24ωρα πριν την τελική ευθεία: Τι συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, πως μας βλέπει η Λαγκάρντ, τι είπε τελικά ο Τσακαλώτος

H Ελλάδα έχει εκτιμήσει πως είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή, αισιοδοξία που δεν αντικατοπτρίζεται από την πλευρά των πιστωτών, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει πως υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά για να υπάρξει κοινός τόπος για συμφωνία.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, ενημερώθηκαν οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονται σε επίπεδο Βrussels Group τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ έγινε σαφές ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συγχρόνως τονίστηκε ότι θέλει ακόμα δρόμο για να κλείσει η συμφωνία, όταν πια είναι σαφές ότι υπάρχουν κυριολεκτικά περίπου 10 ημέρες για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

H ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ ίσως είναι η μόνη για την οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, η απόκλιση σε ασφαλιστικό, εργασιακό αλλά και στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού ακόμα μεγάλη. Το μέγεθός της αποδεικνύεται από το ότι ακόμα και στη μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ -που συζητήθηκε την Τετάρτη στο BG- οι θεσμοί με την ελληνική πλευρά είχαν μία απόκλιση περίπου 1 δισ., καθώς οι εταίροι επιμένουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ πρέπει να αναλογούν στο 1% του ΑΕΠ.

Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες με την αύξηση των εκροών τις τελευταίες ημέρες, αλλά και των «κόκκινων» δανείων. Ο Έλληνας εκπρόσωπος, κ. Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση δεν είναι θετική, καθώς εκτός του ότι επηρεάζει τη φορολογική βάση του κράτους, δεν βοηθάει και στη φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων, ένα θέμα που πάντα απασχολεί ιδιαίτερα τους εταίρους.

Διαψεύστηκε η δήλωση Τσακαλώτου στην Guardian

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον Guardian, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία. Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας δήλωσε ότι στο Brussels Group μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, αλλά όχι οριστική συμφωνία και για το λόγο αυτό πρέπει να αναλάβουν δράση οι πολιτικοί.

Να σημειωθεί ωστόσο πως στο δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας δεν παρατίθεται σχετική αυτούσια δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Πηγές του Μαξίμου διευκρινίζουν πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο περιεχόμενο αλλά στον τίτλο του άρθρου για τον οποίο δεν φέρει καμιά ευθύνη πόσο δε, μάλιστα, όταν δεν ανταποκρίνεται και στο περιεχόμενο.


Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται στις Βρυξέλλες ως συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης δουλεύοντας για την καλή λύση. Το να μιλάει, ταυτόχρονα, για χρεοκοπία θα ήταν τουλάχιστον αντιφατικό και ανακόλουθο. Ήδη η εφημερίδα άλλαξε  τον τίτλο ώστε να ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο της συνέντευξης του Υπουργού.

Η Λαγκάρντ έριξε «βόμβα» για Grexit

Εν τω μεταξύ, την πολύ σκληρή στάση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλωσε ότι το Grexit παραμένει μια πιθανότητα, αλλά δεν θα σημάνει το τέλος του ευρώ.

"Το Grexit είναι πιθανό", ανάφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας για τις συνέπειες στην Ευρωζώνη ότι "δεν θα είναι περίπατος, αλλά δεν θα φέρει και το τέλος του ευρώ".

Παράλληλα, εξέφρασε την απαισιοδοξία της για συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς όπως είπε "αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο".

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε ότι ίσως είναι απαραίτητο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Μάρεϊ από την πλευρά του ήταν ξεκάθαρος: “Αυτή την στιγμή που μιλάμε αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα μας πληρώσει” .

“Δεν έχει υποβληθεί αίτημα αναδιάταξης” των δόσεων ώστε να καταβληθούν συγκεντρωμένες στα τέλη Ιουνίου, ανέφερε ο Μάρεϊ. Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο ζήτημα των συντάξεων, και να καταγράφεται ένα αξιόπιστο πρωτογενές πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί μία ταχεία διευθέτηση της κατάστασης, ενώ στόχος του Ταμείου είναι να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ώστε η χώρα να μην αντιμετωπίσει νέα οικονομική κρίση. Το όποιο μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ορθό και να εφαρμοστεί αποτελεσματικά, ενώ η αξιολόγησή του πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, είπε ακόμη ο Μάρεϊ.

Όποια χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της προς το ταμείο “κηρύσσεται σε στάση πληρωμών και δεν μπορεί να δανείζεται από το ταμείο”, επισήμανε επιπλέον ο Μάρεϊ. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης στη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη, σημείωσε ο Μάρεϊ.

Δεν αληθεύουν οι δηλώσεις που δημοσίευσε η FAZ

“Οποιαδήποτε χώρα δεν τιμά τις δεσμεύσεις της προς το Ταμείο κηρύσσεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών και δεν αποκτά πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ”, πρόσθεσε ο Μάρεϊ.

«Ανακριβή» χαρακτήρισε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη μετάφραση της συνέντευξης που η Κριστίν Λαγκάρντ παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μία πιθανότητα».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις δήλωσε ότι «οι δηλώσεις που η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε στην κυρία Λαγκάρντ δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές».

Δεν συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας στη Δρέσδη
 
Σύμφωνα με το Reuters, πηγές από τους G7 ανέφεραν ότι αξιωματούχοι από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά, μιλούσαν «συνεχώς» για το θέμα της Ελλάδας στο περιθώριο της συνάντησης στη Δρέσδη.

Ωστόσο το ζήτημα της Ελλάδας δεν προέκυψε καθόλου κατά τη διάρκεια της επίσημης συνεδρίασης την Πέμπτη, ανέφερε μια πηγή από της γερμανικής αντιπροσωπείας. «Η λέξη Ελλάδα δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά», ανέφερε.

Ίσως η συζήτηση για την Ελλάδα να γίνει σήμερα.

Στο περιθώριο της Συνόδου, αναμένεται να υπάρξει άτυπη συνάντηση με των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας, Κάρλο Πάντοαν, με θέμα την Ελλάδα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr