Παναγιώτης Νικολούδης: ''Δουλειά μου η πάταξη της διαφθοράς & παρανομίας των πλουσίων - τα μεγάλα ψάρια πρώτα''!
«Πόλεμο με ολιγάρχες, όχι. Δεν είναι στις προθέσεις μας. Στοχευμένοι έλεγχοι, όμως, σε οικονομικούς παράγοντες που έχουν παρανομήσει και βλάψει το Δημόσιο, ναι».
Η ξεκάθαρη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού κατά της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, προς την «Κ», θέτει το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης στο πολύπλοκο πεδίο της διαπλοκής και των αθέατων πτυχών των σχέσεων του κράτους με οικονομικούς παράγοντες της χώρας.
Ο κ. Νικολούδης, τεχνοκράτης στη δίωξη της φοροδιαφυγής και του αδήλωτου χρήματος, προσδιορίζει και το εύρος μέσα στο οποίο θα εκδηλωθούν οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης εις βάρος των οικονομικών παραγόντων, στους οποίους αναφέρθηκε παραπάνω, σημειώνοντας πως «δημόσιες συμβάσεις, κρατικές προμήθειες και θαλασσοδάνεια θα αποτελέσουν το τρίπτυχο επικείμενων ελέγχων».
Προς άρση παρερμηνειών και προς αποφυγή καλλιέργειας προσδοκιών που δεν απηχούν τις απόψεις του, αλλά και τις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Νικολούδης σπεύδει να οριοθετήσει τις προθέσεις του. «Δεν έχω κανένα λόγο να κυνηγάω τους πλούσιους και τους εύπορους. Δουλειά μου είναι η πάταξη της διαφθοράς και της παρανομίας των πλουσίων που έχουν παραβεί τον νόμο. Γιατί δεν σημαίνει, ότι όποιος είναι πλούσιος και ισχυρός οικονομικός παράγοντας είναι και παράνομος. Προς Θεού», λέει στην «Κ».
Ομως, προτεραιότητα του νέου υπουργού και της σημερινής κυβέρνησης, όπως αναφέρει ο ίδιος, «είναι πρωτίστως υποθέσεις που αφορούν “τα μεγάλα ψάρια”», χωρίς να παραγνωρίζει πως «εκτεταμένη διαφθορά και παρανομία υπάρχει και σε εκείνους που δεν είναι πλούσιοι. Είναι η διαφθορά της καθημερινότητας, που και εκείνη θα μας απασχολήσει ζωηρά».
Το λάδωμα
Και ως «διαφθορά της καθημερινότητας» ορίζει ενδεικτικά «το φακελάκι, τις παράνομες επιδοτήσεις, το λάδωμα των δημοσίων λειτουργών, κυρίως σε ορισμένες δημόσιες δραστηριότητες, όπως οι πολεοδομίες», αλλά και το εκτεταμένο κύμα ανομίας, που «ανθεί πρώτα απ’ όλα στη φοροδιαφυγή».
Αυτήν την απάντηση δίνει όταν ερωτάται διευκρινιστικά από την «Κ». «Τι να σας πω. Δεν τα ξέρετε; Δεν βλέπετε τι γίνεται στις ταβέρνες, στους χώρους εστίασης, στον τουρισμό, στους ελεύθερους επαγγελματίες; Ολοι τα βλέπουν». Καιρός είναι, όπως λέει, «να γίνει και κάτι. Οχι μόνον για να εισπράξει το Δημόσιο τα οφειλόμενα, αλλά για να αισθανθεί και ο πολίτης που πληρώνει, ο νόμιμος πολίτης, κάποια δικαίωση...».
Θέτοντας τον πήχυ της αυστηρότητας ψηλά, ο νέος υπουργός, αλλά με λογικές προσδοκίες ως προς τα αποτελέσματα της προσπάθειας της οποίας ο ίδιος ηγείται, ξεκαθαρίζει πως δεν θα επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών. «Κοιτάξτε, δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτια για το παρελθόν, αλλά εκείνο που καθορίζει τη δράση μας είναι το παρόν και το μέλλον».
Και προσθέτει: «Στόχος μας είναι να τιμωρηθούν όσοι στο παρελθόν με στοιχεία αποδειχθεί ότι έχουν παρανομήσει, αλλά μέλημά μας, κυρίως, είναι να μην ξαναγίνουν τα ίδια. Να μην έχουμε σε λίγα χρόνια επανάληψη των αρνητικών φαινομένων...».
Οριοθετώντας, μάλιστα, από την εμπειρία του, τις κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της πάταξης της διαφθοράς, «σε πλουσίους και μη», τονίζει με νόημα: «Οποιος κυνηγάει πολλούς λαγούς, ξέρετε ότι δεν επιτυγχάνει. Προσωπικά θεωρώ πως ο έμπειρος κυνηγός δεν παρασύρεται και δεν χάνει τον στόχο του...».
Δεν παραγνωρίζει, όμως, πως η πολιτική βούληση δεν αρκεί για να έχει μια κυβέρνηση αποτελέσματα κατά της διαφθοράς και κυρίως της διαπλοκής. «Ασφαλώς απαιτείται οι κρατικοί μηχανισμοί να είναι σε θέση να παράγουν αποτελέσματα, να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία και να δουλέψουν. Ομως η σημερινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει περισσότερα εργαλεία γι’ αυτό».
Στις αιτιάσεις που προβάλλονται ότι μπορεί το κυνήγι κατά του μεγάλου πλούτου να οδηγήσει σε μαζική φυγή κεφαλαίων και οικονομικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, ο κ. Νικολούδης δεν συμμερίζεται αυτούς τους φόβους και ανταπαντά: «Η υγιής οικονομική δραστηριότητα δεν έχει να φοβάται τίποτα. Για το βρώμικο χρήμα και τις διεφθαρμένες επιχειρήσεις τι θέλετε να σας πω; Να συνεχίσουν να ανθούν; Προτιμώ στη χώρα μας να υπάρξουν κάποτε κανόνες».
Οσο για ελέγχους σε πιστωτικά ιδρύματα με το δεδομένο ότι ο ίδιος, ως επικεφαλής της Αρχής για το «ξέπλυμα» είχε οργανώσει τις έρευνες σε τράπεζες που δεν ανακεφαλαιοποιήθηκαν, όταν ερωτάται, απαντάει πως «οι έρευνες αυτές τελείωσαν. Νομίζω», προσθέτει, «ότι η Αρχή συνεχίζει μόνον την έρευνα για την Αγροτική Τράπεζα, που είχε ξεκινήσει επί των ημερών μου. Αλλες έρευνες δεν ξέρω...».
Οι εισαγγελείς «τρέχουν» τις υποθέσεις
Κλιμακώνουν και οι εισαγγελικές αρχές τις προσπάθειες για την αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς, κυρίως στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη να δίδει το σήμα των επικείμενων κινήσεων των αρμοδίων αρχών. Η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήδη συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα όλων των εισαγγελέων εφετών της επικράτειας, στην οποία επίσης έλαβαν μέρος ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα και για χρόνια συνεργάτης του Παν. Νικολούδη, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Παντελής, όσο και ο Νικ. Παντελής, αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου που έχει τη συνολική εποπτεία για τις έρευνες για το οικονομικό έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κ. Κουτζαμάνη ζήτησε εντατικοποίηση των ερευνών σε υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής, όπως επίσης επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών για υποθέσεις που είναι ανοικτές και σε εκκρεμότητα.
«Δεν είναι δυνατόν», φέρεται να είπε στους εισαγγελείς, η κ. Κουτζαμάνη, «να χρονίζουν τέτοιες υποθέσεις και να δίδεται η εντύπωση στους πολίτες ότι οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές αδρανούν», ενώ ζήτησε από όλους σε τακτά χρονικά διαστήματα πλήρη ενημέρωση για την πορεία των ερευνών.
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει την επιτυχή προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών τα τελευταία χρόνια σε υποθέσεις διαφθοράς και έκνομης διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr