Τι σημαίνει για τον τουρισμό η άνοδος του ΦΠΑ; Ποιες επιχειρήσεις και ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο;

Τον κώδωνα του κινδύνου χτύπησε ο ΣΕΤΕ για το ενδεχόμενο διπλασιασμού του ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13% στις τουριστικές περιοχές της χώρας, κάνοντας λόγο για ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας Ernst & Young, επιβεβαιώνονται τα οικονομικά σενάρια του ΣΕΤΕ πως η συνολική επίπτωση στην εθνική οικονομία και την απασχόληση θα είναι καταστροφική.

Οι απώλειες σε πραγματικούς αριθμούς

Συγκεκριμένα, η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και σε βάθος πενταετίας έως κατά μέγιστο τα 70 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι απώλειες του τουριστικού τομέα θα είναι πολύ μεγαλύτερες του κέρδους.

Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου οι απώλειες του τουριστικού τομέα υπολογίζονται από 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ. ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα η απώλεια φθάνει από 1 έως 1,7 δισ. ευρώ, επιφέροντας συνολική επίπτωση έως -1,4% του ΑΕΠ ή έως -3 δισ. ευρώ.

Πόσες θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν

Όσον αφορά στις θέσεις απασχόλησης (μετρημένες σε ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης), οι απώλειες που θα προκύψουν είναι εξαιρετικά σημαντικές και υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας, από 44.000 έως 73.000 θέσεις.

Ποιες επιχειρήσεις και σε ποιες περιοχές θα πλήξει περισσότερο το μέτρο

Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος, αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.

Ανδρεάδης στο Bloomberg: Το Grexit έχει επηρεάσει τον τουρισμό

Τις θέσεις του για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού σε σχέση με την τωρινή πολιτική και οικονομική συγκυρία ανέπτυξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, με συνέντευξή του στο Bloomberg.

Συγκεκριμένα μίλησε για το αν επηρεάζουν την τουριστική κίνηση οι επικείμενες εκλογές, η κουβέντα γύρω από το Grexit και επιστροφή στη δραχμή, ενώ δήλωσε «ουδέτερος» ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών. O κ. Ανδρεάδης επισήμανε πως το 2014 ήταν μια εξαίσια χρόνια για τον ελληνικό τουρισμό καθώς κατέγραψε 24.000.000 επισκέπτες και πρόσθεσε 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ επισήμανε πως και το 2015 αναμένεται να είναι μια εξίσου καλή χρονιά.

Για τις εκλογές και το Grexit επισήμανε: «Σε μια δημοκρατική χώρα οι εκλογές δεν επηρεάζουν τον τουρισμό. Σε αντίθεση με τη συζήτηση γύρω από το Grexit. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει τον τελευταίο μήνα μια μείωση στις κρατήσεις από τη Γερμανία, κάτι όμως που δεν είναι ανησυχητικό».

Σε ερώτηση για το αν η τουριστική βιομηχανία προτιμάει το ευρώ ή την επιστροφή στη δραχμή κάτι που ενδεχόμενα θα έκανε ακόμη πιο ανταγωνιστικό τον ελληνικό τουρισμό, απάντησε δίχως περιστροφές: «Ο τουρισμός αντανακλά τη ζωή των πολιτών στην Ελλάδα. Δεν μπορούν οι Έλληνες πολίτες να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Περιμένουν να δουν την αγορά  να αναπτύσσεται με την χώρα να προσπαθεί να τους προσφέρει αυτή τη στιγμή ευημερία. Πιστεύουμε, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ενώ είμαστε στη ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Ανδρεάδης υποστήριξε επίσης, πως ο ΣΕΤΕ, δηλώνει πολιτικά ουδέτερος και αυτό που ζητάει αυτή τη στιγμή από τους πολιτικούς είναι να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ  προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση στην Ελλάδα προσεκτικά. Ο κ. Ανδρεάδης απάντησε και στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ gia το μοντέλο του all inclusive με το οποίο αντιτάσσεται. Ο κ. Ανδρεάδης απάντησε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα διαφορετικό μοντέλο all inclusive που θα περιλαμβάνει μέσα στο πακέτο της προσφοράς και εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ που θα βρίσκονται εκτός των ξενοδοχείων, έτσι ώστε να υπάρχει ανάπτυξη και της τοπικής οικονομίας.

«Η χώρα θα προωθήσει αυτό το πακέτο τόσο καλά, ώστε να μην χαθούν 2 δισ. ευρώ που φέρνει το all inclusive στη χώρα» επισήμανε. Τέλος, μιλώντας για την πτώση που κατέγραψαν οι Ρώσοι τουρίστες το 2014, ο κ. Ανδρέαδης επισήμανε πως το 2015 αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω πτώση ωστόσο λόγω και της ύφεσης της ρωσικής οικονομίας, αυτό όμως όπως είπες δεν ιδιαίτερα ανησυχητικό αφού το τελευταίο καιρό έχει παρουσιαστεί μικρή αύξηση των Γάλλων, των Βρετανών, των Αμερικανών, των Γερμανών αλλά και των Πολωνών τουριστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr