Πούτιν - Ουκρανοί έδωσαν τα χέρια - εκεχειρία μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις
Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από μαραθώνιες συνομιλίες που διήρκεσαν 16 ώρες.
Την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και συνολική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Η ανακοίνωση για τη συμφωνία της νέας εκεχειρίας ήταν «μία ανακούφιση για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολάντ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προσωπικά και γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχουν δεσμευθεί να συμβάλουν ώστε να διασφαλιστεί η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε από την πλευρά του ότι μολονότι η συμφωνία στο Μινσκ δεν είναι ότι θα προσδοκούσε η Γερμανία, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα βήμα προς τον τερματισμό της βίας. Η επιτευχθείσα συμφωνία «δεν είναι συνολική» και δεν ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες του Βερολίνου, αλλά είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον τερματισμό της βίας και προς ένα νέο πολιτικό momentum», υπογράμμισε ο Σταϊνμάγερ.
Οι τέσσερις ηγέτες δεσμεύτηκαν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με κοινή τους ανακοίνωση, την οποία δημοσιοποίησε το Κρεμλίνο, ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι βάσει της νέας συμφωνίας, δεν αναγνωρίζεται αυτονομία στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές. Επίσης, Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν στην πραγματοποίηση συχνών διασκέψεων, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ.
«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει», είπε ο γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι μια καλή ευκαιρία για την βελτίωση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Οπως δήλωσε ο Ολάντ οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν υπογράψει μαι συμφωνία για τον τερματισμό της μάχης στην ανατολική Ουκρανία.
Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, ο Ολάντ είπε ότι ο ίδιος μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Ουκρανίας θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξουν τη συμφωνία σε μια Σύνοδο Κορυφής αργότερα μέσα στην ημέρα.
Στη συμφωνία, πλην της κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και της απόσυρσης - στη συνέχεια - των βαρέων όπλων, περιλαμβάνεται ακόμη η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και ομήρων και από τις δύο πλευρές, ενώ η Ουκρανία αναμένεται να αναλάβει τον έλεγχο του τμήματος των συνόρων της με τη Ρωσία το οποίο ελέγχουν σήμερα οι αποσχιστές μέχρι το τέλος του 2015.
«Επειτα από 17 ώρες, οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ ολοκληρώθηκαν. Κατάπαυση του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια απόσυρση των βαρέων όπλων, εκεί βρίσκεται η ελπίδα», σχολίασε στο Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών, η Μέρκελ δήλωσε ότι ο ρώσος πρόεδρος άσκησε στο τέλος μεγάλη πίεση προς τους αυτονομιστές να συμφωνήσουν στην κατάπαυση του πυρός, ενώ ο Ποροσένκο έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία.
Νωρίτερα ο Ποροσένκο είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτους ορισμένους από τους όρους που έχει θέσει η Ρωσία στις συνομιλίες στο Μίινσκ για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης για την ουκρανική κρίση.
«Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη καλά νέα. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα νέο. Η ελπίδα υπάρχει πάντα», ανέφερε σε δημοσιογράφους, σε ένα διάλειμμα των μαραθώνιων συνομιλιών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών αρνήθηκαν να υπογράψουν μια συμφωνία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.
Ενα έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters κατά τις συνομιλίες του Μινσκ για την ουκρανική κρίση, δείχνει πως οι πλευρές μπορεί να συμφωνήσουν στον τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία με προϋποθέσεις μια κατάπαυση του πυρός που θα αρχίσει στις 15 Φεβρουαρίου, την απομάκρυνση των βαρέων όπλων και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας.
Δεν είναι σαφές αν το έγγραφο, το οποίο βρέθηκε στο μέγαρο όπου διεξάγονταν οι συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, είναι μια τελική συμφωνία, ένα έγγραφο συζήτησης ή κάποιου είδους σχέδιο.
Φέρει τον τίτλο «Ένα πακέτο μέτρων για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».
Στο έγγραφο ζητείται επίσης να υπάρξει πλήρης έλεγχος των συνόρων με τη Ρωσία από την Ουκρανία έως το τέλος του 2015 και να αποχωρήσουν τα ξένα όπλα και στρατεύματα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr