Toμά Πικετί: Good News για την Ευρωζώνη η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ & του Podemos

 Ο οικονομολόγος που αρνήθηκε το μετάλλιο της Λεγεώνας της τιμής από τον Φρανσουά Ολάντ υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη απειλείται περισσότερο από την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γαλλία παρά από τους Podemos και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τομά Πικετί, συγγραφέας του βιβλίου «Το κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» που έχει γίνει μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει ότι η άνοδος των κομμάτων που τάσσονται κατά της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι «καλά νέα για την Ευρώπη» προσθέτοντας ότι οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα των «εκπληκτικών» προσπαθειών να υποχρεωθεί η νότια Ευρώπη να αποπληρώσει πολύ γρήγορα τα χρέη της. 

«Η γαλλική ακροδεξιά είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos που είναι φιλοευρωπαϊκά κόμματα και θέλουν να οικοδομήσουν μια διαφορετική Ευρώπη» είπε ο Πικετί σε μια τηλεοπτική συνέντευξη με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη των Podemos, που θα προβληθεί στις 18 Ιανουαρίου. Μπορεί να πει κανείς ότι στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές τους δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όσο θα έπρεπε να είναι, αλλά πρέπει να τους προσφέρεις υποστήριξη καθώς θέλουν να οικοδομήσουν μια δημοκρατική Ευρώπη, αυτό δηλαδή που χρειαζόμαστε όλοι».

Ο Πικετί περιγράφει τις πολιτικές λιτότητας ως «αποτυχία» και υποστηρίζει την ατζέντα των Podemos για το βασικό εισόδημα γι αυτούς που έχουν πληγεί από την κρίση, και την αναδιάρθρωση του χρέους, μια πολιτική που δέχεται κριτική από τα παραδοσιακά κόμματα της Ισπανίας.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το χρέος της Γαλλίας και της Γερμανίας ήταν 200% του ΑΕΠ «όταν δεν υπήρχε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο χρέος». Είναι εκπληκτικό, λέει ο Πικετί και προσθέτει: «Είναι μια πράξη αμνησίας της ιστορίας το να λέει κανείς στους νοτιοευρωπαίους ότι πρέπει να πληρώσουν όλο το χρέος τους, έως το τελευταίο σεντ, με μηδενικό πληθωρισμό».

Ο Πικετί πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να απαλλαγούν πολύ γρήγορα από τα ελλείμματα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι «οι πολίτες τους υπέφεραν από τις συνέπειες της λιτότητας. Είναι καλό να μειώνεις τα ελλείμματα αλλά με έναν ρυθμό που να είναι ανάλογος με την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας. Εδώ όμως σκότωσαν την ανάπτυξη».

Ο Πικετί υποστηρίζει τη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής με ένα ισχυρό ευρωκοινοβούλιο που θα επιβλέπει την ΕΚΤ. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να προτείνουν τη δημιουργία μια «πραγματικής ευρωβουλής». Η Γερμανία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr