Μήνυμα Μάριο Ντράγκι προς Αθήνα: Συμφωνία εδώ και τώρα!

Εξαντλούνται τα περιθώρια... χρόνου και υπομονής των δανειστών.

 

Αυστηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση πως τα περιθώρια χρόνου - και υπομονής - εξαντλούνται και πως πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό σηματοδοτεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αυξήσει το ΕLA για τις ελληνικές τράπεζες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε και αποφάσισε πως δεν θα αυξηθεί το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

H EKT αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στα 80,2 δισ. ευρώ το ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα η ΕΚΤ είχε αυξήσει μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ το ELA, προετοιμάζοντας το έδαφος για όσα θα ακολουθούσαν σήμερα.

Σε πρώτη ανάγνωση, η απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει το ELA αντανακλά τον περιορισμό των εκροών καταθέσεων από τις τράπεζες το τελευταίο διάστημα.

Σε δεύτερη ανάγνωση, ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η διατήρηση του ELA στα ίδια επίπεδα συνιστά σαφές μήνυμα προς την Αθήνα πως η επίτευξη συμφωνίας δεν χωρά καμία άλλη αναβολή.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιεί στην ελληνική πλευρά πως ήρθε η ώρα... ανάληψης ευθύνης με στόχο τη συμφωνία.

Η απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει το ELA αφήνει ένα περιθώριο ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα της τάξης των 3 δισ. ευρώ, μια ακόμη ένδειξη ότι σφίγγει περαιτέρω ο κλοιός για την ελληνική οικονομία.

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έχει αρχίσει, είναι φυσικό οι πιέσεις των δανειστών να κλιμακώνονται.

Πρόκειται άλλωστε για πάγια τακτική των δανειστών: Λίγο πριν τον... τερματισμό, οι πιέσεις προς την Αθήνα καθίστανται πιο ασφυκτικές από ποτέ.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι και το γεγονός πως δεν τέθηκε επισήμως (παρά το γεγονός ότι συζητάται ευρέως) το ενδεχόμενο αύξησης της απομείωσης (haircut) στις εγγυήσεις (collaterals) που χορηγούν οι ελληνικές τράπεζες για να λάβουν ρευστότητα.

Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής, στρέφοντας το βλέμμα της στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr