Μαξίμου για το σημερινό Eurogroup: ''Οι πιέσεις εντείνονται όσο πλησιάζουμε στην επίτευξη συμφωνίας''
Την εκτίμησή τους ότι στο σημερινό άτυπο Eurogroup στη Λετονία, υπήρξε προσπάθεια να αντιστραφεί το θετικό κλίμα των χθεσινών συναντήσεων Τσίπρα με Μέρκελ, Γιουνκέρ και Ολάντ εκφράζουν κύκλοι της κυβέρνησης, σημειώνοντας ακόμα πως οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση εντείνονται, όσο πλησιάζουμε στην υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές .
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το χθεσινό εποικοδομητικό και θετικό κλίμα των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση, γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί στο άτυπο Eurogroup της Λετονίας.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας, ενώ τονίζουν πως οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του.
Μάλιστα, υπενθυμίζουν πως σε αυτό το σημείο το ίδιο, άλλωστε, τόνισε και ο Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» για να σημειώσει ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο».
Βαρουφάκης: Θέλω συμφωνία που θα μπορώ να φέρω στη Βουλή
Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης άφησε νωρίτερα αιχμές για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης από τους εταίρους, φέρνοντας ως παράδειγμα την στάση τους στο ζήμα των επικουρικών συντάξεων.
«Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς» τόνισε, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει: «Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία, που θα μπορώ να τη φέρω στη Βουλή και να την υπερασπιστώ, λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας»
Οι εταίροι μας, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στην απέναντι πλευρά, φαίνεται να αγνοούν τη δουλειά που γίνεται με τα τεχνικά κλιμάκια στο Brussels Group, ενώ «μας ζητούν πράγματα, για τα οποία γνωρίζουν πως για εμάς είναι "κόκκινες γραμμές"».
Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, ζητούν περικοπή 90% των επικουρικών συντάξεων, κάτι που για εμάς είναι αδιανόητο.
Μας ζητούν, συμπλήρωσε, να μην επεκταθεί η προστασία στην α' κατοικία για τους πλειστηριασμούς. «Αν πίστευα πως αυτό είναι κάτι σωστό και θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, θα το εφάρμοζα, όσο πικρό και αν είναι το φάρμακο, αλλά δεν το πιστεύω».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr