H Shell καταβάλλει αποζημίωση $83 εκατ. σε 15.000 Νιγηριανούς ψαράδες για δύο πετρελαιοκηλίδες που μόλυναν την περιοχή τους! 3 χρόνια κράτησε η δίκη‏

Το ποσό των 83 εκατ. δολάρια σε αποζημιώσεις για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσαν δύο πετρελαιοκηλίδες σε κοινότητα της Νιγηρίας καλείται να καταβάλλει η ολλανδική πολυεθνική Royal Dutch Shell PLC.

Το περιβαλλοντικό δυστύχημα συνέβη το 2008 και αξίζει να σημειωθεί ότι από το ποσό της αποζημίωσης τα 51 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν σε 15.400 αλιείς της κοινότητας Μπόντο, ενώ τα υπόλοιπα στο σύνολο της κοινότητας.

Ο συμβιβασμός επήλθε κατόπιν τριετούς νομικής διαμάχης μεταξύ της εταιρείας και 15.600 Νιγηριανών από την περιοχή Ογκόνιλαντ, στην πλειονότητά τους αλιείς, τους οποίους εκπροσώπησε ο δικηγόρος Μάρτιν Ντέι.

“Αναλάβαμε εξαρχής την ευθύνη για τις δύο λυπηρές επιχειρησιακές αστοχίες», ανέφερε ο Μουτίου Σουνμόνου, επικεφαλής της Shell στη Νιγηρία. Πρόσθεσε, παράλληλα, πως οι διαδικασίες καθυστέρησαν εξαιτίας διαφωνιών στο εσωτερικό της κοινότητας. Παρατήρησε δε ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα υποφέρει περισσότερο εάν δεν σταματήσει η κλοπή πετρελαίου και η παράνομη διύλισή του.

Κατά τη διάρκεια της νομικής διαμάχης, η εταιρεία επέρριπτε την ευθύνη για τις δύο πετρελαιοκηλίδες στην κλοπή πετρελαίου από τους αγωγούς της ενώ κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις απέδιδαν τα αίτια στην κακή κατάσταση των αγωγών της.

Οι εκτιμήσεις επίσης για την έκταση της μόλυνσης απέκλιναν σημαντικά: η μεν Shell μιλούσε για διαρροή ποσότητας ανάλογης 4.000 βαρελιών ενώ η Διεθνής Αμνηστία, βάσει εκτιμήσεων ανεξάρτητου εκτιμητή που είχε επικαλεστεί, έκανε λόγο για 100.000 βαρέλια.

Σημειώνεται πως η Shell δραστηριοποιείται στη Νιγηρία εδώ και δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα με διαρροές στους αγωγούς της και άλλα θέματα σχετικά με το περιβάλλον και την ασφάλεια, ορισμένα εκ των οποίων συνδέονται με τις κλοπές πετρελαίου.

Η εταιρεία έχει προσπαθήσει να αποχωρήσει από αρκετές από τις δραστηριότητές της στη Νιγηρία. Το Νοέμβριο, πούλησε το μερίδιό της σε συγκεκριμένες πετρελαιοπηγές και μονάδες επεξεργασίας σε μια εταιρεία της Νιγηρίας έναντι 600 εκατ. δολαρίων, ενώ και τον Οκτώβριο προχώρησε σε πώληση άλλων νιγηριανών παγίων.

Πηγή: econews.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr