Ο διάσημος Γάλλος σεφ Joel Robuchon ταξιδεύει τις γεύσεις του στον κόσμο και λέει: Το σούσι είναι η νέα πίτσα, υγιεινή όμως & την βρίσκεις παντού!

Είναι ένας από τους πιο διάσημους και καταξιωμένους σεφ παγκοσμίως. Ο Joel Robuchon γεννήθηκε στην πόλη Poitiers της δυτικής Γαλλίας και αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής σε κορυφαία εστιατόρια σε Παρίσι, Μονακό, Λονδίνο, Τόκιο, Μακάο, Χονγκ Κονγκ, Λας Βέγκας και Νέα Υόρκη ενώ η γαλλο-ιαπωνική κουζίνα του είναι από τις πιο πολυτελείς στο κόσμο. Περνάει τον περισσότερο καιρό ταξιδεύοντας αλλά έχει επιλέξει σαν βάση του μια μικρή πόλη στην ανατολική ακτή της Ισπανίας ανάμεσα στη Βαλένθια και το Αλικάντε. Και επιμένει ότι σπάνια τρώει σε εστιατόρια.

Είναι ένας από τους πιο διάσημους και καταξιωμένους σεφ παγκοσμίως. Ο Joel Robuchon γεννήθηκε στην πόλη Poitiers της δυτικής Γαλλίας και αυτή τη στιγμή είναι επικεφαλής σε κορυφαία εστιατόρια σε Παρίσι, Μονακό, Λονδίνο, Τόκιο, Μακάο, Χονγκ Κονγκ, Λας Βέγκας και Νέα Υόρκη ενώ η γαλλο-ιαπωνική κουζίνα του είναι από τις πιο πολυτελείς στο κόσμο. Περνάει τον περισσότερο καιρό ταξιδεύοντας αλλά έχει επιλέξει σαν βάση του μια μικρή πόλη στην ανατολική ακτή της Ισπανίας ανάμεσα στη Βαλένθια και το Αλικάντε. Και επιμένει ότι σπάνια τρώει σε εστιατόρια. arttravel.gr



Ποιες είναι οι πιο hot τάσεις στο φαγητό αυτή την περίοδο; Έχουν να κάνουν κυρίως με τις πρώτες ύλες και με την προσεκτική προετοιμασία του πιάτου. Οι εποχές που οι γεύσεις “καλύπτονταν” από βαριές σάλτσες έχουν περάσει. Όσο πιο απλό είναι το φαγητό, τόσο πιο δύσκολη είναι η σωστή προετοιμασία του. Ακριβώς όπως η αυθεντική ιαπωνική κουζίνα: εκλεκτά υλικά ετοιμάζονται απλά χωρίς να παρεκκλίνουν από τις γεύσεις και τις ίδιες τις πρώτες ύλες.    Υπάρχει κάποιο υλικό που χρησιμοποιείτε κυρίως αυτή την εποχή; Σύμφωνα με την γαλλο-ιαπωνική κουζίνα που πρεσβεύω, είναι το φρέσκο wasabi. Το πολτοποιώ και το χρησιμοποιώ σαν καρύκευμα. Γενικότερα η ιαπωνική κουζίνα είναι hot. Το σούσι για παράδειγμα, έχει κυριεύσει τον κόσμο. Είναι κάτι σαν την πίτσα. Το βρίσκεις παντού και επιπλέον είναι υγιεινό.    Τι θα μαγειρεύατε στο σπίτι σας στην Ισπανία, για ένα ανεπίσημο δείπνο; Ετοιμάζω πολύ απλά πιάτα, όπως φραγκόκοτα με πατάτες ή ψητό κοτόπουλο με αντίδια.


  Ποια είναι η διαφορά του να διευθύνει κανείς ένα εστιατόριο καζίνου όπως στο Μακάο ή το Λας Βέγκας από ένα εστιατόριο στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη; Στα εστιατόρια των καζίνο συχνάζουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Έχουν διαφορετικές κουλτούρες και ενδιαφέροντα κι έτσι μπορώ να είμαι πολύ πιο δημιουργικός στο μενού. Για παράδειγμα, το κουνέλι ή κάποια θαλασσινά μπορεί να μην πηγαίνουν τόσο καλά στη Νέα Υόρκη ενώ στο Λας Βέγκας να αποτελούν κορυφαίες επιλογές πιάτων.    Ποια είναι η γνώμη σας για τους σεφ όπως ο Gordon Ramsay που έφεραν την υψηλή γαστρονομία στο ευρύ κοινό μέσα από reality shows; Πάνω από όλα είναι εκπαιδευτικό. Θεωρώ ότι είναι κάτι θετικό. Άλλωστε είχα κι εγώ το δικό μου σόου στη Γαλλία. Η γνώση δεν πρέπει να παραμένει στα στενά όρια της κουζίνας.    Κατά τη γνώμη σας, τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ένας νέος σεφ; Καταρχάς θα πρέπει να αγαπάς τους ανθρώπους. Όλοι οι νέοι σεφ που συνεργάζονται μαζί μου κάνουν λάθη αλλά πάντα τους λέω: “Αν μαγειρεύατε για τη μητέρα σας ή την σύντροφό σας, θα τα κάνατε αυτά τα λάθη”; Το φαγητό που ετοιμάζεις πρέπει να είναι τέλειο γιατί αγαπάς αυτόν που θα το γευτεί. Πρέπει επίσης να σέβονται τις πρώτες ύλες και βέβαια να είναι πολύ πολύ καθαροί, τόσο με τον εαυτό τους όσο και με το χώρο στον οποίο μαγειρεύουν.



Ποιο εργαλείο θεωρείτε απαραίτητο σε μια κουζίνα; Ξέρω ότι είναι ακριβή, αλλά η επαγωγική κουζίνα είναι πολύ καλύτερη από μια ηλεκτρική ή μια κουζίνα υγραερίου. Μπορείς να ρυθμίσεις ακριβώς πόσο υψηλή ή χαμηλή θέλεις τη θερμοκρασία μαγειρέματος ενώ είναι και πολύ ασφαλής αν υπάρχουν παιδιά σε ένα σπίτι αφού δεν έχει φλόγα και η επιφάνειά της κρυώνει αμέσως.   Ποιο είναι το πιο πρόσφατο εγχείρημά σας; Πριν λίγο καιρό άνοιξα το πρώτο μου εστιατόριο στην Ταϊπέι, στην Ταϊβάν, το L'Atelier. Είμαι πρόθυμος να ανοίξω εστιατόρια οπουδήποτε υπάρχουν υψηλής ποιότητας, φρέσκες πρώτες ύλες. Για παράδειγμα, δεν θα άνοιγα ποτέ εστιατόριο στη Σαγκάη γιατί είδα τις πρώτες ύλες εκεί και δεν έμεινα ικανοποιημένος. Όπως δεν θα με ενδιέφερε και η Μόσχα για τον ίδιο λόγο.






Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr