Τελικά υπάρχει αυτό που αποκαλούμε «γκαντεμιά»; Υπάρχουν τυχεροί ή άτυχοι άνθρωποι;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι γκαντέμηδες και αναθεματίζουν διαρκώς την τύχη τους, καθώς και τη μέρα και τη στιγμή που γεννήθηκαν. Υπάρχει όμως αλήθεια σ’ αυτό; Είναι δυνατόν να έχεις γεννηθεί άτυχος;

 

  • Χαρακτηριστικό παράδειγμα ατυχίας είναι η Βιολέτα Τζέσοπ, η οποία δούλευε ως υπηρέτρια στον Τιτανικό και επέζησε από τη σύγκρουσή του με το παγόβουνο, μόνο όμως για να πιάσει δουλειά ως νοσοκόμα στο δίδυμο αδελφάκι του Τιτανικού, τον Βρετανικό και να πνιγεί στα νερά του Αιγαίου το 1916.
  • Ή πιο πρόσφατα ένα ζευγάρι Άγγλων, ο Τζέισον και η Τζένη Λώρενς, που βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη όταν η Αλ Κάιντα έριξε τα αεροπλάνα στους Δίδυμους Πύργους, μετά βρίσκονταν στο Λονδίνο όταν έγινε η επίθεση στο Μετρό και είχαν επισκεφτεί τη Βομβάη στην Ινδία, όταν οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ Τάουερ και άλλα σημεία της πόλης. Πολλοί έφτασαν αν τους αποκαλούν το πιο άτυχο ζευγάρι του κόσμου, αλλά αφού επέζησαν και τις τρεις φορές, ίσως να μην ήταν τόσο άτυχοι τελικά.
  • Τελικά όμως υπάρχει η ατυχία; Οι ψυχολόγοι και οι στατιστικολόγοι, που έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο της κακοδαιμονίας, δεν μας δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Είναι γεγονός ότι στη ζωή, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που τους έχουν συμβεί περισσότερες ατυχίες σε σχέση με το μέσο όρο. Αυτό όμως μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως είναι οι πιθανότητες, οι πράξεις των άλλων, οι αποφάσεις μας καθώς και η ικανότητα αντίδρασης. Στο μυαλό μας όμως, όλα αυτά συνοψίζονται σε …κακή τύχη.
  • Ο καθηγητής Ραμί Ζουίκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η θεωρία των πιθανοτήτων. Λέει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην προσωπική και τη συνολική εμπειρία ενός πληθυσμού. Αν ζητήσουμε από 100 ανθρώπους να στρίψουνε ένα νόμισμα 100 φορές, ο μέσος όρος θα είναι 50 κορώνα-50 γράμματα. Μέσα όμως σε αυτή την ομάδα θα υπάρχουν άτομα που θα έχουν ρίξει περισσότερες κορώνες ή γράμματα. Αν θεωρήσουμε ότι οι κορώνες είναι κάτι καλό και τα γράμματα κάτι κακό, τότε κάποιοι θα έχουν ένα σερί από καλά αποτελέσματα και κάποιοι ένα σερί από κακά αποτελέσματα. Αυτές οι πιθανότητες είναι που οι άνθρωποι εκλαμβάνουν ως τύχη και ατυχία και ως ένα σημείο ίσως έχουν δίκιο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο tsemperlidou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr