Good News: Πάνω από 45.000 επισκέπτες στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος που «προσγειώθηκε» εδώ και λίγες ημέρες στην Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος προσγειώθηκε εδώ και λίγες ημέρες στην Αθήνα και έχει γίνει πόλος έλξης για πάνω από 45.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα.
 

Η διαστημική τεχνολογία είναι πιο κοντά στην καθημερινότητα μας από ότι μπορεί να πιστεύουμε. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να το ανακαλύψουν μέσα από το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό όπου παρουσιάζονται τα σημαντικά πρακτικά οφέλη του Διαστήματος στην καθημερινή μας ζωή.

Ο επιβλητικός λευκός θόλος στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα, άνοιξε την πόρτα του το Σάββατο, 28 Μαρτίου και εγκαινιάστηκε παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και της Αικατερίνης Καββαδά, επικεφαλής των Galileo και EGNOS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η Αικατερίνη Καββαδά μαζί με την Αναστασία

Στην εκδήλωση ξεχώρισε «το παιδί που έφερε το Διάστημα στη γη» όπως χαρακτηριστικά είπε η κα Καββαδά. Το όνομα της μαθήτριας Γυμνασίου Αναστασίας Παναγιωτοπούλου χαράχθηκε στον 8ο δορυφόρο Galileo που βρίσκεται πλέον σε τροχιά μετά την επιτυχημένη εκτόξευση στις 27 Μαρτίου, ως επιβράβευση για την πρωτιά της στον εθνικό διαγωνισμό ζωγραφικής της ΕΕ, «Διάστημα και Αεροναυπηγική» το 2012. 

Ο διαγωνισμός στάθηκε αφορμή για την ίδια να μάθει περισσότερα για το διάστημα και και να γνωρίσει την ESA. “Ενώ δεν το φανταζόμουν αρχικά, έμαθα πως κι ένας Έλληνας και γενικά ένας Ευρωπαίος μπορεί να δουλέψει στον τομέα του Διαστήματος” λέει η Αναστασία. Μεγάλη εντύπωση της έκανε η ουσιαστική χρησιμότητα που θα έχουν στη ζωή μας οι δορυφόροι Galileo. Ενώ η διαστημική ατμόσφαιρα της Έκθεσης ήταν κάτι που την ενθουσίασε.

Το Galileo αποτελεί την πρώτη παγκόσμια υποδομή δορυφορικής ράδιο πλοήγησης και προσδιορισμού στίγματος που έχει σχεδιαστεί για μη στρατιωτικούς σκοπούς. Ενώ το Copernicus θα παρέχει συστηματικά πληροφορίες για έξι τομείς: ξηρά, θάλασσα, ατμόσφαιρα, κλιματική αλλαγή, διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την ασφάλεια που θα είναι δωρεάν προσβάσιμες σε όλους. 


Το κοινό παρακολουθεί τον Δρ Χάρη Κοντοέ

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΕΑ, έχει κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα Copernicus. "Το πρώτο από τα Κέντρα Συλλογής και Ανάλυσης Δορυφορικών Δεδομένων των Αποστολών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης Sentinels της ESA για το Copernicus, ESA Mirror Sites of Collaborative Ground Segment, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τις προσεχείς μέρες στις εγκαταστάσεις του ΕΑΑ" τόνισε ο Χάρης Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του ΕΕΑ.

Ενώ παρουσίασε στο κοινό την ήδη λειτουργούσα υπηρεσία που αναπτύχθηκε από το ΕΑΑ, FIREHUB, η οποία συνδράμει καθοριστικά στη διαχείριση των πυρκαγιών την ώρα του συμβάντος. Η υπηρεσία αυτή βραβεύθηκε ως Best Service Challenge στον παγκόσμιο διαγωνισμό των ESA, ΕΕ και DLR, Copernicus Masters Awards 2014.

Μέσα στον σκοτεινό επιβλητικό θόλο που θυμίζει πλανητάριο έχει κανείς την αίσθηση πως θα αγγίξει τα αστέρια ενώ μπορεί να δει στην οροφή εντυπωσιακές ρεπλίκες δορυφόρων.

Με μια σύντομη ματιά στα πανό που διαχωρίζουν τις επιμέρους ενότητες της έκθεσης διαπιστώνει κανείς αμέσως πως η Διαστημική τεχνολογία αποδεικνύεται χρήσιμη σε μια πληθώρα γήινων εφαρμογών. 


Ενημερωτικό βίντεο για το Galileo

Σε κάθε ενότητα οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν μεταξύ άλλων, μέσα από διαδραστικές οθόνες αφής, για τη συμβολή των Galileo και EGNOS στις οδικές μεταφορές, την ασφαλέστερη διαχείριση πτήσεων, την γεωργία ακριβείας, και πως το πρόγραμμα Copernicus συμβάλει στην περιβαλλοντική παρακολούθηση χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων, βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την ενεργειακή διαχείριση και τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων.

Ελλάδα και Διάστημα
Στις περισσότερες ενότητες υπάρχει Ελληνικό "άρωμα" καθώς υπάρχουν ενημερωτικά βίντεο για την έρευνα, τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές που ήδη υλοποιούνται και λειτουργούν στην Ελλάδα. 

Ο καθηγητής Κανάρης Τσίγκανος, πρόεδρος του ΕΕΑ τόνισε τον Ελληνικό ρόλο στις Ευρωπαϊκές Διαστημικές δραστηριότητες.

"Η Ελλάδα θα συμμετέχει για πρώτη φορά έχοντας έναν κεντρικό ρόλο στην αποστολή Proba-3 της ESA, ένα σύστημα δύο δορυφόρων που θα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και θα παρατηρούν την ηλιακή ατμόσφαιρα, με την παραγωγή των ηλεκτρονικών του συστημάτων να γίνεται από τις ομάδες μας στην Ελλάδα" είπε ο κος Τσίγκανος.

Χόρχε Σάντσες, Corallia

Οι επιχειρήσεις και οι ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς του si Cluster (Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών) - χορηγός της Ευρωπαϊκής Έκθεσης Διαστήματος στην Ελλάδα , - θα εστιάσουν στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση Ελλήνων επιστημόνων σ' έναν ιδιαίτερα εξειδικευμένο και συναρπαστικό κλάδο, αλλά και να τονώσουν τη συνολικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

"Χάρη στις διαστημικές εφαρμογές, έχουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα βιομηχανία με παγκόσμια εμβέλεια" επισήμανε ο Χόρχε Σάντσες του Corallia, φορέα αρωγό του si cluster. 

Ο Αθανάσιος Πότσης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών, ΕΒΙΔΙΤΕ, τόνισε πως "για 1 ευρώ που δαπανάται για το Διάστημα, επιστρέφουν 6 ευρώ σε κέρδη στη Γη. Πρόκειται για μια πραγματικά αναπτυξιογόνο βιομηχανία". Ενώ συμπλήρωσε, "η ΕΒΙΔΙΤΕ διαθέτει 35 μέλη με ετήσιο τζίρο εξαγωγών που ξεπερνούν τα 150 εκ. ευρώ και συνεργασίες με την ESA που καλύπτουν το 90% της γεωεπιστροφής".

Κάθε μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες Ελλήνων ειδικών που θα αναδείξουν την έρευνα και την εκμετάλλευση των διαστημικών τεχνολογιών στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα δημιουργώντας σημαντικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.


Η OmniGlobe

Στη μέση της αίθουσας δεσπόζει ένα διαδραστικό ολόγραμμα της υδρογείου (OmniGlobe) στην οποία μπορεί κανείς να οπτικοποιήσει μεταξύ άλλων τις τροχιές των Galileo, την θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, τη δορυφορική χαρτογράφηση των πυρκαγιών αλλά και πως μοιάζει η ατμόσφαιρα του Δία και του Άρη.

Εάν θέλετε να κάνετε κι εσείς ένα νοερό ταξίδι στο διάστημα δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την Έκθεση και να ανακαλύψετε από κοντά πως οι Ευρωπαϊκές διαστημικές δραστηριότητες θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.

Το προσωπικό της έκθεσης είναι πρόθυμο να σας βοηθήσει με απορίες αλλά και να σας ξεναγήσει στην έκθεση αν το επιθυμείτε. Οι ξεναγήσεις διαρκούν 30‐45 λεπτά και το περιεχόμενό τους προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία των επισκεπτών. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Σχολεία και ομάδες θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ξενάγηση τους κάνοντας εγγραφή στην ιστοσελίδα κρατήσεων. Η συμμετοχή στην έκθεση και όλα τα παραπάνω είναι δωρεάν.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 5 Απριλίου (Κυριακή) και είναι ανοιχτή:

Δευτέρα – Πέμπτη: 09:00-20:00

Παρασκευή και Σάββατο: 10:00-21:00

Κυριακή: 10:00-20:00

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr