Όσλο: Πράσινο, παγωμένο & ακριβό, για τους λάτρεις της όπερας, του σολωμού & γλυκού που λέγεται «κοριτσίστικο φιλί»
Πράσινο, παγωμένο και ακριβό, το Οσλο έλκει τους λάτρεις της ξυλογλυπτικής του Μεσαίωνα, της ναυπηγικής των Βίκινγκς, του καπνιστού σολομού και ενός γλυκού μαρέγκας που λέγεται «κοριτσίστικο φιλί».
Η κίτρινη γύμνια μιας μελαχρινής καλλονής με κλειστά μάτια. Το λιχούδικο μπλε φιλί μιας γυναίκας και ενός άντρα με γυρισμένη πλάτη. Λαμπερές, κόκκινες τούφες μαλλιών, πένθιμα αντρικά κοστούμια, σκυφτά κεφάλια, κουρνιάσματα απόγνωσης, λύπη, έρωτας, αρρώστια. Αραιά και πού, μερικά γλυκά βλέμματα, προσδίδουν ασφάλεια και σταθερότητα σ' έναν κόσμο τρομαγμένο και ανασφαλή - στο ζωγραφικό σύμπαν του Εντβαρντ Μουνκ, του Νορβηγού καλλιτέχνη που έμεινε στην ιστορία από την «Κραυγή» (έναν πίνακα που έχει χαρακτηριστεί ως η πρώτη σύγχρονη αναπαράσταση της κρίσης πανικού). Φόρος τιμής στον λυπημένο ζωγράφο, που σφράγισε με τα έργα του την τέχνη, αποτελεί το Munch Museet (munchmuseet.no/en), ένα από τα πολλά μουσεία που θα βρει κανείς στη νορβηγική πρωτεύουσα.
Στο κέντρο της Νορβηγίας
Χτισμένο στα βόρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, το Οσλο είναι ένας τόπος που κουβαλάει στις πλάτες του περίπου μια χιλιετηρίδα ζωής. Ημερομηνίες-σταθμοί στο χρονολόγιό του είναι ο αποδεκατισμός του πληθυσμού από τη φονική πανώλη το 1350, η φωτιά, η ανοικοδόμηση και τα βαφτίσια της πόλης (ονομάστηκε Christiania) κατά τον 17ο αι. και βέβαια λογιών λογιών γεγονότα που ελαβαν χώρα κατά τον (ανατρεπτικό για την Ευρώπη, καθώς τότε πραγματοποιήθηκε σε διευρυμένο επίπεδο ο εκμοντερνισμός της) 19ο αι., όπως ήταν το άνοιγμα του Πανεπιστημίου, η ολοκλήρωση της Εθνικής Πινακοθήκης, ο πρώτος σιδηρόδρομος, η επέκταση της πόλης. Ο 20ός αιώνας έφερε κι αυτός τα δώρα του, όπως ήταν η μετονομασία της πόλης σε Οσλο το 1925 και η εμφάνιση της πρώτης γραμμής του μετρό τρία χρόνια αργότερα.
Σήμερα, παγωμένο, πράσινο, πανάκριβο, με αγάπη στους ποδηλάτες, κέντρο της οικονομικής ζωής της Νορβηγίας (του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τραπεζικού συστήματος, της ναυτιλίας της), το Οσλο είναι μια πόλη αρκετά διαφορετική από τις δικές μας. Αν ανηφορίσετε έως εκεί πάνω, εκτός από ζεστά ρούχα θα πρέπει να εφοδιαστείτε και με νορβηγικές κορόνες (ΝΟΚ), καθώς η Νορβηγία δεν ανήκει στη ζώνη του ευρώ (για την ακρίβεια, δεν ανήκει καν στην Ευρωπαϊκή Ενωση).
Στο Viking Ship Museum θα έχετε την ευκαιρία να δείτε «το καλύτερα διατηρημένο πλοίο των Βίκινγκς παγκοσμίως» (έτσι τουλάχιστον διατείνονται οι υπεύθυνοι του μουσείου...), ενώ στο Historical Museum εκτίθενται αιγυπτιακές μούμιες, τεκμήρια από τη νορβηγική αρχαιότητα, αλλά και αντικείμενα ξυλογλυπτικής από τον 12ο και τον 13ο αι. Στο Fram Museum θα μάθετε πολλά για Νορβηγούς εξερευνητές, εκστρατείες και πολικά ταξίδια, ενώ αξίζει να περάσετε, έστω κι απέξω, από το κτίριο του Oslo Opera House (έδρα του Norwegian National Opera and Ballet) στο κέντρο του Οσλο, που έχει λευκό εξωτερικό περίβλημα και που αν το κοιτάξεις από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία μοιάζει λιγάκι με κράνος αστροναύτη... Γενικώς και μόνο μια ματιά στο υπερφυσικό αυτό αρχιτεκτόνημα αξίζει...
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στο Έθνος
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr