Τις πιο νόστιμες σουπιές με σπανάκι & σταφίδες μας μαγειρεύει η Ντίνα Νικολάου - Ανακαλύψτε το μυστικό τους!
Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής
Υλικά:
Για 6 άτομα
1.000 -1.200 γρ. σουπιές, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες
1 φύλλο δάφνης
200 ml ελαιόλαδο
6 - 7 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κιλό φρέσκο σπανάκι, χωρίς τα χονδρά κοτσάνια, καθαρισμένο, πλυμένο και καλά στεγνωμένο
½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα κοτσάνια)
χυμός από ½ λεμόνι
2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζω τις σουπιές: με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω τη σάρκα κατά μήκος της μιας άκρης του κόκαλου, στη ράχη. Από αυτήν την τομή σπρώχνω απαλά από την άλλη μεριά και αφαιρώ το «κόκαλο». Βάζω τη μύτη του μαχαιριού προσεκτικά μέσα στην κοιλιά και κόβω κατά μήκος. Από την ανοιχτή κοιλιά τραβάω προσεκτικά το κεφάλι με τα εντόσθια που είναι κολλημένα πάνω του. Κόβω τα πλοκάμια από το κεφάλι και πετάω το κεφάλι και τα εντόσθια.
Αφαιρώ μέσα σε ένα μπολάκι -με προσοχή για να μην μου ανοίξει- τη χαρακτηριστική ιριδίζουσα σακούλα με το μελάνι. Στη συγκεκριμένη συνταγή δεν τη χρειάζομαι γι’ αυτό τη φυλάω στο ψυγείο για άλλη συνταγή, π.χ. για ριζότο με μελάνι. Κόβω τις σουπιές σε κομμάτια.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τις κομμένες σουπιές, αρκετό νερό ώστε να τις καλύψει, και το φύλλο δάφνης. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά και βράζω τις σουπιές για 5 - 7 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν. Τις στραγγίζω, κρατάω κατά μέρος και το νερό τους, σουρωμένο και τις διατηρώ ζεστές.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, φαρδιά και ρηχή, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το σπανάκι, ανακατεύω μέχρι να γυαλίσει καλά από το λάδι και το σοτάρω για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
Προσθέτω περίπου 400 ml από το νερό που έβρασα τις σουπιές, αλάτι, πιπέρι και το κύμινο. Ανακατεύω, ρίχνω και τις σουπιές και αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω το φαγητό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι σουπιές. Στο τέλος ρίχνω τον άνηθο, το μάραθο, το χυμό λεμονιού και τις σταφίδες και μαγειρεύω για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μείνει με το λαδάκι του.
Who is Who:
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου. Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης. Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr