Σχεδιάστε και τη νέα χρονιά με... λάθη! Άλλωστε δεν αποτελούν ατέλεια, αλλά ανάγκη!
Δεν θα το αποφύγεις το «ταμείο» της χρονιάς και το ξέρεις. Καλό θα ήταν μέσα σε μία μέρα των εορτών, να κάτσεις να κάνεις τον απολογισμό σου. Δεν είσαι κατάστημα, ούτε επιχείρηση, είσαι άνθρωπος! Χωρίς απόλογισμό, δεν έχεις τιμόνι, δεν έχεις πυξίδα και όλα θα είναι πιό θολά. Δεν είσαι «εμμονετικός», ούτε είσαι «ψείρας» επειδή βλέπεις τη θέση στο χάρτη. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, ενός πασίγνωστου ζωγράφου, του Απελλή.
Ζωγραφίζοντας την τελειότητα, κατά …λάθος.
Ο ζωγράφος Απελλής, είχε τεράστια φήμη πριν μαθητεύσει δίπλα στο Έφορο από την Έφεσο και στον Πάμφιλο. Έζησε στα πρώιμα Ελληνιστικά χρόνια και ένα από τα γνωστά του έργα είναι «η Αναδυόμεη Αφροδίτη». Ο Μέγας Αλέξανδρος τον εκτιμούσε ιδιαίτερα και του έδινε την αποκλειστικότητα στη δημιουργία πορτρέτων του. Ο Σέξτος ο Εμπειρικός, αφηγείται μια υπέροχη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Απελλή. Μια ιστορία, που μας βάζει σε μεγάλες σκέψεις…Για αρκετό καιρό, ο ταλαντούχος ζωγράφος της αρχαιότητας, πάσχιζε να ζωγραφίσει αφρούς που ξεπηδούν γύρω από ένα άλογο. Η προσπάθειά του ήταν συνεχής, το ίδιο και αποτυχία του. Αφού τελικά τους αφρούς τους έκανε «θάλασσα» για πολλοστή φορά, τον κυρίευσε η οργή και πέταξε με μανία το σφουγγάρι που είχε για να σκουπίζει τα πινέλα του, πάνω στον πίνακα. Το αποτύπωμα της…οργής αυτής, ήταν η τέλεια πινελιά που έψαχνε για να ζωγραφίσει τους αφρούς…Αν το ήξερε αυτό ο Απελλής, θα ζωγράφιζε συχνότερα, πετώντας σφουγγάρια.
Το λάθος, δεν είναι κάποια «ατέλεια», είναι ανάγκη.
Καθώς θα απαριθμείς τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς, μην απογοητευτείς. Εκ του αποτελέσματος πλέον, βλέπεις τα λάθη και σκέφτεσαι άσχημα. Αν θες να πειστείς πως δεν είναι «παρηγοριά» να ωραιοποιείς το λάθος, σκέψου πόσα από αυτά τα λάθη δε σε γλίτωσαν από χειρότερα, ή πόσα από αυτά, μεταμορφώθηκαν στην πορεία σε κάτι διαφορετικό και καλύτερο; Και ενώ σκέφτεσαι τα σχέδια της επόμενης χρονιάς και χαράσσεις πλάνα επί χάρτου, τα σκέφτεσαι όλα «σωστά». Και πού είναι το… λάθος; Αυτό είναι το πρόβλημα! Δεν είναι πουθενά. Όχι, δε μιλάμε για το απρόβλεπτο που θα τύχει, που και αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή λάθους. Μιλάμε για εσφαλμένο υπολογισμό. Για κάτι που εν ολίγοις, «δεν έπρεπε» να κάνεις. Μέσα στην επόμενη χρονιά, κάνε το στόχο σου. Να αγαπήσεις τα λάθη! Αν με βρίσκεις γενικόλογο, θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Έχεις σκεφτεί γιατί οι περισσότεροι καινοτόμοι βρίσκονται στις ΗΠΑ; Έχεις αναρωτηθεί γιατί η πρωτοπορία σε τομείς αιχμής έρχεται από εκεί; Στις ΗΠΑ, υπάρχει η κατάλληλη «κουλτούρα του λάθους». Η αποτυχία (η συνέπεια του λάθους) ενθαρρύνεται και μαζί της, ενθαρρύνονται και η δοκιμή, το πείραμα. Δηλαδή, ενθαρρύνεται η επιτυχία! Στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, το “failstory”, είναι σχεδόν εφάμιλλη έννοια με την ντροπή.
Διαβάστε τη συνέχεια στο tsemperlidou.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr