Έστειλαν τον Γ. Δραγασάκη σε αποστολή αυτοκτονίας - γιατί το non paper έφτασε την στιγμή συνάντησης του με Draghi
Το χθεσινό “non paper” από το Μέγαρο Μαξίμου για διαφωνίες Ευρωζώνης-ΔΝΤ δεν φαίνεται να... βοήθησε ιδιαίτερα τον κ. Δραγασάκη στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.
Διασταυρωμένες από τη Φρανκφούρτη πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι τόσο ο Draghi όσο και το επιτελείο του είχαν στα χέρια τους πλήρη ενημέρωση από τις υπηρεσίες της τράπεζας για το περιεχόμενο του ανεπίσημου εγγράφου που κυκλοφόρησε στην Αθήνα λίγες ώρες πριν.
του Γ. Αγγέλη - Capital.gr
Αντίθετα οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος πληροφορήθηκαν την ύπαρξη και το περιεχόμενό του λίγο πριν μπούν στην συνάντηση με τον Draghi και η αρνητική τους έκπληξη με την συγκυρία της κίνησης αυτής ήταν... μεγάλη, καθώς αντιλήφθηκαν αμέσως τις αρνητικές συνέπειές του για τη συνάντηση που θα ακολουθούσε.
Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα διασταυρωθεί, ο Draghi σε κάποιο “γύρισμα” της συζήτησης ενσωμάτωσε το θέμα στο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών εκφράζοντας με διακρικτικό τρόπο ότι χρειάζεται η επoικοδομητική συμβολή όλων των πλευρών για την εμπέδοση κλίματος εμπιστοσύνης, κάτι που επανέλαβε και ο Γ. Δραγασάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση...
Αγνωστο πάντως προς το παρόν είναι το πώς θα αντιδράσει ο Έλληνας υπουργός απέναντι στους εμπνευστές της κίνησης αυτής στη συγκεκριμένη στιγμή που ο ίδιος επιχειρούσε να αποσπάσει, έστω και στο επίπεδο των προθέσεων, κάποια αλλαγή σε θετική κατεύθυνση όσον αφορά τα εργαλεία χρηματοδότησης της Ελλάδας από την ΕΚΤ.
Μετά από όλα αυτά βέβαια το μήνυμα που έλαβε ο κ. Δραγασάκης στην κατά τα άλλα “φιλική και εποικοδομητική” συνάντησή του με τον Draghi παρουσία του κ. Τσακαλώτου, δεν άλλαξε: “Η ΕΚΤ επιμένει στην αρχική της θέση” ότι μόνο “όταν θα υπάρξει ορατή βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας” σε επίπεδο θεσμών θα αλλάξει και η στάση της όσον αφορά τα εργαλεία χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Μέχρι τότε η χρηματοδότηση μέσω του ELA θα συνεχισθεί στα όρια του απολύτως αναγκαίου και στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί εκτός απροόπτου και η σημερινή απόφαση για την σχετική επέκταση του ορίου.
Όσο για τα δύο άλλα στοιχεία που έθεσε ο κ. Δραγασάκης (σ.σ. αποφυγή της αύξησης στο “κούρεμα” των εγγυήσεων και αποκατάσταση του ποσού έκδοσης εντόκων γραμματίων στα παλαιότερα όρια) φαίνεται οτι οι τελευταίες προειδοποιήσεις της ΕΚΤ έχουν πραγματική βάση και αντανακλούν πιέσεις στο εσωτερικό του Συμβουλίου από μέλη του επιμένουν για μία περισσότερο αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού στο “κούρεμα” της ονομαστικής αξίας των τίτλων που χρησιμοπιούνται ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ συναρτάται από τα επίπεδα υποβάθμισής τους από την αγορά, αλλά η ΕΚΤ “δεν θα βιασθεί να κινηθεί στο επίπεδο αυτό πριν οι υπηρεσίες της εκτιμήσουν οτι αυτή είναι μια σταθεροποιημένη κατάσταση...”. Για δε την επαναφορά του ορίου έκδοσης εντόκων στα 15 ή 18 δισ. ευρώ αυτό συναρτάται με απόλυτο τρόπο από την εκτίμηση για την δυνατότητα ολοκλήρωσης της συμφωνίας στο χρονικό διάστημα που έχει προβλεφθεί...
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr