Όταν ο κορυφαίος Έλληνας της NASA, Σταμάτης Κριμιζής, χόρεψε μπλουζ και σείστηκε η αίθουσα!
Μια εκπληκτική, ‘’ελληνική’’ βραδιά έζησαν όλοι όσοι βρέθηκαν στην κεντρική αίθουσα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από την Εύα Διαμαντή
Ο Σταμάτης Κριμιζής Ακαδημαϊκός καθηγητής Διαστημικής Φυσικής και Αστροφυσικής, τιμήθηκε για το έργο, τη συμβολή του στην έρευνα, αλλά πρωτίστως για την τεράστια προσφορά του στην επιστήμη και την πατρίδα μας.
*Βιογραφικό του θα βρείτε στο τέλος του άρθρου.
Το eirinika.gr δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια εκδήλωση που πραγματικά τα είχε όλα: Αξιόλογους ομιλητές, προσηλωμένο κοινό, εκπλήξεις, μα πάνω απ’ όλα συγκίνηση και περηφάνια .
Η βραδιά ξεκίνησε με την προσφώνηση του Αναπληρωτή Πρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, τον καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια και ακολούθησαν θερμοί χαιρετισμοί από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, κ. Κωνσταντίνο Βαρώτσο, καθώς επίσης και από τον Πρόεδρο και τον Α’ Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Ευστράτιο Θεοδοσίου και Παναγιώτη Φιλντίση αντίστοιχα.
Όλοι όσοι βρισκόμασταν στην αίθουσα, δεν θα μπορούσαμε να μην μαγευτούμε από τον εξαίρετο συνθέτη και καθηγητή Μουσικής τον κ. Κωνσταντίνο Καραμπερόπουλο, ο οποίος με το ταλέντο του στο πιάνο ‘’έντυσε’’ μουσικά ένα μέρος της εκδήλωσης, με τίτλο ‘’Αστροφυσικά Μονοπάτια’’.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια του επίτιμου Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Διονύσιου Σιμόπουλου. Παρουσίασε τον Σταμάτη Κριμιζή, όχι μόνο σαν επιστήμονα, αλλά και σαν άνθρωπο. Η παρουσίασή του είχε τίτλο ‘’Από τη Χίο στον Πλούτωνα’’ και είδαμε την εξέλιξη του από παιδάκι, όπου συμμετείχε στους παγκοσμίου φήμης ‘’ρουκετοπόλεμους’’ στο Βροντάδο της Χίου, μέχρι τη διεθνή αναγνώριση του ως ο Έλληνας που έφτασε τόσο ψηλά, ώστε ένας αστερισμός να φέρει τ’ όνομα του (αστεροειδής 8323 Κριμιζής -προσωρινή ονομασία 1979 UH).
Ακολούθησε η καθηλωτική ομιλία του καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος, κ. Ξενοφώντα Μουσά. Παρουσίασε το επιστημονικό έργο του τιμώμενου προσώπου με τέτοιο τρόπο που ο καθένας μας –είτε είναι, είτε δεν είναι των Θετικών επιστημών- μπορούσε να κατανοήσει και να θαυμάσει ακόμα περισσότερο αυτόν τον αξιέπαινο άνδρα.
Ένας προτζέκτορας, ένα laptop, ένα μικρό χειριστήριο κι ένα 5 λεπτο, θερμό χειροκρότημα ήταν αρκετά για να ξεκινήσει η ομιλία του Σταμάτη Κριμιζή. Είχε διάρκεια μισής ώρας κι όμως όταν ολοκληρώθηκε, είχα την εντύπωση ότι κράτησε μόλις 10 λεπτά. Δεν θα κρυφτώ. Ποτέ μου δεν υπήρξα καλή μαθήτρια στη Φυσική. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Όση ώρα μιλούσε για τους ήχους του Σύμπαντος, κατάλαβα γιατί έγινε καθηγητής. Γιατί αυτή ήταν η μοίρα του. Γεννήθηκε για να μεταδίδει με τον πιο απλό, περιεκτικό και συνάμα τον πιο καθηλωτικό τρόπο τη γνώση. Γι’ αυτό του αποδόθηκε τιμητική πλακέτα. Γι’ αυτό σείστηκε η αίθουσα από τα χειροκροτήματα. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αναθαρρήσουμε σαν λαός που περνάει δύσκολα...
‘’Ένας ουρανός μ’ Αστέρια’’. Ξέρω… σιγοτραγουδάτε το τραγούδι του συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έχοντας στ’ αυτιά σας τη φωνή του Γιάννη Βογιατζή. Φανταστείτε το ίδιο, μόνο που στο πιάνο, κάθεται ο Δαυίδ Ναχμίας και τραγουδά ο τενόρος της Λυρικής Σκηνής, Μπάμπης Βελισσάριος. Τον ‘’σιγοντάρει’’ η mezzo soprano, Βάγια Βωβού. Όχι για πολύ όμως, καθώς αφέθηκε στα χέρια του Σταμάτη Κριμιζή, χαρίζοντας του αυτό το υπέροχο μπλουζ. Η αίθουσα γέμισε χαμόγελα, λαμπερά βλέμματα, ενθουσιώδη χειροκροτήματα...
Και κάπως έτσι η βραδιά ολοκληρώθηκε. Όταν τον πλησίασα για να τον συγχαρώ, έκλεισε το χέρι μου στα δικά του και με κοίταξε γεμάτος ευγνωμοσύνη, λέγοντάς μου ‘’Ευχαριστώ’’.
‘’Εγώ σας ευχαριστώ’’ καθηγητά !
Who is who
Ο Δρ.Σταμάτιος Κριμιζής είναι ακαδημαϊκός-διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής, με πειράματα στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Γεννήθηκε στον Βροντάδο της Χίου το 1938 και αποφοίτησε από το τοπικό Γυμνάσιο Αρρένων το 1956. Καθώς ο πατέρας του ήταν μετανάστης που συχνά ταξίδευε από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής φοίτησε στα Πανεπιστήμια της Μινεσότα (Πτυχίο Φυσικής, 1961) και της Αϊόβα (μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Sc. 1963, διδακτορική διατριβή 1965) των ΗΠΑ. Εργάστηκε ως καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Αιόβα και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1980 διορίστηκε Επικεφαλής Επιστήμονας στο Τμήμα Διαστημικής, όπου και ανέλαβε Διευθυντής το 1991. Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου τεχνικού προσωπικού και προσωπικού υποστήριξης. Από τον Απρίλιο του 2004 είναι Επίτιμος Διευθυντής. Εκλέχθηκε Ακαδημαϊκός στη νεοϊδρυθείσα έδρα «Επιστήμη του Διαστήματος» της Ακαδημίας Αθηνών τον Νοέμβριο του 2004, και πρόεδρος της Τάξεως Θετικών Επιστημών για το 2007. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Προς τιμή του το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε με το όνομα του τον αστεροειδή 8323 Κριμιζής (προσωρινή ονομασία 1979 UH).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr