Τα μυστικά της λίστας Βαρουφάκη για να «κλειδώσει» η συμφωνία - Στόχος 1,5 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις!

Μέτρα ύψους 3,7 δισ. ευρώ, τα οποία στηρίζονται κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία περιλαμβάνονται στη λίστα της Αθήνας τμήμα της οποίας διέρρευσε χθες.

Η λίστα που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές περιλαμβάνει ακόμη «παροχές» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους (επαναχορήγηση 13ης σύνταξης σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 700 ευρώ, ακύρωση νέων μειώσεων στις επικουρικές) με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί στόχος για την αύξηση των εσόδων από τις ρυθμίσεις των οφειλών. Επίσης προβλέπει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις με έμφαση σε ΟΛΠ και αεροδρόμια.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει και δεύτερη λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επισημαίνοντας πώς από τη λίστα των μέτρων το μίνιμουμ που μπορεί να εισπραχθεί είναι 3,2 δισ. ευρώ και υπό συνθήκες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 4 δις ευρώ τα έσοδα. Τα μυστικά της λίστας Βαρουφάκη για να «κλειδώσει» η συμφωνία  
 

ΕΝΦΙΑ 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή των σχεδίων της για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, παρά τις πιέσεις των θεσμών να μην αλλάξει τίποτα στη φορολογία των ακινήτων καθώς εξασφαλίζει σίγουρα έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, «η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει, με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο, είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης». Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έβαλε τέλος στις «πληροφορίες» που διακινήθηκαν χθες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο διατήρησης του ΕΝΦΙΑ, για να μην χαθούν τα έσοδα που αποδίδει. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε χθες υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος:
• Η επαναφορά του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των 12.000 ευρώ δεν θα γίνει άμεσα, αλλά σταδιακά.

• Δεν υπάρχει καμία σκέψη για την επιβολή φόρου στα είδη διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη (fat tax), ούτε για την αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα.
• Δεν σχεδιάζεται καμία αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, αλλά εξετάζονται μέτρα για την βελτίωση της εισπραξιμότητας του συγκεκριμένου φόρου.
• Στο δημοσιονομικό μέτωπο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί το 1,2% με πιθανότητα να φτάσει μέχρι το 1,5%, εφόσον εφαρμοστούν μια σειρά μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,270 δισ. ευρώ. Η επιβεβαίωση των προβλέψεων αυτών θα εξαρτηθεί και από τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα φτάσει το 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2016 θα υποχωρήσει στο 21,1%. Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5% και θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2016, στο 0,6%.
 

Έσοδα 
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προβλέπεται να καλυφθεί από ελέγχους και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικότερα η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
• 725 εκατ. ευρώ από ελέγχους καταθέσεων εξωτερικού. Τα έσοδα αυτά αναμένεται να προκύψουν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που θα γίνουν στα στοιχεία της ενοποιημένης πλέον λίστας (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργου, εμβάσματα εξωτερικού) ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επεξεργάζεται ρύθμιση που προβλέπει την νομιμοποίηση αδήλωτων εισοδημάτων και «μαύρων» καταθέσεων με την επιβολή φόρου 15%-20% για τους φορολογούμενους που θα δηλώσουν οικειοθελώς κρυφές καταθέσεις. Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το «ηλεκτρονικό καταθεσιολόγιο» όπου οι ελεγκτές θα βλέπουν online τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών της τελευταίας 15ετίας.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr