Σκανδαλίδης ήρεμη δύναμη, Κωνσταντινόπουλος ο νέος, Καμίνης η έκπληξη για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;
Ένα πρόσωπο-έκπληξη μαζί με τρεις κανονικές υποψηφιότητες και μια μεταβατική λύση συνθέτουν αυτή την ώρα το παζλ της μάχης για τη διαδοχή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Η ανάδειξη του νέου αρχηγού θα γίνει από τη βάση στις 7 Ιουνίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των ονομάτων προστίθεται τις τελευταίες ημέρες και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, η κυρία Φώφη Γεννηματά, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Θανάσης Χειμωνάς, (που δεν λογίζεται πάντως ως «βαριά υποψηφιότητα») ενώ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν συζητηθεί και τα ονόματα του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, της κυρίας Εύας Καϊλή και του κ. Κυριάκου Πιερρακάκη.
Το όνομα του κ. Καμίνη είναι η έκπληξη των διεργασιών και καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι προωθούν την περίπτωσή του ακόμη και στελέχη κοντά στον κ. Βενιζέλο. Αν και εξαιρετικά χαμηλών τόνων, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι συνάδει με το ηγετικό προφίλ που χρειάζεται αυτό τον καιρό η παραπαίουσα παράταξη, κ. Καμίνης θεωρείται άφθαρτο πρόσωπο και με μεγάλη απήχηση στον κεντροαριστερό χώρο, όπως απέδειξε η δύο φορές εκλογή του στον Δήμο Αθηναίων. Οι θιασώτες της υποψηφιότητάς του πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέσει αποδοτικά την παράταξη με το Ποτάμι, καθότι διατηρεί άριστες σχέσεις με αυτό και μάλιστα ταλαντεύτηκε την εποχή όπου πρωτοεμφανίστηκε το κόμμα του κ. Σταύρου Θεοδωράκη για το αν θα συνταχθεί μαζί του. Μάλιστα όσοι δεν τον πολυσυμπαθούν στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι «ταιριάζει περισσότερο με το Ποτάμι παρά με το ΠΑΣΟΚ».
Στα μείον του κ. Καμίνη λογίζεται το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής, άρα πρέπει να βρεθεί λύση για τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος έχει εκφράσει την πρόθεση μέχρι τώρα να μην έχει κανένα αξίωμα στην επόμενη φάση. Θεωρείται δε ικανοποιητικά κεντρώος και αρκούντως σημιτικός ώστε να εκφράσει το όποιο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ έχει απομείνει ιδίως μετά την αποχώρηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Αθηναίων έχει βολιδοσκοπηθεί και δεν φαίνεται καταρχήν αρνητικός, καίτοι θέτει ορισμένες σοβαρές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, η αλλαγή του ονόματος και η υπέρβαση του παλαιού ΠΑΣΟΚ με τη μετεξέλιξή του σε φορέα της δημοκρατικής παράταξης -με το ανάλογο όνομα φυσικά- είναι από τα θέματα που συζητούνται.
Αλλωστε αυτό έχει ωριμάσει έτσι κι αλλιώς στις τάξεις του σημερινού σχήματος. Θα ήθελε επίσης να είναι υποψήφιος κοινής αποδοχής και να μην αναγκαστεί να συγκρουστεί, φοβούμενος συνθήκες διχασμού που θα ναρκοθετήσουν το νέο ξεκίνημα. Και βέβαια πρεσβεύει το εγχείρημα της ανασύνθεσης στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, με ό,τι σημαίνει αυτό.
Πάντως όσο περνά ο καιρός, το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ περιπλέκεται, καθώς βαδίζοντας προς την 7η Ιουνίου -ημερομηνία εκλογής του νέου αρχηγού- ο αριθμός των ενδιαφερομένων για την ηγεσία μπορεί να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το ΠΑΣΟΚ πάει να ανατρέψει ακόμα και την παροιμία «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες» και να αποδείξει ότι και τα μικρά καράβια δεν τα εμποδίζει κανείς να έχουν μεγάλες φουρτούνες!
Το παζλ των ονομάτων, πάντως, έχει ενδιαφέρον έτσι κι αλλιώς: ο κ. Κωνσταντινόπουλος θεωρείται ο κύριος και δυναμικός εκφραστής της νέας γενιάς και πρεσβεύει την ανάγκη μετασχηματισμού της παράταξης. Με θεαματική εξέλιξη και επικοινωνιακές δυνατότητες, είναι σαφώς μια επιλογή που σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την παράταξη. Την υποψηφιότητά του τελικά πιθανόν να στηρίξουν τόσο η κυρία Καϊλή όσο και ο κ. Πιερρακάκης, οι οποίοι είναι επίσης της νέας γενιάς, αλλά διόλου έτοιμοι ακόμα να παίξουν ηγετικό ρόλο. Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, που ασκεί επιρροή στον ίδιο ηλικιακό χώρο, δείχνει να προτιμά αυτή την περίοδο την ασφάλεια της Ευρωβουλής και τάσσεται υπέρ της μετάβασης στη νέα γενιά έχοντας συνεργαστεί με τον κ. Κωνσταντινόπουλο στο τελευταίο συνέδριο για την ανάδειξη νέων ανθρώπων.
Ο κ. Λοβέρδος εκπροσωπεί την προσπάθεια να δικαιωθεί η πολιτική της τελευταίας πενταετίας, παρότι αυτή έφερε την παράταξη στο 4%. Πολλοί δεν ξεχνούν ότι ο κ. Λοβέρδος έφυγε από το ΠΑΣΟΚ για να ξαναγυρίσει. Το κόμμα που ίδρυσε και του οποίου ηγήθηκε για ένα διάστημα διαλύθηκε προτού πάει σε εκλογές και σχεδόν κανείς δεν θυμάται το όνομά του! Η κυρία Γεννηματά είναι το «όνομα» στην κούρσα της διαδοχής και ουσιαστικά σε αυτό βασίζεται για να κερδίσει τη μάχη. Της καταλογίζουν ότι ουσιαστικά εκπροσωπεί ένα ΠΑΣΟΚ «που δεν υπάρχει πλέον» και σίγουρα δεν υπάρχει στο σημερινό σχήμα. Ακόμη, ότι δεν εκπροσωπεί σε καμία περίπτωση το νέο που έχει ανάγκη η παράταξη για να συνεχίσει να υπάρχει.
Αν δεν υπάρξει καθαρή επιλογή για τη διαδοχή, για πολλούς μια εγγυημένη λύση για ένα μεταβατικό διάστημα είναι ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ένα ιστορικό στέλεχος με κύρος στην παράταξη, ο οποίος μπορεί να εγγυηθεί τη διαμόρφωση ενωτικών συνθηκών, ώσπου πραγματικά το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αναδείξει μια αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα στην ηγεσία του.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr