊκάλη, η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του Πάνου Καμμένου έχει φτάσει στα ύψη με το μέτωπο των 12 βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φαίνεται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αρραγές.
* Μια άλλη ακραία φήμη που κυκλοφόρησε χθες είναι το Σταύρο Δήμα να στηρίξει στην τρίτη ψηφοφορία η Χρυσή Αυγή, κάτι όμως που δεν δείχνει να συγκεντρώνει πιθανότητες επαλήθευσης.
Τα σενάρια
Υπό αυτό το πρίσμα και παρόλο που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είναι ξεκάθαρο πως το ΣΤΟΊΧΗΜΑ της εκλογής Προέδρου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να πάρει μία ακόμα πρωτοβουλία που θα είναι σε θέση να ανατρέψει τα δεδομένα. Τα σενάρια που ακούγονται περισσότερο είναι:
1. Ο πρωθυπουργός να διατηρήσει τη σκληρή γραμμή, ύστερα και από τη συναινετική πρόταση που έκανε την Κυριακή, αδυνατώντας να κάνει και νέες υποχωρήσεις. Είναι το σενάριο που υποστηρίζει μέχρι και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου (όπως όμως έκανε και έως την Κυριακή οπότε υπήρξε το διάγγελμα του Σαμαρά).
2. Να αλλάξει τον Σταύρο Δήμα από υποψήφιο Πρόεδρο, αντικαθιστώντας τον με άλλο πρόσωπο που ίσως να προσελκύσει και άλλους βουλευτές, από αυτούς που δεν έχουν ψηφίσει θετικά.
3. Να αναλάβει μία ακόμα πρωτοβουλία θεσμικού χαρακτήρα η οποία θα απευθύνεται στα μικρά κόμματα και κυρίως στην ΔΗΜΑΡ, επιχειρώντας να αλλάξει τη στάση της.
4. Να εισηγηθεί μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές, κάτι πάντως που το Μαξίμου απορρίπτει μετ' επιτάσεως.
Έντονες διεργασίες
Την ίδια στιγμή, το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να μοιάζει με κινούμενη άμμο, καθώς οι διεργασίες που παρατηρούνται είναι περισσότερο έντονες από κάθε άλλη φορά.
Στο ΠΑΣΟΚ κατ' αρχήν σχεδόν βέβαιη θεωρείται πλέον η διάσπαση, με τον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρά στη σύσταση του δικού του κόμματος, παρά την προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου, στη χθεσινή τους συνάντηση, να τον αποτρέψει.
Το Ποτάμι συνεχίζει να οργανώνεται ενόψει εκλογών και σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, πιθανόν να ανακοινωθούν οι «αρραβώνες» με τον Σπύρο Λυκούδη και τους Μεταρρυθμιστές. Κοντά στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη βρίσκονται και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως η Κατερίνα Μάρκου, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Πέτρος Τατσόπουλος και ίσως και ο Βασίλης Οικονόμου.
Τέλος, τη δική τους κίνηση ετοιμάζονται να σχηματίσουν και οι δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη, ο Γιώργος Φλωρίδης και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr