Γιάνης Βαρουφάκης: «Δεν θέλουμε τη δόση, αλλά τα κέρδη 1,9 δισ. από την ΕΚΤ» - Σε εξαιρετικό κλίμα η συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του (φωτό & βίντεο)
Γεύμα εργασίας είχαν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, λίγο πριν από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας, Αλέξη Τσίπρα και Ματέο Ρέντσι.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετικά χρήσιμη».
Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους πως «είναι εφικτό να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης από τον Ιούνιο. Μπορούμε να το κάνουμε».
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο, όπως έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους ώς τον Ιούνιο.
Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε επίσης: «Θα χρησιμοποιήσουμε όποια εργαλεία χρειάζεται για να μειώσουμε το χρέος για να γίνει βιώσιμη η οικονομία και να σταματήσει η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση».
Σημασία, είπε, έχει η ουσία και όχι το πώς θα ονομάσουμε τη λύση για απομείωση του χρέους και επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς να δημιουργούνται πλέον κακοήθειες.
Στη συνέχεια εξέφρασε αισιοδοξία πως αν κλειστεί η συμφωνία με τους εταίρους, τα κεφάλαια θα αρχίσουν να ρέουν ξανά «γρήγορα».
Παράλληλα, είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της «δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων», ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε: «Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».
Ραντεβού με Ντράγκι και Σόιμπλε
Συναντήσεις με τον Μάριο Ντράγκι και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντιστοίχως, ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Πιο συγκεκριμένα, το ραντεβού με τον Μάριο Ντράγκι κλείστηκε για τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), ενώ το ραντεβού με τον κ. Σόιμπλε κλείστηκε για τις 12.30 το μεσημέρι της Πέμπτης.
Η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ θα γίνει στον Φρανκφούρτη και με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών στο Βερολίνο.
Σε συνομιλία του με ιταλούς δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ και την Πέμπτη με τον γερμανό ομόλογό του.
Η παρουσία του έλληνα υπουργού στη Γερμανία συμπίπτει με την παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος θα παραστεί την Τετάρτη στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα εξετάσει μεταξύ άλλων την παράταση της έκτακτης χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
Η ΕΚΤ είναι πιθανό να κρατήσει σχετικά γενναιόδωρη στάση απέναντι στη παροχή ρευστότητας μέσω του ELA εφόσον συμφωνηθεί ολοκληρωμένο και συλλογικό πρόγραμμα προσαρμογής από τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε την Κυριακή έναν μίνι μαραθώνιο διεθνών επαφών: είχε συνομιλίες με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι και τη Δευτέρα με τον βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Οσμπορν στο Λονδίνο. Κατά την παρουσία του στο Παρίσι την Κυριακή ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε την πρόθεση να συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε, ενώ στο Λονδίνο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους.
Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times ο Γ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει την ανταλλαγή των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, προσθέτοντας ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα ζητήσει η Αθήνα την διαγραφή μέρους του χρέους της το οποίο ανέρχεται σε 315 δισ. ευρώ.
Τα νέα αξιόγραφα προτείνεται να είναι δυο ειδών: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ το δεύτερο θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πάντως, αργότερα και μετά τη συνάντησή του με τα στελέχη του Σίτι προέβη σε διευκρινιστική δήλωση: «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».
Παράλληλα μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Channel 4 ο Γ. Βαρουφάκης φάνηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και μάλιστα σε άμεσο χρόνο.
Οι διαβεβαιώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τις τράπεζες και τα ξένα funds για τη διαχείριση του χρέους, καλωσορίστηκε το πρωί της Τρίτης από το Βερολίνο.
Την «προθυμία της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση για κούρεμα χρέους» χαιρέτισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, επισημαίνοντας ότι ένα κούρεμα χρέους δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Γι αυτό είμαι ευτυχής για την ελληνική παραίτηση» δήλωσε ο Μίχαελ Ροτ στο ραδιόφωνο MDR και πρόσθεσε ότι τώρα είναι σημαντικό «να καθίσουμε μαζί, να μιλήσουμε μαζί και όχι ο ένας για τον άλλον». Οι νέες προτάσεις του έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη καθιστούν σαφές, τόνισε, ότι «η συνεργασία είναι καλύτερη από τη σύγκρουση».
Από το Λονδίνο εκφράστηκε παράλληλα η εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κοντά σε μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της.
«Η προσδοκία μου είναι ότι η Ελλάδα και οι (άλλες) χώρες της Ευρωζώνης θα συνεργασθούν για (να επιτύχουν) μία συμφωνία» δήλωσε ο Ντόναλντ Κον, μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.
«Ακούσαμε κάποιους τόνους τις τελευταίες μία ή δύο ημέρες που υποδηλώνουν μία μικρή πρόοδο, μία μικρή εκχώρηση» συνέχισε. Παρά ταύτα, πρόσθεσε ο Κον σε μία τέτοια τεταμένη κατάσταση υπάρχει ο κίνδυνος «ατυχημάτων», αλλά η έκθεση του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι «πιθανόν πολύ μικρή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr