Le Monde: «H Ελλάδα απειλεί εκ νέου την ευρωζώνη»

"H Ελλάδα απειλεί εκ νέου την ευρωζώνη;" η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας αν και δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο στην Ευρωζώνη, σε περίπτωση Grexit. 

Επιπλέον, προβλέπει ότι η Αθήνα δεν μπορεί να αποφύγει μία νέα διαγραφή του χρέους.  

Σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, "το 2015 δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει πιο άσχημα για τη ζώνη του ευρώ. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο σύνολό της κατρακύλησαν λόγω της έντονης ανησυχίας για την ελληνική οικονομία. Το ευρώ έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016. Το ενδεχόμενο ενός Grexit έρχεται και πάλι να στοιχειώσει όλα τα πνεύματα. Οι ανησυχίες τροφοδοτήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο από το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".  "Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ", αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, "εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν αναπόφευκτη αν κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Και κυρίως, αν ο επικεφαλής της, Αλ. Τσίπρας, απορρίψει την πολιτική λιτότητας και αρνηθεί να πληρώσει το χρέος της Ελλάδας. Κατ΄αυτό τον τρόπο επανήλθε το σενάριο του 2012 όταν ο φόβος πτώχευσης της Ελλάδας επιμόλυνε το σύνολο των ευρωπαικών αγορών και εξαπλώθηκε ο πανικός ότι θα εκραγεί η Ευρωζώνη". 

 

Η γαλλική εφημερίδα κάνει επίσης μία αναδρομή στο τέλος του 2011, όταν οι αγορές ανησυχούσαν για την έκρηξη της Ευρωζώνης με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να έχει σκαρφαλώσει στα 360 δις ευρώ. 

Κάνοντας μία ανάλυση του ελληνικού χρέους, η "Le Monde"  αναφέρει χαρακτηριστικά :155 δισ. ευρώ κατείχαν οι κρατικοί διεθνείς δανειστές της Ελλάδας και 205 δισ. ευρώ κατείχαν οι ιδιώτες δανειστές. "Το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας από την τρόικα", υπενθυμίζει η γαλλική εφημερίδα, "έγινε στις 8 Μαρτίου του 2012. Οι ιδιώτες δανειστές που κατείχαν το 83,5% του χρέους δέχτηκαν να χάσουν από 53,5% ως 70% στο σύνολο των δανείων τους. Αυτή η κίνηση ξεμπλόκαρε εκ νέου ένα σύνολο 130 δις ευρώ κρατικό ευρωπαϊκό δάνειο από το δεύτερο πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ συμφώνησε σε ένα δάνειο 28 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 9,7 δις εμπεριέχονταν στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας που είχε παραχωρηθεί στη χώρα τον Μάιο του 2010. 

Η "Le Monde" επισημαίνει επίσης ότι, συνολικά η Ελλάδα έλαβε 380 δισεκατομμύρια ευρώ από διάφορα δάνεια είτε αυτά παραχωρήθηκαν απευθείας είτε σβήστηκαν: 40 δις έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση την περίοδο 2007-2013, 100 δισεκατομμύρια ευρώ δέχτηκε να σβήσει από το χρέος ο ιδιωτικός τομέας και 240 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθειας έδωσε η Ε.Ε και το ΔΝΤ.

Στο ερώτημα αν θα αποφύγουμε μία νέα διαγραφή του χρέους, η γαλλική εφημερίδα θεωρεί πως δεν μπορεί να αποφευχθεί.  "Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει είτε όχι τις εκλογές, μια νέα παρέμβαση στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας μοιάζει αναπόφευκτη. Η πορεία του μοιάζει πραγματικά αβάσταχτη. Το κούρεμα του 2012 επέτρεψε να χαμηλώσει το χρέος από το 170,3% του ΑΕΠ στο 157% του ΑΕΠ, αλλά το χρέος ξανανέβηκε στο 174,4% το 2013. Μεταξύ του 2015 και του 2047 η Αθήνα θα πρέπει να πληρώνει από 4 έως 18 δις ευρώ τον χρόνο στους δανειστές της, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι. Αυτά τα χρέη θα κατάπιναν κάθε πλεόνασμα που εμφανίζει σήμερα ο προϋπολογισμός και θα εμπόδιζαν την Ελλάδα να επενδύσει στο μέλλον. Γι' αυτό ο Αλ. Τσίπρας επικαλείται μια νέα χρεοκοπία."

Πάντως, για τη γαλλική εφημερίδα, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις. "Η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει μια επιμήκυνση της διάρκειας της αποπληρωμής των δανείων που της έδωσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι της και αυτή η λύση θα ήταν η λιγότερο επώδυνη για όλους. Αλλά αυτή η λύση δύσκολα θα μπορούσε να γίνει διαπραγματεύσιμη αν η Αθήνα απορρίψει όλα τα μέτρα λιτότητας.

Για το αν θα υπάρξει φαινόμενο "ντόμινο" στην Ευρωζώνη, αν δηλαδή υπάρξουν επιπτώσεις στις ευρωπαικές αγορές, η "Le Monde" υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος αυτός δείχνει λιγότερο πιθανός σήμερα απ΄ότι το 2011 και είναι εντελώς διαφορετικής φύσης. "Κι αυτό για έναν απλό λόγο", τονίζει η εφημερίδα: το 90% του ελληνικού χρέους ανήκει -μετά το κούρεμα του 2012- στα ευρωπαϊκά κράτη και στους διεθνείς κρατικούς δανειστές. Δηλαδή, αφορά, πολύ λιγότερο τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως συνέβαινε πριν από τέσσερα χρόνια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr