Γιώργος Βερνίκος: ''Υπέρβαση του παλαιού & γέννηση του καινούργιου, ούτε από παρθενογένεση, ούτε από Μεσσίες''!
Λίγες μέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες δεν διαβάζονται, ούτε χρειάζονται μακροσκελή άρθρα και ιδιαίτερες αναλύσεις. Άλλωστε, όσοι από μας πρωτοστατήσαμε στην Κίνηση των «58», έχουμε ήδη τοποθετηθεί.
Μέσα από ένα κείμενο, που βρήκε απήχηση σ’ ένα ποσοστό ψηφοφόρων γύρω στο 30%, περιγράψαμε αναλυτικά την κατάσταση. Μιλήσαμε για την Κεντροαριστερά.
Τονίσαμε την ανάγκη για μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη. Εκφράσαμε την άποψη ότι κορμός της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να είναι η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και στόχος της η ανόρθωση της οικονομίας με βάση την προσέλκυση επενδύσεων, τη νέα υγιή επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τη ΛΗΨΗ μέτρων κοινωνικής προστασίας, τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Κάναμε έκκληση για την κομματική ενότητα του χώρου. Επισημάναμε ότι όσο αυτή η ενότητα δεν υπάρχει, το σύστημα θα παράγει κρίση, αστάθεια και αβεβαιότητα.
Σήμερα ξέρουμε ότι ο χώρος μας υποεκπροσωπείται. Ότι υπαίτια γι’ αυτό είναι κυρίως συγκεκριμένα πρόσωπα: ο Φώτης Κουβέλης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ήταν κρίμα που ο Φώτης Κουβέλης δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση των «58». Ήταν κρίμα που, λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, ο Φώτης Κουβέλης και ο Γιώργος Παπανδρέου φωτογραφίζονταν μαζί σε προεκλογική εκδήλωση.
Εκδήλωση, μάλιστα, που είχε το χαρακτήρα προσωπικής υποστήριξης υποψήφιας Ευρωβουλευτού, φίλης του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία είχε πρόσφατα προσχωρήσει στη ΔΗΜΑΡ. Σ’ εκείνες τις εκλογές εισέπραξαν ένα ποσοστό της τάξης του 1,2%. Το πάθημα, όμως, δεν τους έγινε μάθημα.
Αντίστροφα, η εκλογική επίδοση της «Ελιάς» υπερέβη τις δημοσκοπικές προβλέψεις. Η επίδοση αυτή έπρεπε ν’ αποτελέσει εφαλτήριο για ενωτικές κινήσεις. Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της «Ελιάς» κάλεσαν το Σεπτέμβριο του 2014 τη Δημοκρατική Παράταξη να συσπειρωθεί, με βάση το νέο μητρώο των μελών, σε μια κοινή προσπάθεια να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες διαδικασίες στην ανασυγκρότηση της παράταξης.
Όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου υπονόμευσε ανοιχτά αυτή την προσπάθεια. Προχώρησε σε ενέργειες που την αποδομούσαν, μέχρι που, τελικά, ακόμα χειρότερα, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του κόμμα μόλις πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές.
Και σήμερα, λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία τρομακτική αλήθεια: Παρά τον κίνδυνο της ολικής χρεωκοπίας που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα, εξακολουθούμε να μην έχουμε πετύχει μια νέα εθνική αυτογνωσία Σίγουρα η αδυναμία αυτή οφείλεται και στα πολύ μεγάλα προβλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός, ο οποίος είδε τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται, την ανεργία -και κυρίως την ανεργία των νέων- να προσεγγίζει πρωτόγνωρα επίπεδα και τη φτώχεια να εκτινάσσεται στα ύψη.
Οφείλεται στην πολιτική της Ευρώπης, που αντιμέτωπη με σειρά δυσκολιών, όπως προσαρμογής του Δημόσιου Τομέα στην ταχύτητα των εξελίξεων, ατελειών στη νομισματική πολιτική, διαφορά των επιτοκίων σε χώρες με ενιαίο νόμισμα, αδυνατεί να υιοθετήσει πολιτικές που θα διευκολύνουν χώρες με διαφορετικές παραδόσεις και παραγωγικά μοντέλα ν’ αποκτήσουν κοινό βηματισμό, που θα δώσουν εκ νέου ώθηση στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Είναι αλήθεια ότι δεν είναι εύκολο να οικοδομήσεις μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία και συγχρόνως να λύσεις σειρά ολόκληρη δημογραφικών και κοινωνικών προβλημάτων, μέσα μάλιστα σ’ ένα περιβάλλον ευρωπαϊκής αμφισημίας, λαθών και ημίμετρων κυβερνητικών χειρισμών και διχαστικής ατμόσφαιρας που καλλιεργείται από επικίνδυνους δημαγωγούς, δεξιούς και αριστερούς κήρυκες ποικίλων αντιπαραθέσεων.
Η οικονομική αβεβαιότητα και αστάθεια της χώρας αυξάνεται σ’ επικίνδυνο βαθμό, καθώς το πολιτικό σκηνικό μετά τις εκλογές φαντάζει θολό και οι δημοσκοπήσεις δίνουν την πρωτιά σ’ έναν ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να στηρίζει μια ιστορικά ξεπερασμένη πολιτική ανατροπή σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα ξεκινήσει από την Ελλάδα, με άμεσο κίνδυνο την πολιτική απομόνωση και αποδυνάμωση της χώρας μας .
Χωρίς τη Δημοκρατική Παράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και το δεξιό νεοσυντηρισμό. Θα αναβιώσει το πελατειακό κράτος, ο κομματικός συνδικαλισμός και οι παθογένειες εκείνες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση. Η υπέρβαση του παλαιού και η γέννηση του καινούργιου δεν θα επιτευχθούν ούτε από παρθενογένεση, ούτε από μεσσίες, αλλά από εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την επιβίωση της χώρας, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.
Είναι κρίμα που ο πολιτικός μας χώρος είναι σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή κατακερματισμένος, αλλά απέναντι στις διάφορες κομματικές εναλλακτικές προτάσεις το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη αποτελεί την πιο έντιμη δημοκρατική και ενωτική πρόταση. Απέναντι στα δύσκολα εθνικά θέματα και σκληρά οικονομικά συμφέροντα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ένας μεγάλος αριθμός νέων στελεχών έδωσαν σκληρές μάχες για να σταθεί η χώρα όρθια, λέγοντας ξεκάθαρα την αλήθεια, ιδιαίτερα όσο αφορά τις ταμειακές αντοχές και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Για τους λόγους αυτούς αναμφισβήτητα αποτελούν εγγύηση για την επίτευξη της αναγκαίας ευρύτερης συνεργασίας για μια ασφαλή και αποτελεσματική εθνική στρατηγική.
Σε λίγες ημέρες ψηφίζουμε. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Οφείλουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Από τους συσχετισμούς των κοινοβουλευτικών δυνάμεων της επόμενης μέρας των εκλογών εξαρτάται η τύχη όλων μας. Καθήκον μας είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ενότητα του χώρου μας και τη συνεργασία των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Συνεργασία στηριζόμενη στις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και στην ικανότητά τους να κάνουν τη χώρα μας δυνατή, ανταγωνιστική και, ταυτόχρονα, δίκαιη.
* Ο Γ.Βερνίκος είναι μέλος της Οργανωτικής Γραμματείας της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr