Κερδίζει έδαφος και ήρθε πρώτη η Ελληνική φέτα στην Γαλλία, την κατεξοχήν χώρα του τυριού!‏

Η αξία εισαγωγών φέτας στη Γαλλία παρουσιάζει αύξηση το 2012 (25.820.870 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (22.040.131 ευρώ), εκ της οποίας το μερίδιο της ελληνικής φέτας το 2012 αντιστοιχεί στο 38% επί των συνολικών γαλλικών εισαγωγών φέτας, ενώ το 2010 στο 34% περίπου (αύξηση 4%).

Η αξία εισαγωγών φέτας στη Γαλλία παρουσιάζει αύξηση το 2012 (25.820.870 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (22.040.131 ευρώ), εκ της οποίας το μερίδιο της ελληνικής φέτας το 2012 αντιστοιχεί στο 38% επί των συνολικών γαλλικών εισαγωγών φέτας, ενώ το 2010 στο 34% περίπου (αύξηση 4%).



Αυτά αναφέρονται σε έρευνα αγοράς του τομέα τυροκομικών προϊόντων στη Γαλλία, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας Παρισίων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΑΜΠ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε συνέχεια των κυριότερων εξαγωγών λευκών τυριών -τύπου «φέτας», η Δανία βρίσκεται στην δεύτερη θέση με σταδιακή αύξηση σε 9.168.696 ευρώ το 2012 σε σχέση με τα 7.255.737 ευρώ το 2010. Η Ιταλία θεωρείται ο τρίτος σημαντικότερος εξαγωγέας λευκών τυριών -τύπου «φέτας» προς τη Γαλλία με την αξία των εξαγωγών της το 2011 να κυμαίνεται σε 5.035.948 ευρώ ενώ το 2012 διαπιστώνεται μικρή πτώση στα 4.398.724 ευρώ. Η Ελλάδα εξάγει επίσης προς τη Γαλλία κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα και κασέρι.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Τελωνείων της Γαλλίας, η αξία εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων στο διάστημα 2010-2012, παρουσιάζει μια αύξηση της τάξεως του 9,46%. Συγκεκριμένα, το 2010 η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 1.059.073.627 ευρώ, το 2011 σε 1.144.372.753 ευρώ και το 2012 σε 1.159.367.380 ευρώ. Οι εισαχθείσες ποσότητες διαμορφώθηκαν σε 277.093.841 τόνους το 2010, 272.216.775 το 2011 και 280.313.402 το 2012, αντίστοιχα.

Οι σημαντικότερες χώρες προέλευσης τυροκομικών ειδών προς τη Γαλλία είναι οι: Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιρλανδία και Ισπανία. Ως προς την Ιταλία παρατηρείται αύξηση της αξίας των εξαγωγών της προς τη Γαλλία από το 2010 μέχρι το 2012 της τάξεως του 12,5% (293.325.114 ευρώ το 2010 σε 330.095.733 ευρώ το 2012). Η Γερμανία πραγματοποίησε εξαγωγές τυροκομικών αξίας 211.784.183 ευρώ προς τη Γαλλία το 2012, το Βέλγιο 71.106.879 ευρώ, η Ελβετία 46.668.382 ευρώ, η Ιρλανδία 36.699.921 ευρώ και η Ισπανία 28.639.929 ευρώ την ίδια περίοδο. Η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη χωρών εξαγωγής τυροκομικών προϊόντων προς τη Γαλλία, με συνολική αξία 8.375.841 ευρώ το 2010 και 10.307.566 ευρώ το 2012, με τις εξαγωγές της να αυξάνονται κατά 23 %. Συγκεκριμένα, το 2012 οι εξαγωγές της ελληνικής φέτας προς τη Γαλλία παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 30% (9.720.152 ευρώ) συγκριτικά με το 2010 (7.452.387 ευρώ).



Σχετικά με την αξία εισαγωγών και εξαγωγών ορισμένων ειδών τυριών ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2012 οι δαπάνες για τις εισαγωγές τυριού τσένταρ (cheddar) αυξήθηκαν στα 39.275.195 ευρώ σε σχέση με τα 36.871.752 ευρώ του 2010.

Παρομοίως, παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών ύψους 8,2% το 2012 (37.667.248 ευρώ) συγκριτικά με το 2010 (29.434.365 ευρώ).

Επίσης, ως προς τη φέτα η αξία εισαγωγών της Γαλλίας παρουσιάζει αύξηση το 2012 (25.820.870 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (22.040.131 ευρώ). Οι εισαγωγές του κεφαλοτυριού το 2010 κυμάνθηκαν στο επίπεδο των 43.273 ευρώ και το 2012 μειώθηκαν κατακόρυφα στα 12.236 ευρώ. Αντίθετα, η αξία εξαγωγών κεφαλοτυριού από τη Γαλλία παρουσίασε σταδιακή άνοδο της τάξεως του 23% κατά το διάστημα 2010-2012, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται το 2012 σε 116.357 ευρώ από 72.120 ευρώ το 2010. Όσον αφορά τις εισαγωγές κίτρινων τυριών (κεφαλογραβιέρα και κασέρι) αυτές μειώθηκαν κατά 15% το 2012 (392.879 ευρώ) συγκριτικά με το 2010 (2.582.997 ευρώ), ενώ οι εξαγωγές του 2012 υπερδιπλασιάστηκαν (421.635 ευρώ) σε σχέση με εκείνες του 2010 (209.429 ευρώ).

Επίσης, σημειώνεται μικρή αύξηση της τάξεως του 3% στις εισαγωγές του κίτρινου τυριού γκούντα (gouda) στο διάστημα 2010-2012 (2010: 57.170.712 ευρώ και 2012: 58.735.750 ευρώ) ενώ διαπιστώνεται αντίστοιχη μείωση στις εξαγωγές του (2010: 4.843.446 ευρώ και 2012: 3.816.339 ευρώ).

Σχετικά με τις εισαγωγές του κίτρινου τυριού καντάλ (cantal) αυτές αυξήθηκαν εντυπωσιακά το 2012 (856.844 ευρώ) από 239.971 ευρώ που ήταν το 2010 ενώ οι εξαγωγές το 2012 μειώθηκαν (1.291.955 ευρώ) συγκριτικά με το 2010 (1.383.628 ευρώ). Στα τυριά με κρεμώδη υφή -όπως το καμαμπέρ (camembert) και τo μπρί (brie) - παρατηρούνται αυξομειώσεις. Συγκεκριμένα, η αξία εξαγωγών του καμαμπέρ κινήθηκε σε υψηλά ποσά το 2012 (98.247.785 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (89.733.549 ευρώ), ενώ οι εισαγωγές του μειώθηκαν το 2012 (494.615 ευρώ) συγκριτικά με εκείνες του 2010 (1.620.288 ευρώ) κατά 30%. Επιπλέον, οι εισαγωγές του μπρί αυξήθηκαν το 2012 (2.030.034 ευρώ) σε σχέση με το 2010 (1.241.103 ευρώ) και οι εξαγωγές του αυξήθηκαν το 2012 (324.095.629 ευρώ και 2010: 283.723.796 ευρώ).



Η Γαλλία θεωρείται η «χώρα του τυριού» με το εύρος των ειδών του να υπερβαίνει τα 400. Όσον αφορά τη μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στον κόσμο (το 92% των Γάλλων καταναλώνει τυροκομικά προϊόντα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, και η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 24 κιλά), ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως, με την ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση τυροκομικών να προσεγγίζει τα 30 κιλά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr