Δεν αλλάζει πλεύση το Βερολίνο - Άνγκελα Μέρκελ: «Το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί»
Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και πρέπει να επεκταθεί, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν απασχόλησε για πολλή ώρα τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την συνεδρίαση, όμως δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ελπίζει «να δούμε γρήγορα προτάσεις».
Δήλωσε, επίσης, «περισσότερο από πρόθυμη» να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο όπως είπε, είχαν μια «φιλική» πρώτη συνάντηση.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει μια μεγάλη συμφωνία με την Ελλάδα πριν τη Δευτέρα». Συνεχίζοντας, ο κύριος Γιούνκερ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου. Σημείωσε, πάντως, ότι πρέπει να δούμε σε τί αφορά αυτό το 70% και σε τί αφορά το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε στη συνέχεια, ότι η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι θέλει να καταργήσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά. Πράγματι μπορεί να είναι αντικοινωνικά, δήλωσε ο κύριος Γιούνκερ. Πρόσθεσε, όμως ότι ένα μέτρο που θα ακυρωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα που θα είναι ισοδύναμα. Πάνω σε αυτήν τη βάση, είπε, προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.
«Για την Ελλάδα, παραμένω ανήσυχος ως προς την συνάντηση της Δευτέρας καθώς πολλά έχουν απομείνει για την επίτευξη συμφωνίας. Είμαι χαρούμενος που ο Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν στο να εξετασθούν λεπτομερώς το παρόν πρόγραμμα και οι νέες ιδέες που προτάθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως συμφωνεί με το 70% του προγράμματος, πρέπει να δούμε όμως ποίο είναι ακριβώς αυτό το 70% με το οποίο συμφωνούν και ποιο το 30% με το οποίοι διαφωνούν και τι μπορούμε να κάνουμε. Χρειαζόμαστε μια λογική προσέγγιση, έχουμε ακούσει για τα ελληνικά σχέδια να ακυρώσουν μέρος των μέτρων που θεωρούν αντιλαϊκά και δίχως αμφιβολία είναι αντιλαϊκά, αλλά ως προς την οικονομική τους πλευρά, όταν ένα μέτρο ακυρώνεται πρέπει να αντικατασταθεί με άλλα μέτρα, που όπως λέω, θα δημιουργήσουν εισόδημα. Εάν χρησιμοποιούμε τη σκέψη αυτή ως γνώμονα στις συζητήσεις μας θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το τέλος του Eurogroup.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι πιθανή μια συμφωνία για πρόγραμμα προσθέτοντας ότι ο πολιτικός συμβιβασμός θα είναι πολύ σκληρός. Κατά τις ίδιες πληροφορίες είπε ότι οι προσδοκίες δεν θα πρέπει να είναι προς ώρας πολύ υψηλές, όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους.
Δεν μπήκαμε σε διαπραγματεύσεις για το θέμα της Ελλάδας δήλωσε και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόνανλτ Τουσκ. «Σχετικά με την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup μας ενημέρωσε για τις χθεσινές συζητήσεις των υπουργών οικονομικών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπήκε σε διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα. Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησαν από τα όργανα να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές για την τεχνική αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων. Αυτό είναι για να δημιουργηθεί κοινό έδαφος πριν από το Eurogroup της Δευτέρας», τόνισε.
«Μιλήσαμε επίσης για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, έπειτα από την απόφαση της ΕΚΤ. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε τις οικονομίες της Ευρωζώνης συμβατές με την νομισματική ένωση και τους κανόνες της. Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με σαφή πολιτικό ισχύ σε εθνικό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς μια γνήσια οικονομική και νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρουσίασε τι συζητήθηκε στο Eurogroup της Τετάρτης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, συμπλήρωσε ο κ. Τουσκ, ζήτησε τεχνική βοήθεια και όπως είπε ο Πολωνός πολιτικός «αυτό θα βοηθήσει να υπάρξει μια συμφωνία ενόψει του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου».
Τέλος, ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κέννυ, κατά την έξοδο του από το Ευρωπαικό Συμβούλιο δήλωσε πως: «Παρατήρησα πολύ δυνατή θέληση από τους Ευρωπαίους αρχηγούς για συνεργασία με την Ελλάδα έτσι ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση. Η ομάδα τεχνοκρατών που θα έρθει στην Ελλάδα έχει ένα πολύ πολύπλοκο ζήτημα να χειριστεί. Ο έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με την Ευρώπη και μας δήλωσε πως η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει. Πρέπει να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης όμως και για το λόγο αυτό έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο στην Αθήνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr