SciFY: Η start up επιχείρηση για παραγωγή δωρεάν λύσεων για όλους! (Φωτό)

Η SciFY δεν είναι μια συνηθισμένη startup επιχείρηση, παρότι έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις συγκεκριμένες εταιρείες. Η SciFY δημιουργήθηκε τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ασχολείται με υψηλή τεχνολογία και απασχολεί κυρίως νεανικό προσωπικό. Κάπου εκεί, ωστόσο, τελειώνουν οι ομοιότητες και αρχίζουν οι ενδιαφέρουσες διαφορές με τις άλλες startup.

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, marketing manager στη SciFY, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι διαφορές είναι πολλές: Πρώτα απ' όλα, η SciFY είναι Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Αλλά τεχνολογική. Έπειτα, είναι το μοντέλο λειτουργίας μας: τα προϊόντα μας τα προσφέρουμε δωρεάν. Τρίτον, ζητάμε να μας αντιγράψουν, να "κλέψουν" την τεχνογνωσία μας. Για την ακρίβεια, αυτό είναι η μεγαλύτερη χαρά μας. Έπειτα, είναι ο λόγος ύπαρξής μας: υπάρχουμε για να παίρνουμε τη γνώση που παράγεται από ερευνητικά ιδρύματα και μένει συνήθως αναξιοποίητη και να δημιουργούμε με αυτή δωρεάν λύσεις για όλους. Και πολλά άλλα».

Η SciFY (Science For You- Επιστήμη Για Σένα) ιδρύθηκε πριν από περίπου 2,5 χρόνια από τον Γιώργο Γιαννακόπουλο (δρ. Τεχνητής Νοημοσύνης) και τον Βασίλη Σαλαπάτα (Χημικό Μηχανικό).

Ο Βασίλης Σαλαπάτας, διευθύνων σύμβουλος της SciFY ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε: «Αυτό που κάνουμε στη SciFY είναι βασικά δύο πράγματα: Πρώτον, αξιοποιούμε ερευνητικά αποτελέσματα για να δημιουργούμε τεχνολογικές λύσεις για πραγματικά προβλήματα. Τις λύσεις αυτές τις προσφέρουμε δωρεάν. Αλλά αυτό δεν μας φτάνει. Οπότε, το δεύτερο που κάνουμε, είναι να μοιραζόμαστε όλη αυτή τη γνώση ελεύθερα, με ανοικτές άδειες χρήσης. Για να μπορούν όλοι να την αξιοποιήσουν, να την εξελίξουν, να την εξειδικεύσουν, ακόμα και να κερδίσουν από αυτήν. Έτσι, τα οφέλη για την κοινωνία πολλαπλασιάζονται. Γιατί, όπως ξέρετε, δεν αρκεί να προσφέρεις ψάρια σε κάποιον που δεν ξέρει να ψαρεύει. Πρέπει να τον βοηθήσεις να μάθει να ψαρεύει και αυτός. Μόνο που εδώ αντί για ψάρια, μιλάμε για κορυφαία τεχνολογία που δίνει προοπτικές ανάπτυξης σε όλους».

Η SciFY δραστηριοποιείται σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. «Αναπτύσσουμε βοηθητικές τεχνολογίες για άτομα με αναπηρία: εφαρμογές στο κινητό για άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, παιχνίδια για τυφλά παιδιά, λύσεις για άτομα με κινητικές αναπηρίες. Δυναμώνουμε τη φωνή των πολιτών με λύσεις για την ηλεκτρονική δημοκρατία. Ενισχύουμε την πολυφωνία στην ενημέρωση με την εφαρμογή NewSum, μια παγκόσμια καινοτομία. Και πολλά, πολλά άλλα. Είναι τόσο ευρύ το φάσμα των λύσεων, γιατί αξιοποιούμε τεχνογνωσία πληροφορικής και τεχνητής νοημοσύνης με πολλές δυνατότητες εφαρμογών. Αφουγκραζόμαστε κοινωνικές ανάγκες και προσπαθούμε να τις ικανοποιήσουμε» δηλώνει ο Β. Γιαννακόπουλος.

«Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια του τρόπου λειτουργίας μας είναι το πώς αναπτύσσουμε τις λύσεις αυτές: Δεν το κάνουμε μόνοι. Σε έναν δικτυωμένο κόσμο με διάσπαρτη γνώση και δεξιότητες, νομίζω ότι είναι μεγάλη ανοησία να μην επενδύεις στη δύναμη της συνεργασίας. Έτσι, από νωρίς δημιουργούμε μία κοινότητα με κοινό σκοπό. Εμπλέκουμε τους κορυφαίους κάθε χώρου (ΜΚΟ, ερευνητές, εταιρείες...) αλλά και τελικούς χρήστες για να δημιουργηθούν πρωτότυπες καινοτόμες λύσεις, όχι απλά χρήσιμες, αλλά χρησιμοποιούμενες» συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Β. Γιαννακόπουλος.

Ποιο είναι όμως το σημαντικότερο κομμάτι του έργου της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας; Ο δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, συνιδρυτής της SciFY, εξηγεί: «Πρώτον, γεφυρώνουμε το χάσμα ανάμεσα στην έρευνα και την κοινωνία: έτσι τα δισεκατομμύρια που δίνονται για έρευνα αρχίζουν να περνούν στην κοινωνία ως πρακτικές εφαρμογές και λύσεις, δωρεάν διαθέσιμες σε όλους. Και δεύτερον, ίσως και σημαντικότερο, ανεβάζουμε τα standards: επειδή μοιραζόμαστε τη γνώση ελεύθερα, όλοι μπορούν να χτίσουν πάνω σε μια νέα βάση, ξεκινώντας ψηλότερα από εκεί που ήμασταν χθες. Έτσι προχωράει η κοινωνία μπροστά, έτσι ανεβαίνουμε ψηλότερα, όλοι μαζί».


«Έχουμε αναλάβει πολλά έργα, κάποια χρηματοδοτούμενα από το εξωτερικό, με σημαντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες εμπιστοσύνης με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, τον επιχειρηματικό κόσμο και ΜΚΟ», λέει ο κ. Σαλαπάτας. «Το επόμενο διάστημα θέλουμε να κινηθούμε περισσότερο σε τρεις τομείς: Ανάπτυξη κι άλλων συνεργασιών με το εξωτερικό, crowdfunding και συνεργασία με τον κόσμο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Δεν κρύβω ότι έχουμε και δυσκολίες, όπως όλοι οι πραγματικοί ΜΚΟ, εργαζόμαστε για να λύσουμε προβλήματα ρευστότητας. Αλλά η τεχνογνωσία μας, οι συνεργασίες και οι προοπτικές, μας κάνουν ρεαλιστικά αισιόδοξους. Η κοινότητα στην οποία προσφέρουμε, είμαστε σίγουροι ότι θα μας στηρίξει» καταλήγει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Γιαννακόπουλος.

Το site της start-up - www.scify.gr

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr