Σ.Θεοδωράκης: Υπάρχουν σημεία επαφής με τον Τσίπρα - Θέλουμε να δούμε τι θα διαπραγματευτούν με τους Ευρωπαίους

«Θα θέλαμε να δούμε τι πραγματικά θέλει να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους. Είμαστε διατεθειμένοι για μια ελληνική επιτροπή διαπραγμάτευσης», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, τονίζοντας τη σημασία της ανάγκης να πάει ενωμένη η Ελλάδα στο εξωτερικό, κάτι που θα διευκόλυνε το μέλλον της χώρας.

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για την συνάντησή του με τον Α.Τσίπρα

Η πρώτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Με ενημέρωσε για όσα παρέλαβε, που ακριβώς ‘’δεν παρέλαβε’’. Και του είπα ότι και εγω εκπλήσσομαι με τον τρόπο που του παρεδόθη το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν αρμόζει μάλιστα σε ένα αστικό κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία να εγκαταλείπει το Μέγαρο Μαξίμου και να μην ενημερώνει τον επόμενο Πρωθυπουργό για το τι παραλαμβάνει. Με  ενημέρωσε για τις συζητήσεις που είχε με τους ξένους ηγέτες, για τις προθέσεις του στο άμεσο διάστημα. Διαφωνήσαμε σε πολλά πράγματα. Υπάρχουν και σημεία που συμφωνήσαμε. Και είπαμε ότι πρέπει να είμαστε σε μια συνεχή επαφή γιατί οι στιγμές είναι σημαντικές, είναι κρίσιμες. Το Ποτάμι έχει σκοπό να συμμετέχει με προτάσεις στην επίλυση του αδιεξόδου της χώρας. Δεν είμαστε από αυτούς που λένε ναι σε όλα αλλά δεν λέμε και όχι σε όλα.

Θα βλέπουμε κάθε φορά μια πρόταση και θα απαντάμε αν είμαστε θετικοί ή αν δεν είμαστε θετικοί.

Για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
 
Είπαμε ότι αυτή την κουβέντα μπορούμε να την ξανακάνουμε με την Αλέξη Τσίπρα. Κάναμε μια πρώτη κουβέντα και είπαμε ότι θα είναι καλό να την ξανακάνουμε. Εχουμε μερικές μέρες και μετά μπορούμε να αποφασίσουμε.  
 
Για το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής
 
Αν θα ψηφίσουμε την κυβέρνηση ή όχι , θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις που θα κάνει εκείνη την ημέρα η κυβέρνηση. Αυτή είναι η απόφαση του Ποταμιού: Θέλει να βλέπει πρώτα τις προτάσεις και μετά να αποφασίζει. Πάντως, του εξήγησα ότι τα πρώτα σημάδια συγκρότησης της κυβέρνησης είναι για μας αρνητικά. Δηλαδή η συμμετοχή στην κυβέρνηση ανθρώπων που έχουν λαϊκιστικές απόψεις, ακροδεξιές απόψεις και σε πολλά σημεία αντιευρωπαϊκές απόψεις δεν μας προϊδεάζουν για κάτι θετικό.

Για ενδεχόμενο στήριξης κεντροδεξιάς υποψηφιότητας
 
Σημασία δεν έχει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως τον ορίζετε εσείς, είναι κεντροδεξιός ή κεντροαριστερός, σημασία έχει να είναι μια προσωπικότητα στην οποία ο Έλληνας να νιώθει ότι μπορεί να ακουμπήσει πάνω του και κυρίως να έχει απήχηση στην Ευρώπη. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει καλή σχέση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, να μπορεί να συνομιλήσει μαζί τους και να στηρίξει την Ελλάδα.
 
Υπάρχει περίπτωση συμμετοχής σας στο κυβερνητικό σχήμα;
 
Όχι, δεν υπάρχει περίπτωση το Ποτάμι να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Το ξεκαθάρισα στον Αλέξη Τσίπρα παρότι μου είπε ότι είναι θέμα που θέλει να συζητήσουμε. Δεν θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση γιατί δεν είναι ξεκάθαρο προς τα πού θέλει να την πάει. Επίσης, δόθηκε ένα αρνητικό πρόσημο με τη συμμετοχή ανθρώπων που εκφράζουν λαϊκίστικες και ακροδεξιές απόψεις.
 
Διακρίνατε κάποια αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση;
 
Όχι. Στα όσα είπαμε σε αυτή τη συνάντηση ήταν σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη. Το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Γιατί όπως του εξήγησα, εάν προχωρήσει σε κάποιες μονομερείς ενέργειες δεν έχει σημασία τι λέμε αφού αναγκαστικά θα βρεθούμε σε μια σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες. Στα λόγια συμφωνούμε ότι θέλουμε Ευρώπη, θέλουμε ευρώ και πρέπει να μείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης. Αλλά θα θέλαμε να δούμε τι πραγματικά  θέλει να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους και αν το δούμε, είμαστε διατεθειμένοι  να μετέχουμε σε μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης, πράγμα που και ο ίδιος θέλει. Να υπάρχει μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης. Εκεί συμφωνούμε. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι λένε το ίδιο πράγμα. Αλλά με ποιες θέσεις θα διαπραγματευθούμε. Του εξήγησα ότι πρέπει να δούμε αυτές τις θέσεις και αν τις δούμε, θα μπορώ να του πω ότι είμαστε και εμείς παρόντες σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει ενωμένη έξω και να πάει με ένα σχέδιο τέτοιο που να διευκολύνει το μέλλον της χώρας αλλά χωρίς να συγκρούεται με την κεντρική μας κατεύθυνση που είναι η παραμονή μας στην Ευρώπη.

Άρα ένα ναι , ένας ίσως και ένα όχι είναι το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα της σημερινής μας συνάντησης είναι ότι υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις αλλά  υπάρχουν και σημεία συμφωνίας. Είναι καλό σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή να δίνουμε λίγο μεγαλύτερη σημασία στα σημεία συμφωνίας, να προσπαθούμε να τα διευρύνουμε, να είμαστε σε επαφή και να παίρνουμε αποφάσεις όχι με βάση τους  τίτλους και τα συνθήματα αλλά τις πραγματικές πολιτικές. Άρα εμείς  περιμένουμε να δούμε τις πραγματικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα και να τοποθετηθούμε για τις πραγματικές πολιτικές.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr