Γιατί ο Τσίπρας απαιτεί και συνάντηση με Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι εκτός από Μέρκελ;
Πενταμερή συνάντηση με Φρανσουά Ολάντ, Άγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το ζήτημα της ελληνικής ρευστότητας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, της πενταμερούς συνάντησης που ζήτησε η ελληνική πλευρά, άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σημείωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ για να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη Σύνοδο Κορυφής. Η εκπρόσωπος σημείωσε, πάντως, ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.
Ο κ. Τσίπρας ξεκινά μπαράζ επαφών με ξένους ηγέτες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αρχής γενομένης από σήμερα στις 6 το απόγευμα, οπότε συναντάται με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ενώ στις 8 Απριλίου θα δει στη Μόσχα τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η κ. Μέρκελ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό, μετά τη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία. Αυτό το τηλεφώνημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι και η καγκελάριος, αλλά και ο κ. Τσίπρας, επιθυμούν να έχουν μία απευθείας επικοινωνία, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους, έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί μία λύση» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας το πρωί στον Ant1 και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί «σε μια συνάντηση ουσίας και όχι μια συνάντηση επικοινωνιακή».
«Από τη δική μας πλευρά, ως ελληνική κυβέρνηση, τα ζητήματα που θα βάλουμε και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στη συνάντηση στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ έχουν να κάνουν από τη μία πλευρά στην επιμονή μας για την υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φλεβάρη του Eurogroup, όπως αυτή προέβλεπε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στην ουσία θα δημιουργούσαν ένα μεταβατικό στάδιο από την εποχή του μνημονίου σε μία νέα μετα-μνημονιακή εποχή και, ταυτόχρονα, θα τεθούν και τα ζητήματα της ρευστότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» ανέφερε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και το Κρεμλίνο έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου.
Αρχικά, είχε γίνει γνωστό πως ο κ. Τσίπρας θα επισκεπτόταν τη Μόσχα στις 9 Μαΐου. Ωστόσο πηγές του Μαξίμου διευκρινίζουν ότι «είχε οριστεί εξ αρχής το ταξίδι για τις 8 Απριλίου», οπότε δεν υπάρχει αλλαγή στο πρόγραμμα, άρα ούτε και επίσπευση του ταξιδιού του πρωθυπουργού.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ατζέντα για τις συνομιλίες των δύο αξιωματούχων.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr