Μαξίμου σε πιέσεις Ευρωπαίων και Σόιμπλε: ''Υπερσυντηρητικοί κύκλοι αρνούνται να δεχτούν ότι το Μνημόνιο πέθανε''
Για επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές «το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις», αλλά τονίζουν ότι «η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις "κόκκινες γραμμές" της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη.
Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι «το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!»
Τονίζει ότι «ορισμένοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα», ότι δηλαδή «το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού». (Διαβάστε παρακάτω για το προκλητικό δημοσίευμα της Zeit και τις δηλώσεις Σόιμπλε)
Τέλος, σημειώνει ότι «αντί να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».
Ο εκνευρισμός του Γιούνκερ με την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα
Εκνευρισμένος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.
Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου της Επιτροπής ο Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται και ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις, είπε ο αξιωματούχος αυτός, που δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Γιούνκερ επέμεινε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα έκτακτο σχέδιο για μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. "Το Grexit είναι θέμα ταμπού για τον Γιούνκερ", υπογράμμισε.
ΔΝΤ: Δεν είναι βασικό σενάριο το Grexit - Τεράστιο το κόστος αν συμβεί
Δεν προβλέπεται Grexit στο βασικό σενάριο που προκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής Χοσέ Βινιάλς και πρόσθεσε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τρομερή και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της δημοσιοποιήσης της έκθεσης Global Financial Stability Report του Ταμείου ο Βινιάλς επιβεβαίωσε ότιοι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αθήνα, το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς πιστωτές για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα.
Ο ίδιος δήλωσε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τρομερή για τη χώρα και το λαό της και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος.
Προειδοποίησε δε ότι θα είχε επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμηθούν.
Όπως προκύπτει από την Global Financial Stability Report που έδωσε στη δημοσιότητα το Ταμείο χθες, το βασικό σενάριο του ΔΝΤ δεν προβλέπει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σόιμπλε: «Περιθώριο ως τις 30 Ιουνίου έχει η Ελλάδα για συμφωνία»
Νέο μήνυμα προς την ελληνική πλευρά απέστειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας στο πρακτορείο Bloomberg ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου να φτάσει σε μία συμφωνία με τους εταίρους της.
«Το πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές. Τώρα «τρέχει» έως τις 30 Ιουνίου. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να επωφεληθεί από τα κεφάλαια που απομένουν στο πρόγραμμα, μία λύση πρέπει να βρεθεί έως τις 30 Ιουνίου» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς εάν αυτή είναι η προθεσμία για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε απάντησε ότι «αυτή είναι η προθεσμία του προγράμματος».
Νωρίτερα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε εκτιμήσει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία έως τις 24 Απριλίου.
«Προς το παρόν δεν έχουμε μια λύση και πιστεύω ότι δεν θα βρούμε μία την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε.
Ο Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη για την Ελλάδα», ενώ ισχυρίσθηκε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας «κατέστρεψε» όλα τα σενάρια στα οποία βασιζόταν η ανάκαμψη των δημοσιονομικών της χώρας.
Ο γερμανός υπουργός δήλωσε «αρκετά σίγουρος» ότι δεν θα συμβεί μία χρεοκοπία, πρόσθεσε όμως ότι οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο και εκτίμησε ότι η ευρωζώνη δεν θα επηρεαστεί σοβαρά σε μία τέτοια περίπτωση.
«Αν δούμε την Ελλάδα, δεν αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης ως συνόλου. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματαγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει οτιδήποτε ενδέχεται να συμβεί. Δεν μπορεί κανείς να δει οποιαδήποτε μετάδοση», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.
Σχολιάζοντας το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα, χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας».
Die Zeit: Σχέδια χρεοκοπίας εντός του ευρώ
Σενάρια για το πώς θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη εάν τελικά χρεοκοπήσει, επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση την ίδια στιγμή που γενικότερα οι χώρες της Ευρωζώνης και οι θεσμικοί φορείς της έχουν εργαστεί πάνω σε σχέδια για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η κυβέρνηση της Γερμανίας αναζητεί τον τρόπο που θα συνδυάζει την ελληνική χρεοκοπία με την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση. Ρόλο «κλειδί» σε αυτό το σενάριο έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, η ΕΚΤ θα πρέπει να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA και κατ’ επέκταση η χώρα θα οδηγηθεί σταδιακά στην έξοδό της από το ευρώ.
Το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με την εφημερίδα επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση, έχει ως στόχο να επιτρέψει στην ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας. Και για να συμβεί αυτό, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν στις οικονομικές συναλλαγές της ΕΚΤ ακόμη και μετά μια ενδεχόμενη πτώχευση.
Ωστόσο, για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο, η Die Zeit αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεταρρυθμίσεων. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί, τότε η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι πιθανή, ενώ έως ότου εφαρμοστεί το νέο νόμισμα στην Ελλάδα, η χώρα θα λαμβάνει κάποιες ενισχύσεις από τις Βρυξέλλες για να είναι όσο πιο ομαλή γίνεται η μετάβαση από το ευρώ στο νέο καθεστώς.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο δεν διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια της Die Zeit, με την εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, να δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση «εργάζεται για τη διατήρηση και ενίσχυση της Ευρωζώνης» και δεν σχολιάζει «εικασίες».
Πέραν όμως της Die Zeit, το EuroInsight ανέφερε χθες ότι οι χώρες και οι θεσμοί της Ευρωζώνης επεξεργάζονται σενάρια διαχείρισης μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι πολλές, αν όχι όλες, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οργανισμοί και τράπεζες έχουν καταρτίσει σχέδια αντιμετώπισης ενός Grexit, ή τουλάχιστον για το σενάριο χρεοκοπίας, αν και ελάχιστοι το παραδέχονται δημόσια για να μην τρομάξουν τις αγορές.
Μάλιστα, το περιοδικό σημειώνει ότι διάφοροι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί για τους οποίους εργάζονται έχουν εξετάσει τις συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πώς να τις περιορίσουν, αλλά όλοι επιθυμούν να υποβαθμίσουν το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές του EuroInsight ανέφεραν ότι η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Κομισιόν και το Eurogroup έχουν καταρτίσει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο Grexit. Σύμφωνα, δε, με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το ίδιο έχει κάνει και η ΕΚΤ, ενώ είναι γνωστό ότι αντίστοιχα σχέδια έχουν καταρτίσει Βρετανία και Φινλανδία. Να σημειωθεί ότι αξιωματούχος των Βρυξελλών ανέφερε πως η ύπαρξη τέτοιων σχεδίων από χώρες της Ευρωζώνης και τους θεσμούς των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης είναι ιδιαίτερα πιθανή, αλλά ο κόσμος δεν θα έπρεπε να βλέπει τα σχέδια αυτά ως απόδειξη ότι η Ευρώπη προετοιμάζεται για Grexit.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr