Τι είπε ο Peter Spiegel των Financial Times, πως τον διέψευσε ο Γ. Βαρουφάκης μετά βδελυγμίας - Δηλώσεις Σακελλαρίδη!
Η «παράταση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», όπως διατυπώθηκε στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος του χθεσινού Eurogroup, ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν το υπέγραψε η Αθήνα. Αυτό επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα το πρωί σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
«Δεν συνυπογράψαμε το κοινό ανακοινωθέν, δεν έλαβε υπόψη το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου... Δεν είχε υπογράψει τίποτε η ελληνική πλευρά, όταν φτιάχτηκε το προσχέδιο οι κ. Δραγασάκης και Βαρουφάκης ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό και ήταν και οι δύο σκεπτικοί και αρνητικοί στις διατυπώσεις του» διευκρίνισε ο κ. Σακελλαρίδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ. «Δεν συνυπογράψαμε το κοινό ανακοινωθέν καθώς ζητούσε την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και ότι η Ελλάδα έπρεπε να ζητήσει παράταση για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή ότι δεν συμφώνησε η ΝΔ σε έξι μήνες το ζητούσαν απο εμάς... Με ενόχλησαν τα δημοσιεύματα γιατί ξέρω τι έγινε. Έχει αλλάξει το κλίμα, υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες και σκληρές γραμμές είναι λογικό και αναμενόμενο, όμως εκφράζουμε μια λογική πρόταση για το καλό όχι μόνο του ελληνικού λαού αλλά όλων των ευρωπαϊκών λαών...»
Μιλώντας στον Ant1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή στο παρελθόν και σε μια παλιά πολιτική. (…) Δεν μπορεί να δεχθεί μία διατύπωση που την αναγκάζει να αναγνωρίσει ότι θα συνεχίσει ένα πρόγραμμα που οδήγησε την ελληνική κοινωνία σε ανθρωπιστική κρίση, αλλά ταυτόχρονα έχει βαλτώσει την ελληνική οικονομία».
Σε συνέντευξή του στο Mega, ο κ. Σακελλαρίδης διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο υποστήριζε ότι οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης είχαν συμφωνήσει με τη διατύπωση για το κοινό ανακοινωθέν και ότι ο Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που το απέρριψε. «Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης ήταν σκεπτικοί αναφορικά με τη διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης και απλά η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσε τις αμφιβολίες τους», επεσήμανε.
Ο υπουργός Οικονομικών, απο την πλευρά του, διέψευσε μέσω Twitter το περιεχόμενο της ανάρτησης του συντάκτη του άρθρου Πίτερ Σπίγκελ.
«Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε», έγραψε στο Τwitter ο Πίτερ Σπίγκελ για να πάρει άμεσα την ακόλουθη απάντηση από τον υπουργό των Οικονομικών.
«Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις που βασίζονται σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρονται τα εξής:
"Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες Ελληνικές αρχές.
Οι Ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την προσήλωσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν την διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, οι Ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα ξεκινήσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αποτίμηση των σχεδίων μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Οι Ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να ερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Εάν (η συνεργασία αυτή) είναι επιτυχής θα καλύψει τον χρόνο ώστε οι Ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν πάνω σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνεδρίασή μας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου."
Σακελλαρίδης: Στην παράταση «κόπηκε» το κοινό ανακοινωθέν
Η φράση «παράταση του μνημονίου» ήταν αυτή που οδήγησε στην ματαίωση του κοινού ανακοινωθέντος μετά την λήξη του χθεσινού Eurogroup, καθώς η ελληνική πλευρά δεν δέχτηκε μια τέτοια διατύπωση, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Μιλώντας το πρωί στους τηλεοπτικούς σταθμούς Ant1 και SΚΑΙ, ερωτηθείς για το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει ότι αρχικά η ελληνική πλευρά υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν και στην συνέχεια απέσυρε την υπογραφή της μετά από επικοινωνία των Βαρουφάκη και Δραγασάκη με τον πρωθυπουργό, o κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:
«Η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες διατυπώσεις που δείχνουν ότι υπάρχει μια εμμονή σε μια παλιά πολιτική. Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσαν αμέσως τον πρωθυπουργό ως οφείλουν εκφράζοντας και οι δύο τις αντιρρήσεις τους για το κοινό ανακοινωθέν, ενώ αρνητική ήταν και η απάντηση του κ. Τσίπρα».
Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, τo κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει και πλέον γίνεται πραγματική συζήτηση «για το πρόγραμμα όχι για αριθμούς» όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι διαφαίνεται μια λύση καθώς δεν μπορεί να συνεχίζεται ένα παράνομο πρόγραμμα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «εμείς εκφράζουμε μια λογική πρόταση για το καλό όχι μόνο ελληνικού λαού αλλά Ευρώπης. Υπάρχει η βούληση και η πεποίθηση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα υπάρξει μια λύση τη Δευτέρα».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr