Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο έξω με δανειστές & εντός Βουλής - Δημοψήφισμα ή εκλογές ξανά από Βούτση
Σε ένα μετέωρο βήμα προς τη ρήξη ή τη συμφωνία εξελίσσεται η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μετά το αρνητικό κλίμα στο Eurogroup στη Ρίγα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό επιστρέφουν σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές.
Ενα κορυφαίο μετέωρο βήμα προς τη ρήξη ή τη συμφωνία με τους εταίρους εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα και τροφοδοτεί διάφορα σενάρια για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, τις οποίες συνεχίζει πάντως σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση.
Είναι πασιφανές ότι το άκρως αρνητικό κλίμα χθες στη Ρίγα, με το «σφυροκόπημα» του Γιάνη Βαρουφάκη από τους άλλους υπουργούς Οικονομικών, επισκίασε εν πολλοίς το γεγονός ότι το τετ α τετ Μέρκελ - Τσίπρα έγινε σε θετικό κλίμα - κάτι που επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πιο κοντά στην «ενδιάμεση συμφωνία».
Μαξίμου: Ασφυκτικές πιέσεις όσο πλησιάζουμε σε συμφωνία
Το χθεσινό εποικοδομητικό και θετικό κλίμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Αγγελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, όπου εκφράστηκε η πολιτική βούληση να βρεθεί λύση, γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί στο άτυπο Eurogroup της Λετονίας, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας, ταυτόχρονα πως οι πιέσεις κατά της χώρας είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της υπογραφής της συμφωνίας.
Οι διαδικασίες προς επίτευξη της συμφωνίας επιταχύνονται με το Brussels Group να συνεχίζει τις εργασίες του, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, υπογραμμίζοντας πως το ίδιο, άλλωστε, τόνισε και ο Πιερ Μοσκοβισί που είπε ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος» για να σημειώσει ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο».
«Θέλουμε συμφωνία, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, όπου δέχτηκε ομοβροντία αρνητικών χαρακτηρισμών από τους ομολόγους του της ευρωζώνης.
«Θέλουμε μια συμφωνία συνεκτική. Μια συμφωνία που θα μπορώ να τη φέρω στην Βουλή και να την υπερασπιστώ λέγοντας ότι αυτό είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας» είπε χαρακτητιστικά στους δημοσιογράφους.
Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας σήμερα από τη Ρίγα της Λετονίας για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης αναγνώρισε ότι η συζήτηση για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν έντονη, πλην όμως δήλωσε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα εξευρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση.
Ο υπουργός εξήγησε ότι "όσο πλησιάζουμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης είναι λογικό να υπάρχουν εντάσεις" ταυτόχρονα όμως δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την έλλειψη προτάσεων που συχνά χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις πολλών ομολόγων του.
Ανέφερε επίσης ότι πολύ συχνά οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη δίνουν την εντύπωση ότι με πρόσχημα τις διαβουλεύσεις στο τεχνικό επίπεδο δεν θέλουν να ενημερώνονται για τις ελληνικές προτάσεις.
Ως προς το θέμα μιας ενδεχόμενης συνάντησής του με τους εμπειρογνώμονες εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να τους υποδεχτεί ακόμη και στο γραφείο του στην Αθήνα αν θεωρούσε πως έτσι θα υπήρχε λύση των προβλημάτων. Πλην όμως συνέχισε τα πραγματικά προβλήματα είναι ουσίας και όχι διαδικασίας.
Εκλογές ή δημοψήφισμα «αν χρειαστεί» έδειξε ο Βούτσης
«Ο λαός έδωσε την απάντησή του και αν χρειαστεί θα την ξαναδώσει», διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, ο οποίος, με αιχμή τις αντιδράσεις των δημάρχων στην ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα, τους κατηγόρησε ότι συγκροτούν μέτωπο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στην κρίσιμη αυτή φάση.
"Πλανώνται πλάνη οικτρά όποιοι θέλουν, ή φαντασιώνονται πως θα γίνει παρένθεση αυτή η κυβέρνηση και κυρίως ότι θα γίνει παρένθεση η προσπάθεια του λαού να σηκώσει κεφάλι και θα ξαναμπούμε σε ένα δρόμο με το κεφάλι κάτω, όπου, τότε, Δήμοι, Περιφέρειες, Πανεπιστήμια θα μείνουν στη μοίρα τους και θα φεύγουν μετανάστες οι νέοι άνθρωποι και η χώρα θα μείνει η χώρα χρεοκοπημένη όχι μόνον οικονομικά αλλά και πολιτισμικά και ηθικά", ανέφερε ο κ. Βούτσης.
Επισήμανε πως η κυβέρνηση αυτή "δεν ανοίγει φάκελο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", λέγοντας χαρακτηριστικά "ήμασταν πάντα στον αγώνα με τους ανθρώπους της και τόνισε πως δεν μπορεί να περάσει κι΄ ασχολίαστο "αυτό το κλίμα της σκληρής μετωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης σε μια πολύ δύσκολη στιγμή όπου η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά να ενδώσει σε απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών".
Έκανε λόγο για "πολιτική σύγκρουση με την κυβέρνηση με προφανή διάθεση εντυπωσιοθηρίας, τράβηγμα όλης της κινδυνολογίας στα άκρα και προσπάθειας δημιουργίας ενός κοινωνικού και πολιτικού μπλοκ εναντίον της κυβέρνησης".
Παρότι - όπως είπε - δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις, για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων των φορέων της γενικής κυβέρνησης και όλες οι δεσμεύσεις, ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους έλλειψη, ιδίως σε αναπτυξιακές προσπάθειες, κοινωνικά προγράμματα και σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, "δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.λπ. με την ευγενική επικουρία ΜΜΕ που προφανώς είναι στρατευμένα σε μία πορεία σύγκρουσης με την σημερινή κυβέρνηση, δημιούργησαν στον λαό ένα κλίμα άκρατης κινδυνολογίας".
Μάλιστα, ο κ. Βούτσης, αφού διεμήνυσε προς τους άρχοντες της Τ.Α. ότι έχει την καλύτερη διάθεση να επιλυθούν ζητήματα και προβλήματα χρόνων, μέσα στο δεδομένο πλαίσιο, ιδίως με το νομοσχέδιο που θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα, ζήτησε να αλλάξει η πολιτική προδιάθεση, για σύγκρουση επί παντός επιστητού. Μάλιστα, απευθύνθηκε από το βήμα της Βουλής προς τους δήμαρχους, ιδίως τους καινούργιους, πως, όπως είπε, "δεν αξίζει στους ίδιους να μετατρέψουν το πλεονέκτημά τους αυτό σε μειονέκτημα".
"Είναι το τελευταίο επίπεδο, το τελευταίο δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης κοντά στον κόσμο. Αδικούν εαυτούς και αλλήλους όταν στρατεύονται σε πολιτική σύγκρουση για την απομείωση της κυβέρνησης σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία", τόνισε ο κ. Βούτσης, ο οποίος, πάντως, πρόσθεσε πως όπως αποδεικνύεται, οι αποφάσεις της Ένωσης Περιφερειών και της ΚΕΔΕ ήταν μια πλήρης ή έμμεση συνηγορία, στις μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων.
"Υποκλίνομαι στην αγωνιστική διάθεση των δημάρχων και των περιφερειαρχών που θέλουν να αμυνθούν για την λαίλαπα που ενέσκυψε στη χώρα. Λίγη σοβαρότητα", είπε και τόνισε ότι θα γίνει συζήτηση με τους ίδιους τους παράγοντες της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης για το πελατειακό κράτος, για τους ισολογισμούς, τους προϋπολογισμούς κ.α.
Μέρκελ: Θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει σύντομα συμφωνία με τους δανειστές εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι όλοι εργάζονται αυτή τη στιγμή για να υπάρξει μια λύση και για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να δείξει προθυμία για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. «Στην γερμανική πλευρά είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε όλη την υποστήριξη που ζητείται από εμάς. Αλλά βεβαίως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Μπρέμερχαφεν ενόψει των εκλογών στο κρατίδιο της Βρέμης τον ερχόμενο μήνα. Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, ως αντάλλαγμα για μετρητά.
Η Μέρκελ πρόσθεσε εξάλλου, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, πως η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο καθώς οι σημερινοί της κανόνες, που είναι γνωστοί ως Κανονισμός του Δουβλίνου, δεν λειτουργούν πλέον.
Σε οποιοδήποτε σύστημα κατανομής των προσφύγων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος των χωρών και η ισχύς των οικονομιών τους, πρόσθεσε.
Χθες, η γερμανίδα καγκελάριος είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, το Βερολίνο τήρησε σιγή ασυρμάτου με τον εκπρόσωπο της κ.Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ να περιορίζεται στη δήλωση περί «εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών».
Απαντώντας σε ερώτηση του MEGA ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είπε:
«H καγκελάριος ήδη είπε ότι έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος. Όμως οι θέσεις μας, όπως και οι θέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν αλλάξει. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο γιατί οι δυο πλευρές συμφωνήσαν ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών θα παραμείνει εμπιστευτικό».
Ντάισελμπλουμ: Καμία χρηματοδότηση χωρίς περιεκτική λίστα μεταρρυθμίσεων
Προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση δόσης αν δεν παρουσιαστεί περιεκτική λίστα μεταρρυθμίσεων και ότι δεν θα γίνει τμηματική καταβολή χρημάτων, απηύθυνε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας, ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι αν και υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια, παραμένουν σημαντικές διαφορές και ο χρόνος εξαντλείται.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ έθεσε ως προααπαιτούμενο για την χρηματοδότηση της Ελλάδας, την συγκρότηση περιεκτικής λίστας μεταρρυθμίσεων, ενώ διέψευσε ταυτόχρονα τα σενάρια περί τμηματικής εκταμίευσης της επόμενης δόσης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπάρξει τμηματική καταβολή χρημάτων ως ανταμοιβή για υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος χαρακτήρισε κρίσιμες τις σημερινές συνομιλίες, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει τους τομείς στους οποίους σημειώθηκε πρόοδος. Δήλωσε επίσης ότι η αποτίμηση των εξελίξεων στο ελληνικό ζήτημα θα γίνει στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαϊου και ότι η ευθύνη για την πρόοδο βαραίνει κυρίως την χώρα μας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να επιτευχθεί προτού ξεκινήσει η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όταν θα λήξει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο.
Αναφέρθηκε επισης στα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία λέγοντας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαβουλεύσεων, ενώ δεν έκρυψε ότι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το κλίμα για την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα για τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, υπήρξε αρνητικό.
«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο»
Για μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί προκειμένου να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, επεσήμανε με δηλώσεις του ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αυτός είναι «ο μόνος τρόπος να παραμείνει η χώρα στο ευρώ», όπως τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλ. Ντομπρόφσκις, εκφράζοντας ανησυχία για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι συνομιλίες.
«Το ποσό για την Ελλάδα θα είναι διαθέσιμο, αλλά μόνο έως το τέλος Ιουνίου και μόνο εάν υπάρξει συμφωνία» ξεκαθάρισε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως το πλαίσιο δανεισμού της Ελλάδας γίνεται με πολύ ευνοϊκούς όρους «εδώ και πολλά χρόνια».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr