Η μάχη των μαχών σήμερα στο Eurogroup - Βαρουφάκης: ''Θα κάνω τα πάντα για να αποφύγω τη ρήξη, δεν την αποκλείω''
Στην πιο κρίσιμη μάχη στο Eurogroup (μέχρι την επόμενη) μπαίνει σήμερα Τετάρτη o υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης.
Η συνεδρίαση αρχίζει στις 18.30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες και έχει ως στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία «σε υψηλό επίπεδο» (high level agreement) στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Δευτέρα 16 Φεβρουάρίου.
Ωστόσο οι καλές προθέσεις και το «θετικό πνεύμα συνεργασίας» στο τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ την Τρίτη (όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών) δεν προεξοφλεί την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε απειλητικός την Τρίτη δηλώνοντας ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε όλα τελειώνουν (then that’s it).
Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε είπε ότι θέλει να ακούσει κάτι «δεσμευτικό από την Αθήνα» και χαρακτήρισε «ψευδή» τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σχέδιο νέου 6μηνου προγράμματος από την Κομισιόν.
Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποδοκίμασε τη διαρροή πληροφοριών από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών που ανέφεραν ότι συζητείται ανεπισήμως ένα 6μηνο πρόγραμμα-γέφυρα σε άτυπες επαφές με την Κομισιόν.
Κοστολογημένες προτάσεις
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης προσέρχεται στο Eurogroup με κοστολογημένες προτάσεις για ένα σχέδιο-γέφυρα ως το τέλος Αυγούστου. Απορρίπτει το 30% των «τοξικών», όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρων του μνημονίου και ζητάει κατάργηση του σχήματος της τρόικας.
Η Αθήνα επιδιώκει να γίνει δεκτή η συμβιβαστική φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» για το μεταβατικό πρόγραμμα το οποίο θα θεωρηθεί μεν τεχνική παράταση από το Eurogroup αλλά θα ονομαστεί σχέδιο-γέφυρα από την Αθήνα.
Βαρουφάκης: Θα κάνω τα πάντα για να αποφύγω τη ρήξη, αλλά δεν την αποκλείω
Με την ψήφο εμπιστοσύνης που θα λάβει η νέα κυβέρνηση, ξεκινά σήμερα αμετάκλητα η μεταμνημονιακή περίοδος της χώρας, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης στη Βουλή.
Απαντώντας σε ειρωνικά σχόλια και κατηγορίες της αντιπολίτευσης σε σχέση κυρίως με την αλλαγή της προεκλογικής ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το μνημόνιο, είπε ότι απορρίπτουμε το 100% των τοξικών όρων του μνημονίου, προσθέτοντας ότι τοξικό είναι περίπου το 30% των προβλέψεών του. Αντίθετα, το 70% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει θα μπορούσε να κρατηθεί προκειμένου να συμφωνήσουν και οι εταίροι μας επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης, τοποθέτηση που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά δε τις συστάσεις-συμβουλές της Αντιπολίτευσης για διαπραγμάτευση χωρίς ρήξη με τους εταίρους, ο κ. Βαρουφάκης τους κάλεσε να δουν το οξύμωρο που κρύβεται σε αυτή την τοποθέτησή τους: αν αποκλείεις εκ προοιμίου τη ρήξη, αν δεν τολμάς ούτε καν να διανοηθείς ότι μπορεί να υπάρξει, δεν πας για διαπραγμάτευση, κάθεσαι σπίτι σου, είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να την αποφύγει.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για ν΄αποφύγουμε τη ρήξη, αλλά δεν την αποκλείουμε εκ των προτέρων» είπε.
Εξέφρασε για άλλη μια φορά την αισιοδοξία του ότι θα επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής για την Ελλάδα και την Ευρώπη συμφωνία, τονίζοντας ότι θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με «λογικές και σώφρονες προτάσεις. Αν και πέρασα πολύ χρόνο μελετώντας τη θεωρία των παιγνίων δεν πρόκειται να την εφαρμόσω. Δεν παίζεις με το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε.
Κάλεσε δε βουλευτές της Αντιπολίτευσης να συμπαρασταθούν στην κυβέρνηση στον αγώνα που δίνει για νέα συμφωνία με τους εταίρους στην ΕΕ. «Αντί να προβάλλεται σε εμάς την υποταγή σας στη νοοτροπία του μνημονίου, γιατί δεν την απορρίπτεται και εσείς;» είπε, λέγοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του θα έπρεπε να μας συμβουλεύετε όχι να μην τολμήσουμε να έρθουμε σε ρήξη αλλά να μην τολμήσουμε να γυρίσουμε από τις Βρυξέλλες χωρίς καλή αντιμνημονιακή συμφωνία».
«Αποδεχόμαστε το 0% των όρων του Μνημονίου»
Παίρνοντας το λόγο μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλο, η ομιλία του οποίου έβριθε ειρωνικών σχολίων για τη μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο μνημόνιο, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει «απορρίπτουμε το μνημόνιο και τη λογική του».
«Δεν είναι στιγμή για πανηγυρισμούς, λεονταρισμούς και διαξιφισμούς» επισήμανε από την αρχή της ομιλίας του ο κ. Βαρουφάκης, αν και τόνισε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ένα θετικό και ελπιδοφόρο πρώτο βήμα.
Διακυβεύονται πολλά, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, κυρίως λόγω της απερισκεψίας κάποιων ευρωπαίων εταίρων και μερικών τεχνοκρατών που, εν τη σοφία τους κρίνουν πως είναι προτιμότερο να παίξουν παιχνίδια με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το να δώσουν στην Ελλάδα, το μόνο που ζητά από την αρχή, τον εύλογο χρόνο που απαιτείται ώστε να διαβουλευθούμε σε συνθήκες γαλήνης.
Να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει όταν η κυβέρνηση λέει «τέλος μνημονίου» είπε ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι «οι ανακρίβειες υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια, που καταβάλουμε και που θα καταβάλουμε από αύριο στις Βρυξέλλες», αλλά και ότι σαφώς «η διαφωνία ενισχύει τη Δημοκρατία, όχι όμως η διαστρέβλωση της άλλης άποψης».
«Το Μνημόνιο για εμάς ορίζεται πολύ απλά. Ήταν εκείνος ο συνδυασμός νέων μεγάλων δανείων που συσσωρεύτηκαν επί ήδη μη βιώσιμων δημόσιων και ιδιωτικών χρεών υπό τον όρο μέτρων που μειώνουν τα εισοδήματα από τα οποία καλούνται να αποπληρωθούν νέα και παλαιά χρέη», είπε ο υπουργός Οικονομικών, περιγράφοντας για άλλη μια φορά τα καταστροφικά βήματα που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα.
«Φιλοσοφικά, μακροοικονομικά και ηθικά το μνημόνιο παραμένει τοξικό» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, καθώς, όπως εξήγησε, ο σκελετός του, η βάση του παραμένει η πυραμιδική λιτότητα «που επέβαλε και περιφρουρούσε, με περιοδικές επισκέψεις, η τρόικα των απεσταλμένων τεχνοκρατών τριών σημαντικών οργανισμών-θεσμών στους οποίους ανήκουμε και θα ανήκουμε και με τους οποίους θα συνεργαζόμαστε. Αλλά όχι στη βάση της περιφρούρησης και της επιβολής από μία ομάδα τεχνοκρατών που στέλνουν στη χώρα μας με αποικιακά χαρακτηριστικά αυτής της πυραμιδικής λιτότητας».
«Σε τι ποσοστό λοιπόν αποδεχόμαστε τους όρους αυτού του μνημονίου; Ακριβώς μηδέν τοις εκατό. Δεν θα αποδεχθούμε κανένα όρο που ανατροφοδοτεί την κρίση, που μεγεθύνει το χρέος, που φέρει νέες μειώσεις αποδοχών, νέους φόρους σε αυτούς που ήδη έχουν εξαντληθεί από την φορολογία» τόνισε, και πρόσθεσε «το μνημόνιο, η πυραμιδική λιτότητα και τα δάνεια που την τροφοδοτούσαν υπό τον όρο όλο και μεγαλύτερης συρρίκνωσης της κοινωνίας μας, τελείωσαν».
«Όχι όμως και η δανειακή συμφωνία με τους εταίρους μας. Για να πάψει όμως αυτή η συμφωνία να είναι τοξική, απαιτείται νέα συμφωνία. Εκλεγήκαμε για να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης και εξηγώντας τη δήλωσή του περί αποδοχής του 70% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο, διαχώρισε τη λογική του «τοξικού και καταστροφικού» μνημονίου, (υπερδανεισμός της χώρας σε συνδυασμό με συρρίκνωση του ΑΕΠ και σκληρή λιτότητα), από το «φύλο συκής» των θετικών ή ουδέτερων μέτρων που περιελάμβανε το μνημονιακό πρόγραμμα.
«Προτείνουμε γέφυρα ανάμεσα στο παλιό μνημονιακό πρόγραμμα και τη νέα συμφωνία. Για να πείσουμε τους εταίρους, δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό και κανένα δογματισμό, να κρατήσουμε όσα μέρη του μνημονιακού προγράμματος δεν απειλούν να μολύνουν την μεταμνημονιακή εποχή και τη νέα συμφωνία. Γιατί π.χ. να απορρίψουμε τη δέσμευση για μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, ή του επαναπροσδιορισμού της έννοιας της φοροδιαφυγής που κι εμείς θέλουμε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν δεν διανοείσαι καν τη ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι»
Αναφερόμενος στην Αντιπολίτευση ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «άκουσα νουθεσίες από εκπροσώπους της προηγούμενης κυβέρνησης, νυν αντιπολίτευσης, να διαπραγματευθούμε, ότι έχουμε τη στήριξή τους, αλλά να δεσμευθούμε ότι δεν θα πάμε ποτέ σε ρήξη και σύγκρουση. Συνειδητοποιείτε το οξύμωρο σχήμα εδώ; Εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη, δεν διαπραγματεύεσαι. Εάν δηλώσεις εκ προοιμίου στην αντίπαλη πλευρά, ότι δυο-τρεις μέρες θα περάσουν, θα είστε κλεισμένοι στις σκοτεινές αίθουσες των Βρυξελλών, αλλά την τελευταία στιγμή θα αποδεχθείς αυτό που θα σου δώσουν, ό,τι και αν είναι, τι περιμένετε ότι θα συμβεί; [...] Καλύτερα τότε να κάτσουμε εδώ, να οργανώσουμε τα υπουργεία μας, να μείνουμε με τις οικογένειές μας και να μας στείλουν με e-mail την απόφασή τους, όπως συνέβαινε για πέντε χρόνια τώρα».
«Θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, «για να αποφύγουμε τη ρήξη αλλά δεν την αποκλείουμε εκ των προτέρων».
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε αισιοδοξία για επίτευξη μιας καλής συμφωνίας με τους εταίρους.
«Στη διαπραγμάτευση, μόνη μας τακτική θα είναι να προσέλθουμε με λογικές και σώφρονες προτάσεις. Δεν θα πάμε με καμία διάθεση τακτικισμού. Παρότι έχω ξοδέψει χρόνια μελετώντας τη θεωρία των παιγνίων, δεν θα την εφαρμόσω. Η θεωρία παιγνίων είναι για τα παίγνια - και δεν παίζεις με το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης. Χωρίς μπλόφες και χωρίς περιστροφές. Αυτή είναι η 'πανούργα' τακτική μας» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
Ζητώντας δε τη στήριξη όλων στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει αυτό το νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη είπε «Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που προσέρχεται στο Eurogroup όρθια και όχι εκ προοιμίου σκυφτή. (...) Αντί να μας νουθετείτε να δηλώσουμε εκ προοιμίου ότι δεν διανοούμαστε τη ρήξη, να μας πείτε να μην διανοηθούμε να γυρίσουμε απ΄τις Βρυξέλλες χωρίς έντιμη συμφωνία με την Ευρώπη. Και να μιλήσετε στους ομολόγους σας στην Ευρώπη, λέγοντάς τους αυτό που ζητά και η κυβέρνηση: τη δυνατότητα της διαβούλευσης στη βάση της λογικής και του κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr