Ακούστε την συγκινητική Ειρήνη Παππά να τραγουδάει ''Νερατζούλα φουντωτή'' μπροστά στην έκθαμβη Κατρίν Ντενέβ σε ταινία του Ολιβέιρα!
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του φεστιβάλ Βενετίας πέρσι τον Αύγουστο ήταν αναμφίβολα ότι ο πορτογάλος σκηνοθέτης Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα παρουσίαζε ταινία: την 19λεπτη «Ο γέρος της Μπελέμ» σε δικό του σενάριο.
Γιατί προκαλούσε εντύπωση; Διότι στις 11 του περασμένου Δεκεμβρίου ο Ντε Ολιβέιρα θα γιόρταζε τα 106 γενέθλιά του!
Ηταν τα τελευταία που επρόκειτο να γιορτάσει. Ο Μανοέλ Ντε Ολιβέιρα πέθανε την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Πόρτο της πατρίδας του που ήταν και η γενέθλιά του πόλη. Μέχρι σήμερα παρέμενε ο μοναδικός εν ζωή σκηνοθέτης που είχε προλάβει να γυρίσει ταινία την εποχή που ο ήχος δεν είχε μπει ακόμα στον κινηματογράφο. Αν είναι να μιλήσει κανείς για ακούραστο δημιουργό ο Ντε Ολιβέιρα σίγουρα ήταν. Αρχισε να γυρίζει ταινίες επί ...βωβού κινηματογράφου και σταμάτησε το 2014!
Γιός βιομηχάνου ο Ντε Ολιβέιρα σπούδασε σε σχολή Ιησουιτών, εργάστηκε ως υφαντουργός στο εργοστάσιο του πατέρα του, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και τις κούρσες αυτοκινήτων και αργότερα μπήκε στον χώρο του θεάματος_ αρχικώς στο θέατρο και μετά στο σινεμά. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του είναι το ντοκιμανέρ «Duro Faina Flavial» που γυρίστηκε το 1929. Αφορούσε την γενέτειρά του και προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο για τις φιλελεύθερες απόψεις του δημιουργού του
Το είδος του ντοκιμαντέρ απασχόλησε τον Ντε Ολιβέιρα μέχρι την δεκαετία του 1970, οπότε άρχισε να στρέφεται στην μυθοπλασία. Ετσι άλλωστε καθιερώθηκε ως ο σημαντικότερος δημιουργός του πορτογαλικού κινηματογράφου_ κάτι σαν πρεσβευτής του. Μέχρι την δεκαετία του 1990 στην Ελλάδα είχαν παιχτεί ελάχιστες ταινίες του («Οι καννίβαλοι», «Μπενίλντ η Παρθένα Μαρία»). Ωστόσο, η παραγωγής 1993 ταινία του «Η κοιλάδα του Αβραάμ» με την μούσα του, για ένα διάστημα Λεονόρ Σιλβέιρα σημείωσε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία.
Παρά τις πάμπολλες φορές που ταινίες του παίχθηκαν εντός ή εκτός συναγωνισμού στα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης (Κάνες, Βενετία) ο Ντε Ολιβέρια δεν κέρδισε ποτέ κάποιο πολύ σημαντικό βραβείο.
Από την δεκαετία του 1990 ο Ντε Ολιβέιρα ανέπτυξε συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της διεθνούς υποκριτικής που ήθελαν να δουλέψουν μαζί του, κυρίως για την εμπειρία. Ανάμεσά τους η Κατρίν ντενέβ και ο Τζον Μάλκοβιτς στο «Μοναστήρι του πάθους», ο Μισέλ Πικολί και η Ειρήνη Παππά στο «Party», ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στο «Ταξίδι στην άκρη του κόσμου», η κόρη του Κιάρα Μαστρογιάνι στο «Γράμμα» και πριν από τρία χρόνια η Κλάουντια Καρντινάλε, ο Μισέλ Λονστάλ και η Ζαν Μορό στο «Gebo et l'ombre».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr