Εurogroup: Ενθαρρυντικό το ανακοινωθέν αλλά χωρίς ευρώ - Ο Ντράγκι πάλι το κλειδί
Καμία ουσιαστική απόφαση δεν ελήφθη στο Eurogroup της Δευτέρας για παροχή έξτρα οικονομικής βοήθειας, ωστόσο υπογραμμίστηκε η πρόοδος και τα θετικά βήματα που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής η χώρα.
Αναλυτικά το διπλωματικό, συνοπτικό, αλλά και με αρκετά μηνύματα ανακοινωθέν που αναφέρει τα πάντα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα βήματα προόδου:
«Το Eurogroup σήμερα έλαβε μία ανασκόπηση της πορείας των εργασιών στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση και έχουν συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση.
Την ίδια στιγμή, αναγνωρίσαμε ότι περισσότερος χρόνος και προσπάθεια χρειάζονται για να γεφυρωθούν τα χάσματα στα ζητήματα που παραμένουμε ανοιχτά. Ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τους Θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μίας επιτυχούς κατάληξης της αξιολόγησης εγκαίρως.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συζητήσεις. Οταν οι Θεσμοί καταλήξουν σε μία συμφωνία στην κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τις πιθανές εκταμιεύσεις των κονδυλίων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας».
Πηγή φωτογραφιών: AΠΕ - ΜΠΕ
Κυβέρνηση: Αμοιβαία προσπάθεια χωρίς εμμονές για να κλείσει η συμφωνία
H απόφαση «ήταν η αναμενόμενη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης» τονίζει η κυβέρνηση, στην πολιτική βούληση που επέδειξε για να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Ωστόσο επειδή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, στις 2 το μεσημέρι, το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση και να προσδιορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Προσθέτει ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών.
Επομένως, τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. ''Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα''.
Σε αυτό το πλαίσιο, «η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή», τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης.
Βαρουφάκης: Συμφωνία τις επόμενες δύο εβδομάδες
Για θετικά μηνύματα μίλησε από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος του Eurogroup. ''Κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα υπάρχει τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών'', τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.
Συνεχίζοντας, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός παραδέχτηκε ότι η απόσταση παραμένει στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό.
Ντάισελμπλουμ: Όλα θα κλείσουν μέχρι 30 Ιουνίου - Μοσκοβισί: Επιτέλους, υπάρχουν σημεία σύγκλισης
Στην ανάγκη ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος πριν αποφασιστεί κάθε άλλο βήμα για την Ελλάδα, επικεντρώθηκαν στις πρώτες δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι εκταμίευση δεν θα υπάρξει εφόσον δεν υπάρξει εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι απαιτείται ένας πλήρης και περιεκτικός κατάλογος, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
«Το κοινό συμφέρον και των δύο πλευρών είναι να υπάρξει συμφωνία, πριν τελειώσει ο χρόνος ή τα χρήματα, καθώς τα περιθώρια στενεύουν», προειδοποίησε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Ακόμη πιο ξεκάθαρος ήταν ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει σύγκλιση στα ζητήματα του ΦΠΑ, την ανεξάρτητη φορολογική Αρχή και τα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο, χτύπησε «καμπανάκι» για τα μεγάλα «αγκάθια».
«Οι συντάξεις και η αγορά εργασίας είναι ζητήματα που μένουν ανοιχτά. Η ελληνική πλευρά λέει πως έχει ''κόκκινες'' γραμμές σε αυτά, αλλά πρέπει να φέρει και σαφείς προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, όλα πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr