Σε εξέλιξη το Eurogroup-θρίλερ: Πώς υποδέχθηκαν τον Γιάνη Βαρουφάκη οι ομόλογοί του - Όλες οι δηλώσεις (φωτό & βίντεο)

Ολα τα μάτια είναι πάλι στραμμένα στην Ελλάδα και πάλι απόψε που συνεδριάζει το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Στη συνάντηση θα παρευρεθούν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μπήκε στη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς να κάνει δηλώσεις. Λίγο νωρίτερα είχε συναντηθεί με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν. Ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times σχολίασε στο Twitter «Ξέρεις ότι τα πράγματα σοβαρεύουν όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν λέει τίποτα στους δημοσιογράφους».

Την ελπίδα να παραμείνει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το υπάρχον πρόγραμμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Π. Μοσκοβισί: Η θέση της ελλάδας είναι στο ευρώ αλλά να σεβαστεί το πρόγραμμα

«Η θέση της ελλάδας είναι στο ευρώ, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπάρχουν. Θέλουμε μια καλή συζήτηση, μετά μια διαπραγμάτευση, να λάβουμε υπόψιν μας τις ελληνικές εκλογές.
Το πρόγραμμα ισχύει, είναι η βάση πάνω στην οποία θα δουλέψουμε σήμερα.

Εύχομαι μια ήρεμη συζήτηση για να ξεκινήσουμε μια διαδικασία που θα σέβεται την επιλογή των Ελλήνων ψηφοφόρων αλλά θα σέβεται και το πρόγραμμα που υπάρχει.

Υπάρχουν ψηφοφόροι στην Ελλάδα όπως υπάρχουν στη Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία και αλλού» ήταν η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει μια Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη. Η θέση της είναι μέσα στο ευρώ», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί. «Θέλω μια συζήτηση ήρεμη και εποικοδομητική. Υπάρχουν εκλογείς στην Ελλάδα αλλά και αλλού στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο γάλλος επίτροπος.

Στη συνάντηση μετείχε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και με βάση πληροφορίες υπήρξε συμμετοχή και της ειδικού συμβούλου του υπουργού Οικονομικών, Ελενας Παναρίτη.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται κυβερνητική αποστολή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συμμετοχή, πλην του κ. Βαρουφάκη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του αμερικανού καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. 

Ντεϊσελμπλούμ: «Θα ακούσουμε και μετά θα μιλήσουμε»

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και έχει πρωτογενές πλεόνασμα, γι' αυτό «είναι σημαντικό να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι».

«Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι εξαιρετικής σημασίας. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων», δήλωσε.

«Θα καλωσορίσουμε τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, θα ακούσουμε το σχέδιό του και θα εξετάσουμε σε ποια βάση μπορούμε να συνεχίσουμε επισήμως τη βοήθεια που δίνουμε. Το πρώτο που θα εξετάσουμε είναι πώς θα συνεχίσει το πρόγραμμα», είπε ο Ντεϊσελμπλούμ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν περιμένει σήμερα αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αλλά ότι είναι μία αρχή για τις συζητήσεις και ότι υπάρχει και άλλο Eurogroup, την επόμενη Δευτέρα.

«Θα ακούσουμε τους Ελληνες. Είμαι ανοιχτός στις ιδέες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, και αυτή θα είναι και η εκκίνηση των συνομιλιών. Εχουμε επισήμως ένα πρόγραμμα και τώρα θα δούμε με ποιο τρόπο θα συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ελλάδα στο μέλλον. Αρα αυτό θα είναι το σημείο εκκίνησης. Θα ακούσουμε τις ιδέες και τις επιθυμίες τους και θα έπειτα θα μιλήσουμε», είπε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Λαγκάρντ: Καλή η συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ

Η Κριστίν Λαγκάρντ εισερχόμενη έκανε δηλώσεις για το ραντεβού της με τον Γιάνη Βαρουφάκη, παρουσια του Πολ Τόμσεν.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας» αρκέστηκε να πει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Μισέλ Σαπέν, γάλλος υπουργός Οικονομικών

«Γνωρίζετε τις δύο αρχές. Καταρχήν σεβόμαστε την ελληνική ψήφο, δεύτερον σεβόμαστε τους κανόνες που δεσμεύουν όλους μας»

Το ελληνικό σχέδιο

Ο Έλληνας υπουργός θα καταθέσει στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης το σχέδιο της Αθήνας, που προβλέπει συμφωνία «γέφυρα», η οποία θα διασφαλίσει μέχρι το καλοκαίρι την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ώστε να δοθεί χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία για την επόμενη μέρα.

Μέτωπο κατά Ελλάδας

Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις αξιωματούχων κυβερνήσεων χωρών της ευρωζώνης, προκύπτει ότι μια πολύ μεγάλη ομάδα χωρών, απορρίπτει την ελληνική πρόταση, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του Μνημονίου και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. Μεταξύ των χωρών που δεν υποστηρίζουν την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι πρώην μνημονιακές Πορτογαλία, Ιρλανδία, καθώς επίσης και η Ισπανία.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη μικρότερη ομάδα υπό τη Γαλλία που υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μια συμβιβαστική λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών.

Δεν απέδωσε καρπούς η πρωτοβουλία Γιούνκερ

Κάποιες παρασκηνιακές πρωτοβουλίες που είχε αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης δεν απέφεραν καρπούς, κάτι που προδικάζει μια πολύ δύσκολη συζήτηση απόψε, παρά το γεγονός ότι δεν θα επιδιωχθεί η λήψη αποφάσεων.

Για τις αποψινές συζητήσεις θα ενημερώσει αύριο το βράδυ ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, τους Ευρωπαίους ηγέτες που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στην Σύνοδο Κορυφής δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θεωρεί ότι το ελληνικό ζήτημα αφορά μόνο το Εurogroup και εκεί πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Οι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται

«Εχουμε πει ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τους Ελληνες. Οι Ελληνες θα πρέπει να παρουσιάσουν σήμερα το πρόγραμμά τους. Το ελληνικό πρόγραμμά «πάει πακέτο» με προϋποθέσεις, η ΕΚΤ και η ΕΕ δεσμεύονται επίσης από αυτές. Το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί μόνο αν η Τρόικα αποφασίσει ότι οι προϋποθέσεις πληρούνται. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την Ελλάδα να μας παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Υπάρχει μικρό περιθώριο για ελιγμούς. Οι κανόνες του τρέχοντος προγράμματος πρέπει να ακολουθούνται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δυστυχώς. Δεν μπορούμε μόνο λόγο της λαϊκής ψήφου να καταργήσουμε όλους τους κανόνες», είπε μεταξύ άλλων ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουις ντε Γκίντος

«Οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αν υπάρχει μια κυβέρνηση που έδειξε αλληλεγγύη στην Ελλάδα ήταν η Ισπανία. Η έκθεσή μας στην Ελλάδα είναι 26 δις ευρώ. Πιστεύω ότι το κρίσιμο Γιούρογκρουπ θα είναι αυτό της επόμενης εβδομάδας.

Μερικές φορές υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών που λέμε έξω από το Γιούρογκρουπ με αυτά που λέγονται μέσα» δήλωσε εισερχόμενος στο έκτακτο Eurogroup

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr